SPAR
SPAR

Elvis képes volt repülőre ülni érte az éjszaka közepén, több helyen „meggyűlt a baja a törvénnyel”, és legegyszerűbb fajtája régen ínyencségnek számított. Hogy miről beszélünk? A szendvicsről, melynek kultúrtörténete színesebb és izgalmasabb, mint valaha is gondoltuk volna.

1. A szerencse(játék) fia

John Montagu, Sandwich negyedik grófja
©

John Montagu neve nem mindenki számára csenghet ismerősen, de ha eláruljuk, hogy ő volt Sandwich tartomány negyedik grófja, már talán sejthetjük, mivel is írta – vagyis inkább ette – be magát a történelembe. Montagu az amerikai függetlenségi háború során a tengernagyi hivatal első embere volt, és bár hivatalában jól teljesített, sokszor gyanúsították korrupcióval és politikai visszaélésekkel, és megrögzött szerencsejátékos hírében állt. 1762-ben egyszer 24 órán át fel sem kelt a játékasztaltól, eközben pedig csak és kizárólag szendvicset evett – amit ettől a naptól fogva kereszteltek el a férfi nevéről. Montagu leszármazottai mellesleg igencsak jól jártak a maratoni szerencsejátékkal: Sandwich 11. grófja például 2004-ben alapította meg az Earl of Sandwich (Szendvics grófja) étteremláncot az amerikai Orlandóban.

2. Törvény a kenyerek között

A szendvics komoly dolog. Jól bizonyítja ezt az a tény, hogy az USA-ban még törvények is születtek arról, hogy mikor nevezhető egy étel hivatalosan is szendvicsnek. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium törvénybe foglalta, hogy egy étel akkor számít szendvicsnek, ha maximum 50%-a kenyérből, minimum 33%-a pedig húsból áll. Massachusetts államban pedig külön törvényt hoztak, kimondva, hogy annak kötelezően tartalmaznia kell két szelet kenyeret is, ezáltal megfosztva a tacót és a burritót a szendvics elnevezéstől. New York állam ehhez a kérdéshez máshogy áll hozzá: ott a burrito például hivatalosan is szendvicsnek számít, ha van benne két szelet kenyér, ha nincs.

3. A semmiből fél év alatt

A világ egyik legdrágább szendvicse Minnesotában készült el, aminek érdekessége, hogy első ránézésre semmiben sem különbözött egy átlagos szendvicstől. De akkor mégis miért volt drága? Azért, mert készítője, Andy George a nulláról kezdve alkotta meg, 16 lépésben, hat hónapon keresztül. Első lépésként létrehozott egy kertet, amit aztán szépen beültetett, a 10. lépésben már búzát aratott, hogy legyen lisztje a zsemléhez, a 12.-ben vajat köpült, a 14. lépés során pedig levágott egy csirkét. A 16. és egyben utolsó lépésben végül elkészült a szendvics. A rááldozott összeg pedig elérte az 1500 dollárt.

4. Felfalt rekord

©

Jöhet még egy rekord? Vagyis helyesbítve… Egy megbukott rekord? 2008-ban Irán eldöntötte, hogy elkészíti a világ leghosszabb szendvicsét. A szervezők egy 1500 méteres finomságot álmodtak meg 700 kg strucc- és 700 kg csirkehúsból, melyet aztán Teherán egy parkjában mutattak be. A szendvics – állítólag – készen is lett, ám a Guinness Rekordok Könyvének hivatalos küldöttsége nem tudta lemérni, mivel a közönség egyszerűen megrohamozta a kész művet, és percek alatt felfalta azt.

5. Szendvics nyomozó

A szendvics nem csak az éhséget csillapíthatja, de fontos segítség lehet a rendőrség számára is. 2013. február 15-16-án Antwerpben hajtották végre a történelem legnagyobb gyémántrablását, melynek során a rablók több mint 100 millió dollár értékben loptak el ékszereket, aranyat és persze gyémántot. Az ötfős banda vezetője, Leonardo Notarbartolo egy szalámis szendvics miatt bukott le, amit a tetthely közelében fogyasztott el, így pedig le lehetett belőle venni a férfi DNS-mintáját. Lehet, hogy inkább ez volt a világ legdrágább szendvicse?

6. Logika nélkül kérem!

Volt más rablás középpontjában is szendvics. Méghozzá a világ egyik legviccesebb és legellentmondásosabb bűntényében. 2015-ben Fredrick Warren egy késsel felfegyverkezve kirabolt egy Subway szendvicsezőt, majd elhagyta a helyszínt. Az utcai biztonsági kamerákon viszont követhető volt, hogy hova távozott. Nos, egy Potbellybe, egy másik szendvicsezőbe, ahol a rendőrök még épp el tudták fogni, mielőtt megette volna a konkurenstől lopott pénzen vásárolt szendvicsét. Természetesen nem akarunk tippeket adni a (szendvics)rablóknak, de nem lett volna logikusabb ellopni inkább egy szendvicset a Potbellyből?

7. Szendvics oda-vissza

Voltak más esetek is, mikor a szendvicsek veszélyesen sokba kerültek. Elvis Presley például egyszer azért utazott Memphisből Denverbe, majd vissza egy éjszaka alatt, hogy elfogyaszthasson egyet a Fool’s Gold Loaf 8000 kalóriás szendvicséből, amit egy egész üveg mogyoróvajjal és lekvárral, illetve fél kiló baconnel töltenek meg. Hasonlóképp, néha csupán egy-egy szendvics miatt repült oda-vissza Steve Rothstein, egy manhattani befektetési bankár, aki 1987-ben 250 ezer dollárért vásárolt egy limit nélküli, első osztályú American Airlines jegyet. A férfi – szó szerint – minden határt átlépő szendvicsezése végül 21 millió dollárjába került a vállalatnak, akik 2008-ban fel is bontották vele a szerződést. Rothstein ezek után biztosan nem járt a fellegekben.

©

8. Houston, szendvicsünk van

John Watts Young, amerikai űrhajós
©

Szendvics eljutott már a fellegek fölé is, hála John Watts Young asztronautának, aki elsőként járt hat alkalommal a világűrben, 1972-ben az Apollo-16-al pedig – a világon kilencedikként – a Holdra is lépett. 1965-ben, a Gemini 3 küldetésen (ami mellesleg a NASA Gemini programjának első emberi misszója volt) rossz fát tett a tűzre: az űrhajóra felcsempészett egy marhahúsos szendvicset, amiért aztán megrovásban részesült. A republikánus párt ekkoriban erősen támadta a férfit, mondván, nem szabadna ilyen módon játszania az adófizetők pénzével. Nem beszéltek butaságot: egy elszabaduló morzsa könnyen tragédiát okozhatott volna az érzékeny műszerek között.

+1 Luxuscikkből tömegtermék

Az USA legnépszerűbb szendvicse az Európában leginkább csak névről ismert mogyorókrémes-dzsemes kombináció, melyből egy 2002-es felmérés szerint ma egy átlagos amerikai gyerek 1500 darabot fogyaszt el középiskolai tanulmányainak végéig. Ám nem volt mindig ilyen könnyen elérhető a filmekben is gyakran fel-felbukkanó eledel. Az 1900-as években a mogyoróvaj luxuscikknek számított, ezáltal pedig a tárgyalt finomság a felső körök ínyenc fogásának számított. Később, ahogy a mogyoróvaj egyre könnyebben beszerezhető tömegtermékké vált, úgy lett a szendvics is egyre népszerűbb az alsóbb társadalmi körökben. 

A szendvics mint gyorsan fogyasztható, mégis tartalmas étel nagyobb szerepet kaphat mindennapi életünk felfokozott tempójában, mint valaha gondoltuk volna. Ezt felismerte a SPAR is, melynek 344 SPAR és City SPAR és 33 INTERSPAR áruházában találkozhatnak a vásárlók a minőségi alapanyagokból készült hideg szendvics- és salátakínálattal, várhatóan az év végétől. A kínálat előállítására a cég 1,2 milliárd forintból építette meg 1500 négyzetméteres convenience üzemét, mely a SPAR enjoy. nevet kapta, és ahol naponta 4 tonna majonézes saláta és 16 ezer szendvics összeállítását végzik. Az üllői üzemben 15 féle majonézalapú salátát és 15 féle szendvicset készítenek. A számokat nézve láthatjuk, hogy nem csak a kereslet óriási a finomságokra, de kiemelkedően nagy az igény a változatos kínálatra is.

Az oldalon elhelyezett tartalom a SPAR Magyarország megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Mennyei megyei: belerúghattak a piros lapokat osztogató bíróba Sokorópátkán

Végre egy gyönyörű új Ferrari, amely méltó az F40 emlékéhez

Végre egy gyönyörű új Ferrari, amely méltó az F40 emlékéhez

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány