Lézer, amit megehet, hogy aztán az megfigyelje akár a a szervezete működését is – ráadásul természetes anyagokból? Sci-finek tűnhet, pedig nem az: a tudósok nemrégiben elkészítették az első olyan mikrolézert, ami teljes mértékben ehető anyagokból készült.
Az Advanced Optical Materials tudományos folyóiratban bemutatott technológia hagyományos, sütéshez-főzéshez is használt olajat használ – pontosabban, annak egy érdekes tulajdonságát. Az olívaolaj ugyanis bizonyos mennyiségű energia hatására ugyanis fényfotonokat bocsát ki.
A kutatók több mint egy tucatnyi anyagot próbáltak ki a Gizmodo összegzése szerint. Terítékre került a mezei napraforgóolaj, a vaj, a víz és sok más is, hogy kiderüljön, miből lehet tökéletes lézer – de az olívaolajnak nem volt kihívója.
Utóbbi egyik fontos komponense a klorofill, egy molekula, ami a növények zöld színéért felel. Ebben a konkrét esetben az olívaolaj ragadós felületén lévő klorofillmolekulák egy láncreakció keretein belül fotonokat bocsátanak ki, az olaj cseppjeit egyfajta lézerré alakítva.
Mint a kutatók kifejtik, a klorofill „fényereje” az olajcseppek méretétől és sűrűségétől függ, tehát a lézer erősen függ a környezeti változóktól. Például, ha egy ételhez adják hozzá, és megfigyelik a lézer változásait, a kutatók megmérhetik annak cukorkoncentrációját, vagy épp savasságát.
Sőt, a cseppekben lévő adatokat a szakemberek képesek voltak – hasonlóan a vonalkód vonalaihoz – egy barackkompótba „kódolni”. Ez aztán több mint egy éven át érintetlenül ott is maradt. Ez arra enged következtetni, hogy a mikrolézer képes hordozni olyan információkat, mint például a gyártó, vagy a lejárati dátum.
A kutatók megjegyzik: számos lehetőség kínálkozik különböző ehető lézerek és hasonló módszerek fejlesztésére, és ezek később akár a napi használatba is bekerülhetnek.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.