#gasztronómia



Hasbeszélő: Repeta a Gundelban
 

Hasbeszélő: Repeta a Gundelban

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Városligetben jártunk.

GyéZsé GyéZsé





Fenntarthatóbb lehet-e a fine dining? Ki diktálja a trendet az államilag támogatott dán Noma után?
 

Fenntarthatóbb lehet-e a fine dining? Ki diktálja a trendet az államilag támogatott dán Noma után?

Átalakul, vagy ha úgy tetszik bezár a világ legjobb éttermeinek egyike, az egyszerűséget és frissességet középpontba helyező északi konyhát világtrenddé formáló Noma. A fejlemény felizzította a fine dining fenntarthatóságával kapcsolatos vitákat, akár a gazdasági, akár az emberi vonalat nézzük, de felmerül az is: melyik irányzat lehet a mérvadó a csúcsgasztronómiában a skandináv módi után, amely a korábbi molekuláris irányból a természetközeliség felé irányította a trendet.


Hamisított történelem – 4. rész: Gasztrokamu, avagy a csirke tikka masala igaz története
 

Hamisított történelem – 4. rész: Gasztrokamu, avagy a csirke tikka masala igaz története

A II. világháború eseményeitől és a „nagy emberek” legendáitól kezdve a családi mítoszokig a történelemhamisítás mindenütt jelen van. Otto English újságíró a történelem kisebb-nagyobb hazugságait vizsgálja meg, hogy megmutassa, miként manipulálják ezek a jelenünket, és hogy sok minden, amit történelmi ténynek tekintünk, valójában fikció. A könyv fanyar humorral, közvetlen stílusban tárgyalja a történelmet és a történetmesélést. Nemcsak rámutat a hazugságokra, hanem feltárja azt is, miként formálódtak ezek a hiedelmek az idők során. A Hamisított történelem című kötetet, melyből több részletet is közlünk, a HVG Könyvek adja ki.

hvg360 hvg360

Hasbeszélő: A Michelin Guide-ban is elfért volna – a Bori Mami, Gyöngyös büszkesége
 

Hasbeszélő: A Michelin Guide-ban is elfért volna – a Bori Mami, Gyöngyös büszkesége

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Gyöngyösön, a Belvárosi téren jártunk.

GyéZsé GyéZsé



Hogyan kapta a nevét a rum?
 

Hogyan kapta a nevét a rum?

Miután a cukornádszesz elterjedt, megfelelő nevet kellett találni neki. Ez azonban nem ment könnyen - mutat rá a Rumforradalom című könyvben Tristan Stephenson bármixer.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hasbeszélő: Olaszosan a belvárosban
 

Hasbeszélő: Olaszosan a belvárosban

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Via Italián jártunk.

GyéZsé GyéZsé


Életem az ételeken át – Stanley Tucci történetei és receptjei, 4. rész: Filmforgatások kulisszatitkai
 

Életem az ételeken át – Stanley Tucci történetei és receptjei, 4. rész: Filmforgatások kulisszatitkai

Igazi ünnepek környékére szóló olvasmány Stanley Tucci könnyed stílusú, szellemes visszaemlékezése, melyben sok szeretettel és humorral idézi fel élete fontosabb epizódjait. Mesél a családjáról, felnőtté válásáról, házasságairól, példaképeiről, betegségéről és gyógyulásáról, felejthetetlen filmes utazásairól, kulisszatitkokról. A Golden Globe- és Emmy-díjas színész-rendező magával ragadó memoárjában minden történet a konyhából indul, vagy ott ér véget, s visszaemlékezéseit kedvenc receptjeivel fűszerezi. Az Életem az ételeken át című önéletrajzot, melyből több részletet is közlünk, a HVG Könyvek adja ki.

hvg360 hvg360

Ha csak egy helyre látogat el Ausztriában, ez legyen az!
 

Ha csak egy helyre látogat el Ausztriában, ez legyen az!

Ausztria tökéletes választás, ha síelésről van szó, és az egyik legkiemelkedőbb síterep Karintiában, azon belül is Nassfeldnél található. Itt tényleg nagyobb az esélyünk a napsütésre a hegyen, és a régió igazi kikapcsolódást jelent a sípályákon innen és túl. Élménybeszámoló az Alpok egyik legszenzációsabb szegletéből.

Üdülés Ausztriában Üdülés Ausztriában

Az ünnepek után mindig aktuális: az evés az élet értelme?
 

Az ünnepek után mindig aktuális: az evés az élet értelme?

Élet és étel: csak a betűk sorrendje a különbség a két szó között, és sokan játszottak már az „élet étterme” kifejezéssel is. Nyílt ilyen nevű étkezde, szerepel Popper Péter egyik könyveként (Mi az élet étterme?), és a Frédi és Béni rajzfilmsorozat fordítóit is megihlette, hiszen az egyik résznek pont ezt a címet választották. De valóban ennyire közel áll egymáshoz az élet értelme és az étkezés?

HVG Extra Pszichológia HVG Extra Pszichológia