Megcsinálták a laboratóriumi csirke nuggetset, 5–10 éven belül kapható lehet
Egy japán kutatócsapat 11 grammos laborhús-darabot készített egy újszerű eljárással. Ez jóval nagyobb, mint az eddigi, csirkehúst utánozni kívánó megközelítések.
Egy japán kutatócsapat 11 grammos laborhús-darabot készített egy újszerű eljárással. Ez jóval nagyobb, mint az eddigi, csirkehúst utánozni kívánó megközelítések.
A világos elsőként került kereskedelmi forgalomba laborhúsból készült jutalomfalat. A gyártója állítása szerint ez ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a hagyományos, hústartalmú kutyaeledelek.
A nagyüzemi állattenyésztésben a klímára leselkedő veszélyt látók helyettesítő proteinforrásként rovart, az illúzió és íz megtartására pedig laborban készült húst ajánlanak. Az előbbihez a húsevőknek gusztusuk, az utóbbira pénzük nincs.
A TIME magazin szokásos éves találmány-toplistáján külön kategóriát szentelt azoknak a kísérleti fejlesztéseknek, melyeknek jelenleg inkább csak az eleje, vagyis a közepe látszik, de hamarosan nagyot durranhatnak.
Gyártása egyre fejlettebb, de nagyon kevés helyen kapható, és nem látszik egyértelműen a környezetvédelmi hatása. A magyar kormány az EU-ban az elsők között hozna törvényt a hagyományos hústermelés védelmére. Van oka ezt a műhústól félteni? És mi van a mesterséges egérhússal?
Fél évvel a hasonló olasz törvény után a magyar kormány is jogszabályban tiltaná be a laboratóriumi hús előállítását és forgalmazását. Az indoklás szerint ezzel az emberek egészségét és a vidéki életformát is védenék. A kormány korábban már a boltok külön polcára száműzte a sáskaburgert és a tücsök-proteinszeletet.
Megelőzték a korukat az olaszok, az EU-ban még nincs is napirenden, de ők már betiltottak mindenféle, nem élő állatok közbeiktatásával előállított hústerméket a hagyományok védelmének jegyében.
Szingapúr után az Amerikai Egyesült Államokban is lehet majd laboratóriumban növesztett csirkehúst fogyasztani, miután két cég is beszerzett minden szükséges engedélyt ehhez.
Mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet?
A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint fontos lenne rájönni az undor okaira, mert a műhús olyan termék, amely humánusabb, egészségesebb, fenntarthatóbb jövőt teremt.
A hamburgerekhez laborhúst vagy húspótlót kínáló vállalkozásokban – melyek közül az Impossible Foods vagy a Beyond Meat neve itthon is sokak számára ismerősen csenghet – közös, hogy mirelit árut kínálnak.
Az Oszakai Egyetem tudósai szarvasmarhákból izolált őssejtek segítségével nyomtattak steaket.
A növényi alapanyagokból készült húspótló megoldások sokak igényét még nem elégítik ki annyira, hogy szívesen fogyasszák azokat az állati eredetűek helyett. A napokban két, ígéretes megoldást kínáló startup is láthatóbbá vált.
A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) tudósai együtt egy gyorsétteremlánccal.
Lemaradt a kutatás a fejlesztés mögött – indokolják szakértők, miért tolódik az emberiség élelmezési gondjainak végső megoldásaként emlegetett mesterséges hús piaci megjelenése.
Lemaradt a kutatás a fejlesztés mögött – indokolják szakértők, miért tolódik az emberiség élelmezési gondjainak végső megoldásaként emlegetett mesterséges hús piaci megjelenése.
Miközben sokan sok érvet felhoznak a laboratóriumi húsra való áttérés mellett, az Oxfordi Egyetem új kutatása szerint a marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laborokban növesztett hústermékek.
Európa tudományos akadémiáinak friss állásfoglalása szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén. Európának változtatni kell a táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A dokumentum egy globális elemzés első, Európáról szóló része, amely 130 tudományos akadémia részvételével készült.
Bill Gates és jó néhány másik milliárdos, valamint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági cége is beállt amögé a startup vállalat mögé, amelyik képes néhány állati sejtből is húst "növeszteni". Tehát anélkül, hogy ezt bármilyen állat bánná.
Nem kellett egyetlen marhát sem levágni azért a hamburgerért, amit egy hónapja sütöttek ki Londonban. A hús ugyanis a Maastrichti Egyetem laborjában készült, amihez az élő szarvasmarha nyakából vett, úgynevezett szatellit sejteket speciális táptalajon, elektromos ingerekkel izomszövetté fejlesztettek. A tesztelők szerint a laborhús nem volt visszataszító, a magyarok ugyanakkor ódzkodnak a nem természetes hústól.