szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 40 milliós országnak már a saját piaca is elég nagy.

Váratlan új szereplő érkezett az autóiparba, EMP, vagyis "Electromobility Poland" néven, amely be is mutatta első koncepcióját. Ebből elvileg 2023-ra sorozatgyártású jármű lesz.

A márka első két prototípusa közül az egyik egy SUV, amely egy olasz tervezőstúdió munkája, a Torino Designé, akik a McLarennel és BMW-vel is dolgoznak.

A márka nevét egyébként a cseh–lengyel határon átvonuló Jizera-hegység és folyó ihlette. Az Izera néven bejegyzett márka azt ígéri, hogy megfizethető áron kínálnak majd egy 400 kilométeres hatótávú autót, ami kellően dinamikus, mert 7 másodperc alatt éri el a százas tempót álló helyzetből. Az akkumulátorai pedig fél óra alatt 80 százalékra tölthetőek a leggyorsabb esetben.

©
©
©
©

A kocsik fejlesztésére 30 millió zlotyt költöttek, ami 2,3 milliárd forint, a gyártás beindítása 4-5 milliárd zlotyba kerülhet majd számításaik szerint, ami már 400 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Emlékezetes, hogy nemrégiben Törökország jelentette be, hogy nemzeti autómárkát hoznak létre. A TOGG márkát Erdogan elnök mutatta be a sajtónak és egy elektromos SUV-val jönnek elsőként ők is, amely nagyjából hasonló képességű lehet, mint a lengyelek Izerája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majka: Politikailag a legnagyobb öngyilkosság magad ellen fordítani a véleményformálókat

Majka: Politikailag a legnagyobb öngyilkosság magad ellen fordítani a véleményformálókat

Már országosan elérhető az Auchan online áruháza

Már országosan elérhető az Auchan online áruháza

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart