szerző:
-t-

Minden év októberének második péntekjén van a tojás világnapja. A sokoldalú élelmiszer és alapanyag az International Egg Commission (Nemzetközi Tojásbizottság – ilyen is van!) jóvoltából 1999-ben kapott piros betűs dátumot a naptárban. Azóta ezen a napon több mint 30 országban tartanak rendezvényeket, hogy felhívják rá a figyelmet. Mi a protokoll helyett inkább egy receptet választottunk.

S ha már nem hivataloskodás, akkor romantikázás. Hiszen legendás cigányprímásunk, bizonyos Rigó Jancsi nagy szerelmének, feleségének, Chimay hercegnének – Clara Waldnak – a kedvencéről, a töltött tojásról van szó. Egyszerű és nagyszerű, tényleg. Kevés hozzávaló, semmi különös rafinéria, viszont egy jó vacsora. A tojás világnapján különösen, de leginkább bármikor.

A receptet a Vendéglősök és korcsmárosok 1927-es naptára alapján, az asztali örömök historikusa, Draveczky Balázs adta közre Történetek terített asztalokról és környékükről című könyvében.

©

Töltött tojás Chimay módra

(Furcsa módon ez a recept 3 személyre szól, akárhogy is nézzük, ez több, mint egy pár...)

"Hat darab tojást, 7 percig főzve, hideg vízbe mártva lehámozunk és hosszában kétfelé vágva, a sárgáját áttörjük. 3-4 csiperkegombát finomra összevágunk, megpirítjuk vajban, kevés hagyma, zöldpetrezselyem, só és törött bors hozzáadásával, és félreállítjuk. Kevés vajas rántást készítve feleresztjük 4-5 deci tejjel. Kissé forrni hagyjuk, hogy sűrű mártást nyerjünk, sót, kevés törött borsot, végül a tűzről levéve egy tojássárgáját adunk bele. Ezen mártásból egy kanállal az áttört tojássárgához keverünk, úgyszintén a pirított gombát, és ezzel megtöltjük a fél tojásokat. Egy kerek tűzálló edényt vagy rántottás serpenyőt kivajazunk, vékonyan adunk bele a mártásból, rárakjuk a fél töltött tojásokat, bevonjuk a kevés tejjel felhígított mártással, meghintjük finom zsemlemorzsával és reszelt sajttal, megöntözzük tejfellel és olvasztott vajjal, forró sütőben pirosra sütjük."

Hozzá pedig vacsorára biztos a híres belga Chimay sör is lecsúszna: ez a sör Chimay város legnagyobb nevezetessége. Az Abbaye Notre-Dame de Scourmont trappista apátságban főzik. Háromféle Chimay sörük (rouge, bleue és blanche) jellegzetes trappista sör, felső erjesztésű ale típusú. Ráadásul a szerzetesek még sajtkészítéssel is lefoglalják magukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából