szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negyedével esett vissza a termelés a világ második legnagyobb exportőrénél.

A rossz időjárás, a szárazság és egy gyilkos baktérium is hozzájárult ahhoz, hogy az idén negyedével essen vissza az olívaolaj-termelés Olaszországban. Becslések szerint 270 ezer tonnára tehető majd az olasz termés, ami 26 százalékos visszaesést jelent 2019-hez képest.

A visszaesés okait főleg Pugliában kell keresni, ez a régió átlalában az ország olajtermelésének a felét adja.

Olaszországé a világ olívaolaj-piacának a 15 százaléka, de a viharok, az aszály, illetve a Xylella fastidiosa baktérium rengeteg olajfaligetet elpuszított Pugliában. (Olajfa-lepraként emlegetik a betegséget, amelyet okoz.)

Minőségben és mennyiségben is jobb a helyzet Olaszország középső és északi régióiban, de ezek a termelés mindössze 20 százalékát adják.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!