szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jobb emésztés, szebb bőr, javuló közérzet – az interneten elkezdett terjedni, hogy varázslatos hatása van, ha egy teáskanál olívaolajjal indítjuk a napot. De mi ebből az igazság?

Elkezdett terjedni egy trend a TikTokon, miszerint ha napi egy kiskanál olívaolajjal indítjuk a napot, azzal jelentősen javíthatjuk az emésztést, a bélrendszer egészsége pedig hozzájárul a jobb közérzethez, koncentrációhoz, és mintegy mellékhatásként még a bőrünk is szebb lesz tőle.

Az Independent szerzője saját magán próbálta ki a napindító olívaolajshot hatását, ami tapasztalatai és szakértők véleménye alapján a kevésbé káros trendek közé tartozik. Ugyan a kockázat alacsony, az előnyök sem teljesen egyértelműek, és pár dologra mindenképpen figyelni kell, mielőtt nekikezdünk.

Napi egy teáskanál olívaolajjal az emésztőrendszerért
GARO / Phanie / Phanie via AFP

Miért pont olívaolaj?

A mediterrán diéta rendszeresen előkerül mint az egészséges táplálkozás egyik szent grálja. Ezt a húsok mellett sok hal, rengeteg zöldség és még több olívaolaj jellemzi, ez utóbbi pozitív hatásaival pedig külön is gyakran találkozni. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb tanulmányban és cikkben – így ebben az esetben is – az extra szűz olívaolajról van szó.

Ennek az egyik fő oka, hogy számtalan – a mindennapokban jellemző – zsírforrással szemben az olívaolaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami egészségesebb és az emésztőrendszer számára is kevésbé megterhelő.

Az Independentnek nyilatkozó szakértő, Riya Lakhani-Kanji kiemeli, hogy az olívaolaj polifenolokban gazdag, ami egy olyan természetes vegyület, ami több pozitív hatással bír.

Nem olyan savas, mint más olajok, ezért kevésbé terheli az emésztőrendszert

– mondja a szakértő. „Emellett elősegíti jótékony baktériumok – pl. bifidobaktériumok és a lactobacillusok – fejlődését, és gátolja a patogén baktériumok növekedését. Ráadásul serkenti a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) fokozott termelését, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak” – teszi hozzá.

A jótékony polifenolok mellett még egy oleocanthalnak hívott természetes hatóanyag is nagy mennyiségben található az olívaolajban, ami hasonló gyulladáscsökkentő hatással bír, mint az ibuprofen. Fontos hangsúlyozni viszont, hogy ez nem jelenti azt, hogy az olívaolajjal helyettesíthető a gyógyszer, de a rendszeres fogyasztása növeli a szervezet gyulladásokkal szembeni ellenálló képességét.

Olívaolajjal kezdeni a napot

Az Independent szerzője – látva a sok pozitív tulajdonságát az olívaolajnak – úgy döntött, hogy maga is kipróbálja a trendet. Bár leírása alapján fura volt magában, egy teljes kanállal elfogyasztania belőle reggelente, valójában nem volt kellemetlen és hátrányos hatásait sem érezte.

Pár nap után az emésztése „simábbnak” tűnt, nem tapasztalt puffadást, elkerülte a délutáni fáradtság, és mintha a arcán is szebb lett volna bőre. Gyorsan hozzáteszi azonban, hogy nincs száz százalékban meggyőzve arról, hogy mindez az olajnak köszönhető.

Az olívaolaj a zsírforrások között az egészségesebbek közé tartozik
Medical News Today

Egy horvátországi, olívatermesztéssel foglalkozó szakember elmondása alapján az olíva rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai már egy hónap után is érezhetők, de az újságíró mindössze egy hétig végezte a kísérletet.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a bélrendszer megfelelő működése a teljes szervezetünk egészsége szempontjából fontos, így a módszer hatására javulhat a közérzetünk és fókusztáltabbak is lehetünk. Mindezt saját magán csak mérsékelten tapasztalta.

Nem való mindenkinek

Tartsuk azonban szem előtt, hogy az olaj magában és éhgyomorra okozhat kellemetlenségeket, főként azoknál, akik emésztési zavarokkal küzdenek. Emellett fokozhatja a reflux hatását is, ezért aki ilyesmivel bajlódik, annak nem érdemes kísérletezni az olaj reggeli kanalazásával.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy az olívalolaj azért zsír, ilyen módon kalóriában is gazdag. Egy kanál nagyjából 120 kalória, ami a napi ajánlott, nagyjából 2000 kalóriához képest nem sok, ahhoz képest már annál inkább, hogy mindössze egy kanálnyi mennyiségről van szó. Így ha az étkezési szokásinkon nem változtatunk – például nem csökkentjük a naponta, más forrásból bevitt zsír mennyiségét –, akkor azért jelentős mennyiségű plusz kalóriát viszünk be.

Olívabogyó-ültetvény Argentínában
AFP / Daniel Garcia

Akinek nem fekszik az, hogy magában egyen olajat, az ezt az adagot el is oszthatja a nap során, kenyérre, salátára öntve, vagy akár úgy is, hogy a főzéshez, sütéshez olívalolajat használ a hagyományos napraforgóolaj helyett. Fontos viszont kiemelni, hogy a hő hatására az olívaolaj veszít a jótékony tulajdonságaiból, ezért sokkal hatásosabb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk.

Fogyás olívaolajjal

A megszokott zsírforrások olívaolajra cserélése egyébként a fogyásban hozzásegíthet. Mint korábban említettük, telítetlen zsírforrásról van szó, ami kevésbé terheli a szervezetet, ám hangsúlyozzuk: súlyvesztésre csak akkor számíthatunk, ha más zsírforrás helyett és nem mellett fogyasztjuk az olívaolajat.

Érdemes odafigyelni az olaj minőségére is. A hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajat, abból is a magasabb polifenoltartalommal rendelkezőt kell keresni a boltok polcain. Ezeknek jellemzően (még olívaolaj mércével mérve is) borsos az ára.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!