Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5f4bb734-a562-46d2-876a-8a4171750d2c","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken esetleg nem is tudunk változtatni, a szokásaink megváltoztatása rajtunk múlik. Részlet a Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyvből.","shortLead":"Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken...","id":"20250427_Hogyan-sporolhatunk-energiat-a-konyhaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f4bb734-a562-46d2-876a-8a4171750d2c.jpg","index":0,"item":"6d5ab3d0-282e-41d3-806e-28988b8bead3","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250427_Hogyan-sporolhatunk-energiat-a-konyhaban","timestamp":"2025. április. 27. 19:15","title":"Hogyan spórolhatunk energiát és vizet a konyhában?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64599d03-78a4-4e95-ad0b-4b34735deb05","c_author":"Lakos Gábor","category":"kultura","description":"Képeink a III. Krúbi és a csirkék bosszúja című koncertről. ","shortLead":"Képeink a III. Krúbi és a csirkék bosszúja című koncertről. ","id":"20250428_krubi-koncert-kepek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64599d03-78a4-4e95-ad0b-4b34735deb05.jpg","index":0,"item":"8e884ead-99a4-41e5-85d4-022fdac10c39","keywords":null,"link":"/kultura/20250428_krubi-koncert-kepek","timestamp":"2025. április. 28. 11:56","title":"Így álltak bosszút Krúbin a csirkék a Budapest Parkban – fotók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35bd7592-db99-456f-b3f6-83e0a9b079b5","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Ferenc pápa halála óta egyre többen kerestek rá Erdő Péter bíboros nevére, a temetés után pedig soha nem látott mértékűre nőtt az érdeklődés.","shortLead":"Ferenc pápa halála óta egyre többen kerestek rá Erdő Péter bíboros nevére, a temetés után pedig soha nem látott...","id":"20250428_google-kereses-erdo-peter-papavalasztas-esely-katolikus-egyhaz-konklave","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35bd7592-db99-456f-b3f6-83e0a9b079b5.jpg","index":0,"item":"c24ddf78-8e48-4120-ae54-a2d00337d6bb","keywords":null,"link":"/itthon/20250428_google-kereses-erdo-peter-papavalasztas-esely-katolikus-egyhaz-konklave","timestamp":"2025. április. 28. 12:27","title":"A Google-keresések is azt mutatják, hogy Erdő Pétert tartják a pápaválasztás egyik esélyesének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bd0cf7c2-2f24-41ee-ad67-4d94746b7a2f","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Az ukrán törvények és az ország alkotmánya sem teszi lehetővé, hogy Zelenszkij Oroszország részeként ismerje el a Krím félszigetet. Nem véletlen, hogy a veszteséget nem hajlandók véglegesnek elfogadni.","shortLead":"Az ukrán törvények és az ország alkotmánya sem teszi lehetővé, hogy Zelenszkij Oroszország részeként ismerje el a Krím...","id":"20250427_ukranok-beke-krim-oroszorszag-usa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bd0cf7c2-2f24-41ee-ad67-4d94746b7a2f.jpg","index":0,"item":"aec872ce-5a3f-4c67-bd5e-2e2052076c2f","keywords":null,"link":"/vilag/20250427_ukranok-beke-krim-oroszorszag-usa","timestamp":"2025. április. 27. 19:36","title":"Az ukránok értik, hogy területekbe kerül a béke, de nem adhatják csak úgy oda a Krímet Putyinnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a9bf7461-f310-47c7-8265-3a682878e27b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy brit művész azt állítja, kikeverte azt a színt, amelyet öt emberen kívül eddig még senki sem láthatott, és nem is láthat. Megkéri a festék árát (kivéve, ha művész a vásárló), és bár gyanítható némi turpisság, ezúttal egy olyan fura esetről van szó, amelynél nem egyszerű a leleplezés.","shortLead":"Egy brit művész azt állítja, kikeverte azt a színt, amelyet öt emberen kívül eddig még senki sem láthatott, és nem is...","id":"20250428_brit-muvesz-stuart-semple-olo-szin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a9bf7461-f310-47c7-8265-3a682878e27b.jpg","index":0,"item":"3dab46bf-5798-4321-aad6-bb4c05c266bd","keywords":null,"link":"/tudomany/20250428_brit-muvesz-stuart-semple-olo-szin","timestamp":"2025. április. 28. 09:03","title":"Átverés is lehet: valakinek állítólag sikerült reprodukálnia az emberi szem számára nem látható színt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3a41a081-0aed-427d-b0fe-34aeabae091a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az intézmény gazdasági okokra hivatkozva szünteti meg tizennyolc bölcsész képzését.","shortLead":"Az intézmény gazdasági okokra hivatkozva szünteti meg tizennyolc bölcsész képzését.","id":"20250428_szobeli-felmondas-bolcseszoktatok-karoli-gaspar-reformatus-egyetem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a41a081-0aed-427d-b0fe-34aeabae091a.jpg","index":0,"item":"89a8650f-189c-4359-902d-628510dff4fb","keywords":null,"link":"/itthon/20250428_szobeli-felmondas-bolcseszoktatok-karoli-gaspar-reformatus-egyetem","timestamp":"2025. április. 28. 14:16","title":"Szóban már felmondtak több bölcsészoktatónak a Károli Gáspár Református Egyetemen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8faaed22-62a3-4715-a076-8615f6a7396e","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"360","description":"Látszik, hogy a leszakadás sokkal kevesebb embert fenyeget, mint korábban, ám aki egyszer beragadt a szegénységbe, az nem sok segítséget kap ahhoz, hogy visszakapaszkodjon. Több százezer ember szembesült a tartós munkanélküliség után új kihívásokkal: a lakhelyétől távol végez monoton munkát olyan fizetésért, amely csak a korábbi segélyénél magasabb. ","shortLead":"Látszik, hogy a leszakadás sokkal kevesebb embert fenyeget, mint korábban, ám aki egyszer beragadt a szegénységbe...","id":"20250427_hvg-szegenyseg-munkanelkuliseg-furcsa-statisztika-ksh-hun-ren-tarsadalomtudomanyi-kutatokozpont","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8faaed22-62a3-4715-a076-8615f6a7396e.jpg","index":0,"item":"a79918c3-8b7a-4f4b-86a4-2b49ddf5726b","keywords":null,"link":"/360/20250427_hvg-szegenyseg-munkanelkuliseg-furcsa-statisztika-ksh-hun-ren-tarsadalomtudomanyi-kutatokozpont","timestamp":"2025. április. 27. 08:30","title":"Furcsák a szegénységi statisztikák, a KSH még adós a magyarázattal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7a7d01de-6071-46b6-822b-aa5050bc6b0e","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A szokásos nagyjából 1,2 millió helyett csupán 600-700 ezer méhcsaláddal vágnak neki a szezonnak a magyar méhészek. ","shortLead":"A szokásos nagyjából 1,2 millió helyett csupán 600-700 ezer méhcsaláddal vágnak neki a szezonnak a magyar méhészek. ","id":"20250428_elpusztult-mehallomany-fele-mez-mezogazdasag-agrar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7a7d01de-6071-46b6-822b-aa5050bc6b0e.jpg","index":0,"item":"b47d68ac-f8e1-47d4-a160-e2a62e6dbb39","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250428_elpusztult-mehallomany-fele-mez-mezogazdasag-agrar","timestamp":"2025. április. 28. 13:28","title":"Elpusztult a hazai méhállomány fele a télen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az új kínai nálunk a vietnami, legalábbis, ami a Pho-leves hatalmas rajongói táborát illeti. S persze, mert már itt vannak nekünk a többé-kevésbé autentikus levesbárok. De a vietnami konyhában azért más is van.
Például bambusznádba töltött rizs, kurkumás, galangában pácolt hal, gyömbérrel dinsztelt csiga, porhanyós malacfül-szeletek, édes-savanyú marhahúsos papayasaláta és tojáskávé. A sort folytathatnánk jócskán, deDonal Shekan az ifjú dublini gasztro blogger-szakács, ételfotós és - Kitchen hero c. - szakácskönyv szerző kedvencei többek között ezek lettek, amikor tavaly körbeutazta-ette és főzte a délkelet-ázsiai országot.
donalskehan.com
Emberünket már ismerhetik a gasztronauta nézők a Magyarországon is bemutatott Srác fakanállal című paprika tv-s szériából , de augusztus végén új - a januártól már magyar nyelven is elérhető - tévécsatornán, új sorozattal jelentkezik, ami ennek a bizonyos útnak az állomásait mutatja be, azaz: Kövesd Donalt … Vietnamba!
Addig is egy kis ízelítő Donal legemlékezetesebb élményeiből:
"Első nap a Red Dao törzshöz mentünk, ahova a kormány egyik képviselője is elkísért. Amikor megérkeztünk, a házigazda épp bambusznádba töltötte a rizst, banánlevéllel lezárta, aztán forró vízben megfőzte, majd tűzre helyezte – ez volt a legfinomabb rizs, amit valaha ettem. De előtte volt pár kínos pillanatom. Itt ugyanis szokás forró fürdőt venni étkezés előtt, aminek célja nem csak a test megtisztítása, hanem elménké, lelkünké is. Félórával az érkezésem után tehát ott álltam a mentával és ginzenggel teli vizeskádnál, csupán egy szál fürdőnadrágban. Nehéz úgy ellazulni, hogy egy egész vadidegen törzs és a kuncogó stáb figyeli az ember minden mozdulatát...
Másnap első utunk a főváros, Hanoi egyik legrégebbi és legismertebb éttermébe vezetett, a ChaCa La Vong-ba, ahol ugyanazt az egy fogást szolgálják fel idestova több mint 100 éve: kurkumás halat, amelyet 12 órán keresztül galangálban (thai gyömbér) pácolnak, ezt követően bambusznyársra húznak, és forró faszénen meggrilleznek.Talán a legfurcsább dolog, amivel - Hanoiban- találkoztam az a tojáskávé volt. Ez egy igazán különleges ital, amiben habosra és sűrűre felvert tojássárgáját, sűrített tejet, cukrot, vajat és a krémsajtot elegyítenek forró kávéval. Vietnamban legjobban ezeket az új ízeket élveztem. A fentieken túl például a gyömbérben és lime levélben dinsztelt csigát, a sörrel kísért szárított tintahalat, a fűszerekkel rizspapír batyukba tekert porhanyós malacfül-szeleteket és az édes-savanyú marhahúsos papaya salátát."
Íme, annak a bizonyos tojásos kávénak a receptje Donal-féle változatban, vagyis: Vietnámi kávés, sűrített tejes pannacotta
Food Network
Hozzávalók (6-8 adag):
600 ml tejszín 400 gr cukrozott sűrített tej 1 vanília rúd, félbevágva, a magok kikaparva 50 gr porcukor egy csipet tengeri só 50 gr kávébab (vagy 3 teáskanál jó minőségű instant kávépor) 1 teáskanál kakaópor 2 ½ teáskanál (vagy 1db 7gr-os csomag) zselatinpor vagy 6 levél zselatin 4 evőkanál víz
A presszókávé réteghez 1 evőkanál porcukor 120 ml frissen főzött presszókávé ½ teáskanál zselatinpor (vagy 1 levél zselatin) 2 teáskanál víz
Dekoráció: csokoládé bevonatú kávészemek, vagy 1 teáskanál jó minőségű instant kávépor (a dekoráció egyéni döntés szerint)
Elkészítés: A tejszínt egy lábosban közepes tűzön melegítjük és hozzáadjuk egymás után a sűrített tejet, a vanília rudat és a vanília magokat, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, és szükség szerint keverjük meg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd zárjuk el a tüzet, és hagyjuk 10 percig összeállni. Vegyük ki a vanília rudat.
A tejszín keverék felét átöntjük egy másik fazékba, beleszórjuk a kávészemeket és a kakaóport. Felforraljuk, és közben folyamatosan keverjük, majd félretesszük 20 percre, hogy az ízek jól összeálljanak. Átszűrjük egy kancsóba, majd egy tiszta főzőedénybe visszaöntjük.
A zselatinport kettéosztjuk két edénybe. A víz felét az egyik edénybe öntjük, és 5 percig pihentetjük. Ezt követően az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék fölé helyezzük, hogy a zselatin megolvadjon. A zselatint finoman belekeverjük a vaníliás tejszínkeverékbe, majd átöntjük egy mérőedénybe. Frissentartó fóliával lefedjük, és 20 percig hűtjük, amíg elkezd dermedni.
Eközben a maradék zselatint és vizet (ahogy az előbb) feloldjuk, majd a kávés tejszínkeverékbe keverjük. A keveréket egy másik mérőedénybe öntjük, frissentartó fóliával lefedjük, majd 20 percig hűtjük.
A vaniliás krém negyedét 6-8, egyenként 225 ml-es pohárba (vagy hasonlóba) öntjük, frissentartó fóliával lefedjük és 5 percig hűtőszekrényben hűtjük, míg épphogy megdermed.
Amint a vaníliás krém megdermedt, tetszés szerinti vastagságban ráöntünk egy réteg kávés krémet. 5 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen, majd megismételjük a rétegeket a vaníliás és kávés krémmel. Ha azt látjuk, hogy valamelyik keverék túl hamar dermed a mérőedényekben, azt hagyjuk szobahőmérsékleten. A rétegek befejezése után legalább egy órára hagyjuk hűlni a hűtőben.
Az utolsó, presszókávé réteghez a porcukrot a presszókávéhoz adagoljuk, és addig keverjük, míg el nem olvad. Eközben a zselatint és vizet egy edénybe öntjük, és 5 percig pihentetjük. Ezután az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék fölé helyezzük, hogy a zselatin megolvadjon. Belekeverjük a presszókávéba és hűlni hagyjuk, amíg épphogy önthető állapotban van. Mindegyik pannacottára egy vékony réteget öntünk belöle, majd visszarakjuk őket még egy órára hűtőbe, aztán kínáljuk.