Megjött a csokipofon, veszélybe kerülhet a karácsony
Az Egyesült Királyságban nagyot drágultak a csokoládék, és mivel a háttérben a kakaóbab termesztése körüli problémák állnak, a világon máshol élő csokirajongókra is hasonló sors vár.
Az Egyesült Királyságban nagyot drágultak a csokoládék, és mivel a háttérben a kakaóbab termesztése körüli problémák állnak, a világon máshol élő csokirajongókra is hasonló sors vár.
Újabb csúcsokat ostromol a kakaóbab ára, a multicégek más alapanyaggal „dúsítják” a termékeiket, a manufaktúrák viszont nem tudnak eléggé árat emelni. A csokoládé egyre inkább luxustermékké válik.
Szombaton írják a magyar diákok a középiskolai felvételit, Japánban pedig ez az időszak azzal is együtt jár, hogy valósággal kilő az egyik csokoládémárka forgalma. A szigetország híres arról, hogy a Nyugatról érkező hatásokat úgy alakítja, hogy azokra később alig lehet ráismerni. Így tettek a Kit Kattel is, ami mára a diákoknak nem csupán egyszerű csokoládé, sokkal több annál.
Le kell venni a polcról a terméket.
Ha eddig nem gondolkozott azon, milyen íze lehet a vörösboros, darált húsos csokoládénak, akkor itt az ideje, hogy bepótolja a lemaradását.
Gyerekjáték, de a végeredménytől se várjunk sokat – nagyjából így foglalhatjuk össze a házi dubajicsoki-kísérletünket, amelynek az eredményét a boltban kapható verzióval is összekóstoltuk. Az élmények vegyesek, és sajnos a mindent elsöprő imádatot sem sikerült jobban megértenünk.
52 ezer eurót ért az a készlet, amit a csempészeknél lefoglaltak.
A férfit állítása szerint nem izgatja a kártérítés, csupán tudni szeretné, hogyan maradhatott le a jellegzetes hullámos vonal a csokiszeletről.
Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.
A világ csokiimádói nagyon is tarthatnak attól, hogy drágulása miatt a csokoládé luxuscikké válik a közeljövőben, izraeli kutatók azonban a véletlen és egy háború folytán megoldást találhattak erre a problémára.
A posztindusztriális társadalommal kapcsolatos értekezések, amelyeknek Svájc akaratlanul is a középpontjába került, legjobb esetben is félrevezetők, rosszabb esetben kimondottan ártalmasak – mutat rá Emészthető közgazdaságtan című könyvében Ha-Joon Chang közgazdász. A kiadványban a szerző összetett történelmi, gazdasági és társadalmi folyamatokat mutat be a gasztronómia világán keresztül. Részlet a könyvből.
Az áremelkedést minden vásárló megtapasztalhatja a boltban, ha édességet vesz, az iparág szakértői szerint azonban a java még hátra van. Mivel nincs kakaótermés, a tőzsdei árak is az egekbe szöktek, ezért újra kell terveznie az iparágnak a működését. Luxuscikkek lesznek a kakaóból készült termékek?
A klímaváltozás a kakaóra is kihat, ezért a 2023–2024-es szezonban erőteljes terméscsökkenés várható, miközben a globális kereslet növekszik. A Bloomberg szakértője a helyszínen járva megállapította: az afrikai gazdák olyan keveset kapnak a kakaóért, hogy gyors megoldás valószínűleg nem lesz.
A termékeket ezután megsemmisítették, az érintett üzletben pedig fertőtlenítő takarítást végeztek.
Újra pocsék termés várható, ez az áremelkedés elsődleges oka. A vevők mellett a kis üzemek is kifejezetten megszenvedik a magas világpiaci árakat.
Halloween előtt vizsgálta be az étcsokoládékat a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos a fogyasztásuk. Igen meglepő eredmények születtek.
Amikor amúgy is ekkora az infláció, akkor azt a csokigyártók sem háríthatják át egy az egyben a fogyasztóikra.
A rendező, Paul King azzal viccelődött, hogy jócskán felszedett a forgatás alatt, de reméli, a decemberi premierre le tudja adni.
A kereslet meghaladja a kínálatot, ezért a határidős ügyletek jóval magasabb árral számolnak mint a jelenlegiek. Talán kicsivel több jut a kakaó előállítóinak is, de a boltok mindenképp emelni fogják az árakat, méghozzá az infláció fölött.
Aki ilyen édességet vásárolt, ne fogyassza el.