Tóth Richárd Itthon

Fülke: Mit tanulhatunk Orbán beszédeiből?

Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek – mondta már többször Orbán Viktor. Most tanulmány készült, ami elemzi az ő, Merkel, Macron és Putyin beszédeit is. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

MTI Itthon

Századvég: "Az átlag európai ember támogatja a halálbüntetést"

A Kossuth rádióban megszólaltatott elemzők szerint a parlamenten belül is helye van a halálbüntetésről szóló vitának, csak az a veszély, hogy a választók csalódnak, ha mégsem valósul meg a terv. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az európai elit abban érdekelt, hogy ez a vita ne kerüljön felszínre, mert érzi, hogy nincsenek erős pozíciói, és saját választóikkal szemben kellene politizálniuk.

Zubor Zalán Itthon

"Nem a baloldalon van a vákuum" – megújulhat-e az ellenzék?

Merre tart a magyar politika? A bal- vagy a jobboldalon jelenhetnek meg új szereplők, előállhat-e egy magyar Beppe Grillo vagy Janusz Palikot? Több vagy kevesebb populizmusra van igény? Lehet az LMP-ből középpárt? A hvg.hu a rendszerkritikus ellenzéki pártok lehetőségeiről kérdezett a parlamenten kívüli politizálásban jártas szakértőket.

hvg.hu Itthon

Méltányosság: a Fidesz kikényszerítette a demokrácia újradefiniálását

Az elmúlt egy év több változást hozott, mint az elmúlt húsz év együttvéve - mondta az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője. Novák Zoltán szerint a totális reformfolyamat végén új politikai rendszer jön létre, de még korai megmondani, hogy ez mennyire lesz hatékony és elfogadható a választópolgárok számára.

hvg.hu Itthon

"Orbán Viktor taktikázik, időt szeretne nyerni"

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa nem lepődött meg azon, hogy a miniszterelnök beszédéből nem lehetett rájönni, mi a véleménye a fiskális unióról. Nagy Attila Tibor szerint Orbán Viktor taktikázik.

Csizmadia Ervin Vélemény

Egyensúlyteremtők és társadalomvédők

A mai magyar pártpolitikai versenyben sajátos munkamegosztás van. A bal oldalon állnak a „gazdasághoz értők”, a jobboldalon a „társadalomhoz értők”. Ezek az önképek kellő elszántsággal töltik meg a feleket: a Fidesz, ha kormányon van, nem törődik a gazdasággal, az MSZP a társadalommal. De meddig folytatható mindez? – Csizmadia Ervinnek, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása.

Antal Attila Vélemény

A baloldali tömegkultúra patthelyzete

A baloldali tömegkultúra kialakításának legnagyobb akadálya éppen abban a patthelyzetben keresendő, hogy az MSZP már nem elég erős (talán soha nem is volt) az irányított modellhez, a 4K! és a hozzá hasonló ifjúbaloldali alakulatok pedig még nem elég erősek a deliberatív megoldáshoz.

Novák Zoltán Vélemény

Tizenkét jelenség, ami a Fidesz kétharmadához vezetett

Ha értelmezni akarjuk a kétharmados aszimmetriából fakadó politikai helyzetet, nem árt számba venni, milyen okokra vezethető vissza a kétharmad. Ez már csak azért is elengedhetetlen, mert enélkül nehezen értelmezhetjük a Fidesz-kormány szándékait és tetteit, illetve nem mérhetjük föl a legnagyobb ellenzéki erő előtt álló kihívások természetét sem. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetőjének írása.

Nagy Attila Tibor Itthon

Baloldali (ki)útkeresés

AZ MSZP megerősödése vagy meggyengülése, esetleg stagnálása alapvetően befolyásolhatja a Fidesszel szembeni versenyképes ellenzéki alternatíva esélyét, hacsak egy új, potens parlamenten kívüli szereplő nem borítja fel az erőviszonyokat, vagy az ellenzéki térfélen váltja le egy másik párt a szocialistákat a népszerűségi rangsorban - véli Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Antal Attila Vélemény

„A társadalmat nem lehet mesterséges kómában tartani"

A baloldal szolidaritás-alapú társadalompolitikája megbukott, s vele szemben kiépülőben van a jobboldal hatékony kormányzásra és a felső középosztályra épülő társadalompolitikája. A baloldalnak rá kell döbbennie, a mesterséges kómában tartott társadalomra nem lehet építeni: a társadalmi szolidaritás kizárólagossága megfojtja a kormányzást - mutat rá Antal Attila, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

MTI Itthon

"Az MSZP elmúlt 21 éve itt véget ér"

Várhatóan az MSZP-t mai állapotából nem lehet életre kelteni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója azt tartaná jónak, ha a balliberális térfélen létrejönne egy alternatív párt.

Novák Zoltán Vélemény

Novák Zoltán: Egy hazárdjáték, ami a bőrünkre megy

A kormány a felső középosztály és az elit javára igazítja át a nemzeti elosztásrend arányait egy olyan világgazdasági környezetben, amelyben az újra elosztható anyagi javak az elmúlt években drasztikusan csökkentek. Így a jövedelemátcsoportosítás csak az alsó rétegek státuszának sérülése árán hajtható végre. Mindeközben keveset tudunk arról, hogy a kedvezményezett rétegek jelen állapotukban képesek lehetnek-e a gazdaság dinamizálására.

Paár Ádám Vélemény

Trianon fájdalma – vita az érzelem közösségi szerepéről

Eörsi Mátyás legutóbbi írásában felhívta a figyelmet, liberálisoknak és baloldaliaknak meg kell tanulniuk méltányolni azoknak az állampolgároknak az érzéseit, akiknek az álláspontjával egyébként, – például a trianoni békeszerződés megítélését illetően – nem érten ek egyet. Az érzelmi politizálást a baloldal átengedte a jobboldalnak, és ennek meg is fizette az árát – mutat rá a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Nagy Attila Tibor: Kap-e támogatást a Fidesz újjászervezési víziója?

A Fidesz-kormány a baloldalnál jobban válogatja meg szavait, gondosan kerülve a reform szó használatát, és hatékonyabb a távlatok felmutatásában, a választók lelkesítésében is. Orbán Viktor „gazdasági fordulatról”, „forradalomról” beszél, megjeleníti a munkanélküliséget és az államadósságot, amelyeket harcban kell legyőzni. Vajon ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a lakosság ne blokkolja az ország újjászervezését célzó Fidesz-víziót? – veti fel a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Nagy Attila Tibor Itthon

Jó politikus-e Tétényi Éva?

A következő parlameti választások ugyan még odébb vannak, de már most érdemes elgondolkodni, milyen politikusi képességei vannak valójában Tétényi Évának, Esztergom országosan ismert polgármesterének - veti fel a kérdést Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Csizmadia Ervin Vélemény

Csizmadia Ervin: Beindul a pártalapítás újabb hulláma?

A pártosodás még mindig nem zárult le, érlelődnek az újabb változások. Korábban, az első és második hullámban új pártok jöttek létre a régiek mellett, a közeljövőben viszont nem zárható ki, hogy a régi pártokból szakadnak ki az újak. A harmadik hullámos pártosodás állatorvosi lova az MSZP – írja Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Novák Zoltán Vélemény

Novák Zoltán: A Fidesz-tábor bomlásának virágai

A Fidesz támogatottsága február óta folyamatosa csökken, bomlóban a párt heterogén szavazótábora. Az ország legnagyobb politikai táborát ma már a pártot nem választók csoportja képezi. Mindez felveti – mutat rá a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője –, a csökkenő legitimitás milyen hatással lesz a kormányzás irányvonalára és magára a kormányzó elitre. Továbbá: mi lesz a sorsa annak a hatalmasra duzzadt tábornak, amely egyelőre nem talál politikai képviseletet magának?

1 2 3 4 5
Lökdösték őket, megpróbálták megakadályozni, hogy az MSZP-sek a Suzuki-gyárnál tüntessenek

Lökdösték őket, megpróbálták megakadályozni, hogy az MSZP-sek a Suzuki-gyárnál tüntessenek

A legkisebb Volvo is zöld rendszámot kap, itt az új hibrid XC40

A legkisebb Volvo is zöld rendszámot kap, itt az új hibrid XC40

5,6 millió forinttól indul hazánkban a Skoda legkisebb divatterepjárója

5,6 millió forinttól indul hazánkban a Skoda legkisebb divatterepjárója

Decemberben kerülhet a szemünk elé a Naprendszeren kívülről betolakodott üstökös

Decemberben kerülhet a szemünk elé a Naprendszeren kívülről betolakodott üstökös

A Fidelitas titkolja, miből fizeti a cirkuszos kampányt

A Fidelitas titkolja, miből fizeti a cirkuszos kampányt

Egy képlet, amely megmutatja, miért viselkednek annyira rettenetesen bután az emberek

Egy képlet, amely megmutatja, miért viselkednek annyira rettenetesen bután az emberek

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

Oroszországban letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Oroszországban letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Závecz: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt

Závecz: Csak a Fidesz támogatottsága nőtt

Régóta várt erre a hírre az Apple

Régóta várt erre a hírre az Apple

A címlapról ajánljuk