szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ombudsman szerint a BKK túllép a hatáskörén, amikor taxiengedélyeket ad ki vagy von vissza – írja a Népszabadság. Az alapvető jogok biztosa a helyzet tisztázását kéri a fejlesztési minisztertől, Székely László úgy látja ugyanis, hogy a közlekedési központ jogsértéseket követ el a taxisok ellenőrzésekor.

Az ombudsman vizsgálatában azt állapították meg, hogy az úgynevezett „fedett ellenőrzéseken” sérül a taxisok tisztességes hatósági eljáráshoz, a jogbiztonsághoz és a jogorvoslathoz fűződő alapvető joga.

A BKK revizorai úgy ülnek be taxikba, hogy nem fedik fel magukat, még az ellenőrzés végén sem. A sofőrrel nem íratnak alá jegyzőkönyvet, a papírmunkát utólag végzik el, és ez egyes vélemények szerint visszaélésekre ad lehetőséget. A taxisok csak utólag tudják meg, hogy ellenőrizték, és azt is, ha szankcionálják őket.

Székely László jelentése szerint sem a fővárosi taxirendelet, sem más jogszabály nem jogosítja fel a BKK-t taxiengedélyek kiadására vagy visszavonására. A közlekedési központ nem hatóság, mégis hatósági jogkövetkezményekkel járhat az, amit az ellenőrei megállapítanak.

Az ombudsman úgy látja: különösen aggályos, hogy az ellenőrök a jegyzőkönyvet a „szakterületi vezetői munkautasítás” egyik pontja alapján az adott műszak végéig „az előírt Excel-formátumban szerkeszthetik”. Baj van az utazások távolságának mérésével is: GPS-alapú technológiát használnak ugyan a revizorok, de telefontól függően az eredmények eltérőek lehetnek, vagyis nem feltétlenül pontosak.

A biztos felkérte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy jogszabályban tisztázza a BKK helyzetét – olvasható a cikkben.

A lap megkérdezte a BKK-t is, onnan azt a választ adták, hogy egyelőre nincs döntés náluk az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása