Mit kell tudni a karácsony egyik ízéről és illatáról, a szegfűszegről?
Mi ez a növény? Hol terem és hogyan szüretelik? Mikor, mire kezdték használni, és mire jó? - többek között ez is kiderül A fűszer nagykönyve című kiadványból. Részlet.
Mi ez a növény? Hol terem és hogyan szüretelik? Mikor, mire kezdték használni, és mire jó? - többek között ez is kiderül A fűszer nagykönyve című kiadványból. Részlet.
Rókagomba, vörösáfonya, csili, citromhéj, kardamom és sulyom – ez csak néhány a hazai kézműves sörfőzdék összetevői közül, és mivel imádjuk a kísérletezést, idén is megnéztük, mire érdemes rámenni a karácsonyi kínálatból.
Igazi ünnepek környékére szóló olvasmány Stanley Tucci könnyed stílusú, szellemes visszaemlékezése, melyben sok szeretettel és humorral idézi fel élete fontosabb epizódjait. Mesél a családjáról, felnőtté válásáról, házasságairól, példaképeiről, betegségéről és gyógyulásáról, felejthetetlen filmes utazásairól, kulisszatitkokról. A Golden Globe- és Emmy-díjas színész-rendező magával ragadó memoárjában minden történet a konyhából indul, vagy ott ér véget, s visszaemlékezéseit kedvenc receptjeivel fűszerezi. Az Életem az ételeken át című önéletrajzot, melyből több részletet is közlünk, a HVG Könyvek adja ki.
Tippek, trükkök és recept kovászkészítéshez az Édes, foszlós, kovászos című könyv szerzőjétől, Déri Szilviától. Részlet.
A Halkakas tulajdonosai az alapanyagárakkal és a gazdasági körülményekkel indokolták a bezárást.
Ön tudta, hogy a Rossmannban árulnak perecet? Ha tudta, és vett is belőle, akkor baj van.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk kispiszkostól a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Budakeszi út elején, a Szép Ilona villamoskocsiszín szomszédságában jártunk.
A francia bagett elkészítése az UNESCO szerint is egyedi és magas fokú szaktudást igényel.
Az első magyarországi Michelin-kalauzban két vidéki étterem is csillagot kapott: az esztergomi 42 és a tatai Platán Gourmet, utóbbi mindjárt kettővel lett gazdagabb. A két étterem séfjével, Barna Ádámmal és Pesti Istvánnal beszélgettünk a vidéki és általában a magyar gasztronómiában rejlő lehetőségekről.
A rumnak soha nem volt hatékony osztályozási rendszere, így éppen itt volna az ideje, hogy legyen - írja a Rumforradalom című könyv szerzője, Tristan Stephenson bármixer, és mindjárt be is mutat egy lehetséges módszert. Részlet.
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt: hagyományos diós és mákos, illetve ínyenc kategóriában hirdettek eredményt.
A magyar haltermelés 40 százaléka a karácsonyi szezonban kerül az asztalra. Az agrárgazdasági kamara és a halászati szervezet közleménye szerint nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni.
Pénteken nyílik a pesti Belváros két nagy karácsonyi vására, a Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas és a Szent István téri Advent Bazilika is.
Kis magyar gasztroreklám a zseniális színész Instagram-oldalán.
Kádár János híres mondása hirtelen korunk valóságává vált azzal, hogy a kormány úgy döntött: a tojás mellett az étkezési burgonya árát is korlátozza. A döntés még a 40 százalékos élelmiszerdrágulás árnyékában sem tűnik túl észszerűnek, hozzásegít viszont minket ahhoz, hogy kötött áron próbáljuk ki a magyar konyha elmúlt bő száz évének kreálmányait.
Hatósági áras lesz a tojás és a krumpli, a kiskereskedők nem adhatják őket a szeptember végi árnál drágábban. Ez első lépésben árcsökkentési kötelezettséget jelent. A rezsiben a rendszerhasználati díjak jövőre nem fognak emelkedni, a hálózati kiegyenlítő szerepet betöltő erőművek különadót kapnak a nyakukba.
Az étterem ugyan bezár, de a séf amellett üzemelő panziója továbbra is működni fog.
A cég képviselői a tesztelés folyamatáról beszéltek, egy korábbi közbeszerzés pedig árulkodik arról, mindez mennyibe kerül a magyar államnak.
A tatai Öreg-tónál működő Platán Gourmet étterem is két Michelin-csillagos lett a budapesti Stand bisztró mellett –jelentették be csütörtökön este, amikor kihirdették a csúcsgasztronómia legrangosabb elismeréseit, most először az egész országból. A Platán másik része, a Bisztró szintén bekerült a Michelin szélesebb, majdnem ötven éttermet tartalmazó válogatásába. A díjátadó után az étterem séfjével, Pesti Istvánnal beszélgettünk arról, mi az, ami inspirációt adhat a magyar konyhából, és mi az, ami nagyon hiányzik neki belőle.