szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Tesla autógyár tulajdonosa azután szólalt meg, hogy halálos balesetet szenvedett két ember az egyik autójukban, amelyet nem vezetett senki.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk Twitteren tette közzé, hogy az eddig adataik alapján nem volt bekapcsolva a teljes önvezetés mód abban az autóban, amellyel halálos baleset történt vasárnap Texasban. Az eset érdekessége, hogy a kocsiban senki nem ült a volánnál. A helyi hatóságok azt feltételezték, hogy a baleset pillanatában a kocsi önvezető módban lehetett, mert az egyik férfi az utasülésen, míg a másik a hátsó ülésen volt.

Elon Musk úgy nyilatkozott, hogy az említett autóhoz nem vásárolták meg a "legfejlettebb önvezető rendszert", a hagyományos Autopilotnak pedig felfestett sávokra is szüksége van a működéshez, az olyan kis utcákban, mint ahol a baleset is történt, ez a feltétel nem volt adott.

Az amerikai közlekedési hatóságok vizsgálják a balesetet, ahogyan további kéttucat másikat is, amelyben Tesla volt érintett. A Tesla önvezető rendszerével kapcsolatban már többször került sor hatósági vizsgálatra, amelyek egyik kérdése az volt, hogy a felhasználók biztosan értik-e, mit jelent az Autopilot mód. A járművek ugyanis nem képesek teljes mértékben önállóan közlekedni, ami szinte minden Tesla-balesetnél újra és újra felmerül – írja a Axios.com oldal.

A Tesla kommunikációjával kapcsolatban ugyanakkor megjegyzi a lap, hogy éppen nemrégiben lett nyilvános egy dokumentum, amelyben azt ismerte el a cég a kaliforniai közlekedési testületnek, hogy a nemrégiben megjelent „full self-driving” (teljes önvezetés) funkciója sem jelenti azt, hogy a kocsi képes önvezetésre, ami ellentmond az elnevezésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!