Extra szűz olívaolajként próbáltak eladni sima napraforgóolajat egy budapesti boltban
A bolt számlákat sem tudott mutatni a hiányos jelölésű termékekről, amelyek a laboratóriumban „a napraforgóolajra jellemző kémiai értékeket” mutattak.
A bolt számlákat sem tudott mutatni a hiányos jelölésű termékekről, amelyek a laboratóriumban „a napraforgóolajra jellemző kémiai értékeket” mutattak.
Jobb emésztés, szebb bőr, javuló közérzet – az interneten elkezdett terjedni, hogy varázslatos hatása van, ha egy teáskanál olívaolajjal indítjuk a napot. De mi ebből az igazság?
A szívbetegek körében az egészséges étrend részeként fogyasztott extraszűz olívaolaj lehet, hogy nem segíti a koleszterinszint csökkentését – mutat rá egy friss tanulmány.
Az olajra szervezett bűnözők csapnak le, hogy a feketepiacon értékesítsék.
Egyre inkább luxuscikké válik az olívaolaj: itthon az egyik legnépszerűbb típusnak két éve 2900 forint volt literje, mára 6900 forintért árulja az egyik kereskedő úgy, hogy a haszonkulcsa közben alacsonyabb lett. Az áremelkedés folyamatos, de vajon ki vesz majd meg 8-10 ezer forintért fél liter olajat? Abban, hogy kilőtt az olívaolaj, nemcsak az éghajlatváltozás játszik szerepet, az okok között más is van. Innen nézve nem csoda, ha lopják és hamisítják.
Az egyre szélsőségesebb időjárás következményeivel sokkal hamarabb szembesülünk, mint korábban vártuk. Van, ahol már levették a paradicsomot az étlapról, annyira megdrágult.
Javulás sem várható, mert óriási a visszaesés a termelésben elsősorban amiatt, hogy Spanyolországban aszály van. Az Európai Unió előrejelzése drámai visszaesést, és ennek következtében nagy áremelést jósol.
Az extraszűz olívaolaj rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet az agyra, javíthat az enyhe kognitív károsodásokon és a vér-agy gát állapotán – állítja Amal Kaddoumi, az alabamai Auburn Egyetem gyógyszerkutatási és -fejlesztési tanszékének kutatója.
Ha a következő napokban nem megy lejjebb a hőmérséklet, és nem lesz eső, akkor az idei termés biztosan kevesebb lesz. Spanyolország adja a világ olívaolaj-termelésének közel felét.
A szélütés (stroke) kockázatának függvényében vizsgálták amerikai kutatók a növényi és állati eredetű zsír fogyasztásának hatását.
Negyedével esett vissza a termelés a világ második legnagyobb exportőrénél.
Sokkal több állatfaj pusztulhat ki a kókuszültetvények miatt, mégis a pálmaolaj a közellenség.
A veszélyeztetett európai madarak élőhelyei a felére is csökkenhetnek az elkövetkezendő évtizedben amiatt, mert a termelők a piaci nyomás miatt egye intenzívebben gazdálkodnak az olíva- és szőlőültetvényeken.
Az eddig gyógyíthatatlan betegségek többmilliárdos kárt okoztak az ültetvényekben. Ez veszélyezteti az élelmiszeripart is, úgy tűnik azonban, hogy a biomérnökök megtalálták a gyógymódot.
Egymilliárd euró kár keletkezett az ültetvényekben, így az idén már importálnia kell Olaszországnak az olívaolajat, ez eddig teljesen elképzelhetetlen volt. A kárt egy betegség okozta, ami a szélsőséges időjárás miatt támadhatta meg a növényeket.
Olaszországban már most nagy bajba kerültek az olívatermesztők, 57 százalékkal esett vissza a termelés az extrém időjárás miatt.
A Virgin Mary a legújabb durranás a menő koktélbárokban. Pedig – nomen est omen – alkoholmentes, és leginkább a Bloody Maryre hajaz, viszont olívaolajjal készül.
Mindezt üzbég fejfedőben, amit a családja és a klíma miatt visel rendszeresen. Még a 4-es metróban is, amiről azt gondolja, háromszáz év múlva is állni fog, a 3-as metrót viszont nem tanácsolja a gyerekeinek, mert szerinte életveszélyes.
A Spanyolországhoz tartozó Mallorcán is azonosították azt a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegséget, amely már rengeteg olajfát megfertőzött Franciaországban és Olaszországban is, "rendkívül nagy fenyegetést" jelentve az Európai Unió olívaolaj-iparára. Ha nagy lesz a baj, több ágazat is súlyos helyzetbe kerülhet.