Bausch + Lomb
Bausch + Lomb

Sokszor homályosan lát, talán még égő, szúró érzést is tapasztal a szeménél? A szárazszem-szindróma a változókor egyik tünete is lehet a többi egyéb panasz mellett. Cikkünkben elmondjuk, mit tehetünk, ha már a könnyünk sem úgy folyik, ahogy azt megszoktuk…

Hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozások – többek között ezek is gyakori tünetei a változókornak. Amellett, hogy bizonyos betegségek (csontritkulás, petefészek problémák, szívbetegségek) kockázata megnő ebben az időszakban, számolnunk kell több más tünettel is. Ezek közé tartozik a szemszárazság, amelyre szintén érdemes nagyobb figyelmet fordítani, akárcsak bármilyen más változásra testünkön, szervezetünkben.

Zavarok a napi rutin során

Sokszor azt tapasztalja, hogy homályosan lát vezetés vagy olvasás közben? Gyakran jár fájdalmas, égő érzéssel a laptopozás? Szeles időben könnyezik a szeme, amikor viszont tényleg elejtene pár könnycseppet, egyszerűen nem történik semmi, mintha elzárták volna a könnycsatornáját? Ezek a sokszor zavaró momentumok negatívan befolyásolhatják mindennapjainkat, nem beszélve az egészségünkről.

A szárazszem-szindróma további gyakori tünetei közé tartozik a szemvörösség vagy a tartós idegentestérzés. Az is gyakran előfordulhat, hogy ébredés után egyszerűen fájdalmas kinyitni a szemünket.

Ha pedig ezek közül a tünetek közül néhány hosszabb ideig fennáll, és nem figyelünk oda, jóval inkább ki vagyunk téve egyéb veszélyeknek is. Például sokkal könnyebben begyulladhat, illetve sérülhet a szemünk, súlyosabb esetben pedig további betegségekkel számolhatunk.

Csökkent működés vagy mellékhatás?

Alapvetően a menopauza egyik tünete lehet a szindróma, de előfordulhat más betegség, illetve külső környezeti tényező hatására is. A könnyfilm, vagyis a szemgolyó felszínén lévő réteg, amely a kötőhártyát és a szaruhártyát védi, elvékonyodhat, illetve sérülhet például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy allergia hatására. De a gyógyszerek és a különböző kozmetikumok, sőt, akár a klíma vagy a dohányzás negatív következménye is lehet a szárazszem.

Idősebb korban eleve mérséklődik a könny- és a Meibom-mirigyek működése, amelyek a könnyfilm megfelelő állapotának fenntartásáért felelnek. A különböző hormonális változások miatt azonban a menopauzában lévő nők még inkább elszenvedői lehetnek mindennek. A szervezetben kimutatható androgénszint csökkenésével, a könnyfilm gyulladásokkal szembeni védekezőképessége csökken.

A könnyfilm amellett, hogy folyamatosan nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, tisztítja is a szemet. Így ennek gyengülése, sérülése következtében már nem áll fenn az a természetes védelem, amit egészségesen nyújt, ezért lehet a kellemetlen tünetek mellett nagyobb esélyünk a fertőzésekre is.

Tehetünk ellene!

Mivel a változókorba lépő nők javarésze még dolgozik, az irodai munkavállalók kiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Akár az okoseszközök, illetve a laptop, akár a klíma vagy a ventilátor a kiváltói, illetve fokozói a szárazszem-szindrómának, ha megfogadunk néhányat az alábbi praktikákból, mérsékelhetjük a kellemetlenségeket:

1. Először is a fokozott figyelem miatt gyakran előfordulhat, hogy szinte pislogás nélkül bámuljuk a képernyőt. Érdemes figyelni rá, hogy ilyet ne nagyon kövessünk el, és hagyjuk „lazítani” szemünket egy-egy pislogással! Ezen kívül léteznek különböző szemtorna gyakorlatok, amelyeket szintén érdemes lehet kipróbálni. Persze nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni, az is nagy segítség, ha időnként átmasszírozzuk a szemhéjunkat, vagy ha többször kitekintünk a monitor mögül.

2. Szakértők állítják, hogy este elalvás előtt már nem javasolt a telefonunkon böngészni, ha erről mégsem mondanánk le szívesen, legalább éjszakai fényt állítsunk be készülékünkön, amivel kiszűrhetjük a kijelző kék fényeit, ezzel kímélve szemünket. A televízió esetében pedig nem mindegy, hogy milyen távolságból nézzük azt (a képátló 1,2-szeresénél nem érdemes közelebb ülni), és persze a fényerő beállításait itt is érdemes jól átgondolni és finomítani!

3. A klíma, a ventilátor, vagyis a száraz levegő is káros hatással lehet érzékeny szemünkre. Nyáron azonban úgy tűnik, klíma nélkül nincs is élet, ezért használjunk párologtatót, hiszen az nedvesebben tartja a levegőt, így szemünk miatt sem kell majd aggódnunk. Az említett eszközöket pedig, ahogy tudjuk, kerüljük el, illetve ne üljünk a közvetlen közelükbe.

4. Ha kontaktlencsét hordunk, akkor is váltsunk időnként szemüvegre, ha teljesen lemondani nem is akarunk róla. Sokan még mindig hiúsági kérdést csinálnak a szemüvegviselésből, pedig egy divatos keret remek kiegészítőként funkcionálhat. Keressük meg a nekünk való szemüveget, és hordjuk bátran! A napszemüvegeknél pedig fokozottan oda kell figyelnünk a minőségre, hiszen a káros sugarak nemcsak a bőrünket, a szemünket is komoly veszélynek teszik ki.

5. Könnyen lehet, hogy mégsem külső okokban kell keresnünk a hibát, hiszen lehet, hogy az általunk szedett gyógyszerek befolyásolják könnytermelésünket. Konzultáljunk orvosunkkal, és szűrjük ki azokat a készítményeket, amelyek csökkenthetik a könnytermelést.

 

Ha egyeztettünk orvosunkkal, és a káros környezeti hatásokat is megszüntettük, de még mindig nem múlik a szemszárazság, megoldás lehet, ha szemcseppet használunk:

Az Artelac® termékcsalád tagjai különböző típusú és súlyosságú szemszárazság problémákra nyújtanak hatékony megoldást. Az Artelac® Rebalance leginkább a krónikus könnyhiány által okozott tartós szemszárazság tüneteinek enyhítésére és a szem megnyugtatására használható. Tartós szemszárazság esetén az idegentestérzés, a fényérzékenység, a szemhéjak elnehezülése és a szem kivörösödése rendkívül kellemetlen problémát jelent. A kiváltó okokat nem mindig lehet megváltoztatni, a panaszok enyhítésére azonban van megoldás. 

Az Ön szárazszem panaszaira melyik Artelac szemcsepp a megfelelő? Tudjon meg többet, kattintson ide.

Az Artelac Rebalance szemcsepp gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. További információ: Valeant Pharma Magyarország Kft. 1025 Budapest, Csatárka út 82-84 Tel: 1-345-5900

ART-KN-HU-10-10 Lezárás dátuma: 2018.11.07.

---------------------------------------------------------------------------------

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

A tartalom a Bausch+Lomb megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Bausch + Lomb

Száraz szemek, szakadó filmréteg – A szindróma, amiről érdemes tudni

Fáradt szem, égő érzés és homályos látás... A szárazszem-szindróma nem csak kellemetlen tünetekkel jár, de hosszú távon komoly problémákat is okozhat látószervünknek. Ez már csak azért is aggasztó, mivel lassan népbetegségről beszélhetünk, melyben egyre inkább érintettek a fiatalok. De mit kell tudni minderről és mit tehetünk ellene? Utánajártunk.

Bausch + Lomb

„Valóban csökken a vakság és a gyengénlátás előfordulási aránya világszerte” – Interjú Németh János szemész professzorral

A látás világnapját 2000 óta minden október második csütörtökjén tartják azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tényre, a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható lenne. Ám hogy állunk a szemek egészsége terén Magyarországon? Hogyan előzhetjük meg a látásromlást? Valóban tönkreteszi a monitor a szemünket? A látás világnapja alkalmából Németh János akadémiai doktorral, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egykori igazgatójával beszélgettünk, aki maga is részt vesz a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vakság elleni küzdelmében.

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában