szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A Virgin Mary a legújabb durranás a menő koktélbárokban. Pedig – nomen est omen – alkoholmentes, és leginkább a Bloody Maryre hajaz, viszont olívaolajjal készül.

A spanyol mixológia újdonságai az olívaolajjal kevert koktélok. Párizst és New Yorkot már meghódították.

A spanyol termelők és olajsajtolók nem titkolják, hogy az egyébként is világelsőnek tartott ibériai olívaolajok marketingje érdekében vetették be az új koktélokat. A spanyol olívaolajosok szakmaközi szervezete (Interprofesional del Aceite de Oliva Español) felkarolva a kezdeményezést különböző külföldi rendezvényeken mutatja be az italkeverékekhez ajánlott márkatermékeket. Erre legutóbb Párizsban került sor a spanyol légitársaság prezentációján, ahol turisztikai szakemberek, légitársaságok kiemelt ügyfelei és újságírók vettek részt.

aceitesdeolivadeespana.com

Jellemzően a klasszikus koktélok, mint például a Margarita, a San Francisco vagy a Gin Tonic különféle extraszűz olívaolajok hozzáadásával készített változatairól van szó: a Margarita Hojiblancával, a San Francisco Cornicabrával, a Gin Tonic Arbequinával rázódik össze. Az olajok minden esetben harmonikusan illeszkednek az eredeti koktélokhoz. Adaptálásukban a nemzetközi szinten is elismert, magasan jegyzett bártender/mixológus, a barcelonai Héctor Henche jár élen. Henche a koktélspecialisták szakmai szervezete, a Fizz Bartenders elnöke (nem mellesleg a Klasszikus és modern koktélok – Guía Cócteles Clásicos y Modernos c. könyv szerzője). Nem kis érdeme van abban, hogy már New York bárjainak választékában is ott szerepelnek az olívaolajos kreációk.

A már említett alkoholos koktélok mellett a legnépszerűbb a Virgin Mary (Szűz Mária). Bármikor összerázhatjuk otthon is, ráadásul a négy fal között marad, ha netalántán nem Picual extraszüzet öntünk bele, de ezt persze hallani sem akarjuk…

acetitesdeolivadeespana.com

Virgin Mary

Hozzávalók (1 adag):

30 ml citromlé

2 csipetnyi tabasco szósz

150 ml paradicsomlé

150 ml Picual extraszűz olívaolaj

2 csipetnyi Worcestershire szósz

só, bors

leveles zellerszár

jégkockák

Egy magasfalú pohárban ágyazzunk meg a jéggel a keveréknek, aztán mehet bele a paradicsom- és citromlé, a tabasco meg a Worcestershire. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Alaposan összekeverjük, beledugjuk a zellerszárat, és passz.

(Recept: aceitesdeolivadeespana.com )
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!