szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy pléd, egy piknikkosár és már csak a jó társaság kell, hogy a szabadban kiélvezzük az indián nyár napsugarait. De mit vigyünk a kirándulásra?

Segal Viktor séf megmondja. Elvégre már harmadik szakácskönyvét is, 81 recepttel a négy évszakos piknikezésnek szentelte. Receptjei, ötletei pedig most egy  16 részes sorozatot alapoznak a közkedvelt főzős tévécsatornán.

Íme egy kis ízelítő.

bubbles.com

  Sonkahagymás quiche kápiával és mascarpone krémmel

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

1 dl víz

1 teáskanál só

 
5 db egész tojás

25 dkg mascarpone

3 db kápia paprika

6 db közepes méretű sonkahagyma

3 szál újhagyma

1 evőkanál vaj

só, bors

Elkészítés:

30 dkg lisztet 20 dkg vajjal gyúrjuk össze egy pár kanál víz segítségével. Gyorsan dolgozzunk, sózzuk ízlés szerint. Amint a tészta összeállt, rakjuk egy órára hűtőbe. Alternatív megoldásként használhatunk kész leveles tésztát is, amivel nagyban megkönnyíthetjük az életünket, a legtöbb szupermarket tart több változatban is.

Akármelyik megoldást is választjuk, a következő lépésben mossuk meg a sonkahagymát, az újhagymát és szeljük karikákra. 5 dkg vajon pirítsuk meg, majd dobjuk rá a felkockázott kápiapaprikát (ha nem kapnánk helyettesítsük kaliforniai paprikával, ennek a mennyiségnek kb. másfél-két darab felel meg, akár variálhatjuk is a színeket). Süssük további 10 percig a serpenyőben.

Ha letelt az idő, a tésztát nyújtsuk ki, és kivajazott quiche formába vagy hullámos szélű tortaformába nyomkodjuk bele. Villával szúrkodjuk meg, és egy sütőpapírt rizzsel a közepén tegyünk rá. Ezt nevezzük vakon sütésnek, használhatunk hozzá rizs helyett száraz babot, esetleg lencsét is.  Süssük  a tésztát 200 fokon előmelegített sütőben 10 percet.

Miután a tésztát kivettük és levettük róla a „nehezéket”, hagyjuk kicsit hűlni. Közben keverjük össze az 5 tojást, a mascarponéval. Sózzuk, borsozzuk.

A kihűlt tésztán szétoszlatjuk a paprikás-hagymás tölteléket, és ráöntjük a tojásos mascarponét.

Visszatesszük a sütőbe 180 fokra, és még 25 percig sütjük.

Tipp: Csak akkor csomagoljuk - kapható praktikus, hordozhatós, fogantyús, fedeles tortadoboz, de vihetjük a saját formájában is lefóliázva - ha már kihűlt.

tvpaprika.hu

Sós karamella friss gyümölcsökkel

Hozzávalók:

Ízlés szerinti fajtájú és mennyiségű idénygyümölcs

13 dkg cukor

5 dkg vaj

1,5 dl tejszín

2 csipet tengeri só

Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. A könnyen barnuló gyümölcsökre (pl.: alma, körte) kevés citromlevet locsolunk. Elkészítjük a sós karamella szószt:

Egy kisebb edényben a cukrot kis lángon, kevergetés nélkül felolvasztjuk. Mikor már szép aranybarna színe van, levesszük a tűzről, és a vajjal óvatosan elkeverjük. Ezután jöhet bele a tejszín és a só. Pár perc alatt kis lángon összeforraljuk. A gyümölcsökhöz  kínáljuk.

Tipp: Külön-külön csomagoljuk tárolódobozokba, ne öntsük rá a gyümölcsökre.

tvpaprika.hu

Mentás ice tea, gyömbérrel

Hozzávalók:

12 nagyobb ág friss menta

1 citrom

1 kisebb gyömbér

5 evőkanál kristálycukor

1 liter forró víz

citromfű ízlés szerint

jégkocka

Elkészítés:

 A friss, alaposan megmosott gyömbért zöldséghámozóval megpucoljuk, vékony szeleteket csípünk le róla és belehalmozzuk egy nagyobb kancsóba. Ráöntjük a forró vizet, hagyjuk főni. Közben ízlés szerint adunk hozzá cukrot, lime, vagy citromlevet, mentaleveleket, citromfüvet. Hagyjuk kihűlni, leszűrjük.

Tipp: Jól záródó csatos üvegben vigyük magunkkal

Megjegyzés: Még több recept, apró praktikák a TV Paprika Piknik című sorozatában Dános Tamás „profi hobbiséf” kivitelezésében és Polgár Odett „hobbi-food stylist” szárnysegédletével.    

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!