szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teljesen felesleges bizonygatni, mennyire jólesik a mostani fülledt estéken egy pohár jéghideg limonádé vagy koktél. A klasszikus ízek mellett minden szezonnak megvannak a maga sztárjai a poharakban.

 

Az idén a virágos ízek - a rózsa és a  levendula -, valamint az uborka és a görögdinnye visz mindent, de a fűszerek is bekéredzkednek az italokba. Legalábbis ezt tudtuk meg Hlatky-Schlichter Huberttől, aki három belvárosi helyen is gondoskodik róla, nehogy kitikkadjanak a vendégek.   

„Nagyon szeretik az uborkás vizünket, valamint a fűszernövényekkel fuzionált limonádékat,  jeges teákat is. Örök és legnagyobb kedvencnek talán a Paloma mondható, ami egy grapefruit és tequila alapú koktél, de az Aperol Spritz is rendkívül népszerű”- mondja, hozzátéve, hogy érdemes kipróbálni szokatlanabb ízkombinációkat is.

„Sokan ódzkodnak az újdonságoktól, pláne ha külön-külön is érdekesek az ízek, de egy kis győzködés és kóstoló után aztán elcsodálkoznak az összhatáson. Remekül harmonizál például a rózsabors az eperrel, a bazsalikom a málnával, vagy a chili a passion fruit-tal” – állítja Hlatky, akinek egyébként a személyes kedvence a rózsaszirmos  gin tonic.

Nem ördöngösség otthon sem keverni egy-egy ütős limonádét vagy koktélt. Kaptunk is recepteket, ki lehet próbálni:

Terasz

Mentás elixír

  1 evőkanál porcukor

1 lime

4 szem szőlő

2-3 mentalevél

4 cl Irsai Olivér szőlőpálinka

1 dl szóda

Néhány szőlőszemet összetörünk egy evőkanál porcukorral a pohárban, majd egy fél lime levét rácsurgatjuk. Ezt alaposan elkeverjük a mentalevelekkel, majd ráöntjük az Irsai Olivér szőlőpálinkát. Feltöltjük a poharat jéggel és lazítunk az italon szódával. (1 főre)

KIOSK

Summer Punch 

2 szelet görögdinnye

4 evőkanál cukorszirup

1 citrom

4cl vodka

fél üveg habzóbor

friss gyümölcsök (ízlés szerint)

Turmixgépben eldolgozunk 4 evőkanál cukorszirupot és egy citrom levét friss kimagozott görögdinnyével. Hozzáadjuk a vodkát. Behűtjük, szervírozás előtt felöntjük habzóborral és még ízlésünk s tetszésünk szerint friss gyümölcsöket adunk hozzá. (2 főre)

Terasz

Uborkás, bodzás limonádé

  1dl bodzaszörp

3 citrom

negyed uborka

1,75 l szóda

Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd a vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük a szódával (vagy mentes vízzel). Kancsóba töltve néhány percig pihentetjük a hűtőben szervírozás előtt. (4 főre)

/ Receptek lelőhelyei: itt /

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!