szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemaradt a kutatás a fejlesztés mögött – indokolják szakértők, miért tolódik az emberiség élelmezési gondjainak végső megoldásaként emlegetett mesterséges hús piaci megjelenése.

Az idei év végére már kereskedelmi forgalomba kerülhetnek – talán valamelyik ázsiai országban – az első műhússzeletek, és a gyártók versengése nyomán a mesterséges halakból valószínűleg hamarabb indulhat meg a tömegtermelés, mint egyéb állati termékekből. Íme kettő azokból a jóslatokból, amelyeket Tiszta hús címmel tavaly a témának könyvet szentelő Paul Shapiro vázolt fel az amerikai Forbes magazin kérdésére. Derűlátása és magabiztossága ellenére azonban még nem érdemes készíteni a reszelt tormát a Petri-csészében hizlalt húsvéti pótsonkához. Más szakértők szerint ugyanis nem valószínű, hogy egy-két éven belül megfizethető műfeltétek kerüljenek a boltokba és a tányérokra.

A 2013-ban megjelent első első, még 330 ezer dollárba kerülő laborhúsos hamburgert ma már „mindössze” 560 dollárért (160 ezer forint körüli áron) tálalják. Mikor várható további áresés? Hol akadoznak a műhúskísérletek? Erről olvashat a HVG hetilap friss számában.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!