szerző:
hvg.hu

Tanulságos történet egy autóeladás kapcsán történt többszörös visszaélésről.

Azzal kell kezdenünk, hogy a történetben egy házaspár kétszázezer forintért eladott Peugeot 106-osa is szerepel, de lényegében a kocsi a legkevésbé érdekes része az egész ügynek. Az egész sztori abból indult ki, hogy az eladók elkövettek egy nagy hibát: a tulajdonos helyett véletlenül a férj adatait írták az eladó rovatba, aki csupán üzembentartóként szerepelt a forgalmi engedélyben. Nem apró különbségről van szó, mert egy ilyen módon elrontott adásvételi szerződéssel nem lehet átíratni az autót – írja a történetet ismertetve a Totalcar.

Az első trükk – ingyenparkolás, gyorshajtás, e-matrica

A hiba az okmányirodában derült ki, amikor bejelentette, hogy eladta az autót, viszont a hiba miatt nem jelentik le a nevéről. Feleségével azonnal fel akarták venni a kapcsolatot a vevővel, de az egy ideig nem volt elérhető, végül – több magánszemélyen keresztül – sikerült utolérni a cég képviselőjét. Ő arról tájékoztatta őket, hogy az autót már tovább is adták egy másik cégnek.

A férj a papírok tisztázása miatt, kért egy külön igazolást, hogy az ő üzembentartói joga biztosan megszűnt. Mindezt viszont nagyon úgy tűnik hiába tette, mert a gondok kezdetek növekedni, ugyanis vele ellentétben a vevők továbbra sem íratták át az autót, viszont sorozatos visszaéléseket követtek el, és hamarosan kezdtek jönni a felszólító levelek a volt tulajdonosoknak. Be nem fizetett pótdíjakról, gyorshajtásról, parkolásról.

A második trükk – személyes adatokkal való visszaélés

A csalók ugyanis nem érték be azzal, hogy a más nevén lévő autóval nem fizettek szolgáltatásokért, hanem elkezdtek drága telefonokat is vásárolni a volt tulajdonos személyi adatainak ismeretében. Vettek például kétszázezer forintos, csúcskategóriás mobiltelefont, ám a törlesztőjét nem fizették, majd ugyanezt a feleség nevére is eljátszották. Rendőrségi feljelentés után jegyzőkönyvvel a Telekom elismerte a csalást. Vélhetően interneten rendelték meg a drága telefonokat a csalók, ahova elég egy pár adat, de ennek részleteit a társaság nem közölte.

©

Közben az okmányiroda is lépett, menet közben kivonta a forgalomból a Peugeot 106-ost, de mielőtt ez megtörtént, jó néhány pótdíj-felszólításra kellett válaszolni. A személyes adattal való visszaélés ellen jelenleg sajnos nincs megfelelő védelem, a sértetteknek minden esetben feljelentést kell tenniük a rendőrségen.

Viszont a Totalcar egy biztosnak tűnő ellenszert az adásvétel bejelentésének elmulasztása ellen leírt. Jogilag semmi akadálya, hogy az egyik fél a másiknak (vagy mindketten) teljes bizonyító erejű (tehát két tanúval is aláíratott) magánokiratba foglalt meghatalmazást adjon arra vonatkozóan, hogy helyette és a nevében járjon el az okmányirodában abból a célból, hogy az adásvételi tényét bejelentse és az okiratot bemutassa.

Így hiába sunnyogja el vagy feledkezik meg az eladó vagy a vevő a vásárlás bejelentésétől, mert a meghatalmazás birtokában a másik fél is eljárhat helyette. Ezzel legalább ezt a méregfogát kihúzhatja a zűrős használt autós ügyleteknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán