szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy a hőmérő higanyszála még nem jelzi a nyár végét, de a piacokon lassan átveszik a főszerepet az őszi gyümölcsök. Szatmárban már ünnepre készülnek: beérett a lila színű, hamvas ruhájú szilva.

A szilvának közel kétezer fajtáját ismerik a világon. Idehaza is jócskán válogathatunk, hiszen minden negyedik gyümölcsfa nem más, mint szilvafa. Húsának színe a sárgástól a zöldesig, a bordóig sokféle lehet. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, akár édesen, akár sósan, nem is szólva a pálinkáról. 

Aréna2000

 Legtöbben nem vagyunk olyan szerencsések, hogy saját termésünk legyen, vagy vidéki rokonoktól kapjuk a jóféle szarvasi, beregi, tarpai, noszvaji szilvát. Megyünk a cekkerrel piacra, boltba. A vásárlásnál érdemes odafigyelni arra, hogy a szilva héja feszes, fényes és hamvas legyen, a gyümölcs pedig illatozzon, így biztosak lehetünk frissességébe. Vásárlás után két-három napon belül fogyasszuk vagy dolgozzuk fel, mivel nem utánérő gyümölcs, csak megfonnyad. Igaz, viszont kitűnően aszalható, és mélyhűthető.

A levestől kezdve, a húsok ízét kiemelő szószokig, desszertekig sokoldalúan felhasználható, az italokról – mint a likőr és a pálinka már nem is beszélve. Savanyítva is érdemes kipróbálni.

Aréna2000

Lilahagymás szilvacsatni

Hozzávalók:

1 kg magozott szilva

1,5 dl olívaolaj

40 dkg lilahagyma

3 evőkanál barnacukor

3 gerezd fokhagyma

2 csillagánizs

1 rúd egész fahéj

2 teáskanál frissen reszelt gyömbér

1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors

1,5 dl vörösbor

2 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

 Egy nagyobb lábasban karamellizáljuk a cukrot. (lassú tűzön hagyjuk  megolvadni, kevergetés nélkül). A megolvadt cukorhoz hozzáadjuk az olívaolajt. A megtisztított, félbe vágott, vékonyra szeletelt lilahagymát rádobjuk, és lassú tűzön, időnként megkeverve fedő alatt puhára pároljuk. Beletssszük a fűszereket, a zúzott fokhagymát, a vörösbort és a balzsamecetet, majd hozzáadjuk a megmosott, kimagozott, negyedekbe vágott szilvát. Legalább fél órát főzzük, hogy a nedvesség elpárologjon belőle.

Húsokhoz, de sajtokhoz is kiváló. Hűtőszekrényben tárolva több hétig eláll , de sterilizált üvegekbe töltve, légmentesen lezárva, 24 órát szárazdunsztban tartva egész télen   élvezhetjük ízeit.

 

Tejszínes, fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:

 50 dkg kimagozott, piros húsú szilva

2,5 dl tejszín

5 dl víz

1 rúd egész fahéj

½ kávéskanál őrölt fahéj

2 evőkanál méz

5 szem szegfűszeg

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál vaníliás puding

1 evőkanál vaníliaeszencia

 Elkészítés:

A lemosott, kimagozott szilvát tegyük egy nagyobb lábasba, öntsük fel vízzel, adjuk bele a fűszereket – a szegfűszeget teatojásban vagy tűllzacskóban, mert így a főzés végén könnyen kiemelhető. Forraljuk fel, majd még 7-8 percig főzzük takarékon. Közben a tejszínt keverjük ki a pudingporral. Vegyük le a lábast a tűzhelyről, merjük turmixba a szilvát pár kanál lével, a tejszínes keverékkel, és mixeljük krémesre. Öntsük vissza a lábasba, keverjük simára.

Melegen, langyosan, de még hidegen is finom, mentalevelekkel, akár egy-egy gombóc vanília fagylalttal is kínálhatjuk.

Túrós szilvás pite

Hozzávalók:

 A tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg hideg vaj

12 dkg porcukor

fél dl jéghideg víz

A töltelékhez:

50 dkg túró

egy egész tojás

2 evőkanál tejföl

3 evőkanál méz

fél citrom leve és reszelt héja

2 evőkanál búzadara

fahéj

50 dkg szilva

Elkészítés:

 A vajat az átszitált liszthez reszeljük, hozzáöntjük a vizet, összegyúrjuk a tésztát, majd  folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük. Az óra leteltével a tésztát két részre osztjuk: ¾ és ¼. A nagyobb részt kerek formára nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kivajazott, belisztezett 25 cm-es piteformát úgy, hogy pereme legyen, és meghintjük búzadarával. Összedolgozzuk a tölteléket: a túrót áttörjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót a fahéj és a szilva kivételével.. Beletöltjük az előkészített pitetésztába. A kimagozott, félbevágott szilvákat meghempergetjük őrölt fahéjban, majd szépen elrendezzük a túrós tölteléken. A maradék tésztából vékony hengereket sodrunk, és berácsozzuk a tésztánk tetejét. Előmelegített 180 °C–os sütőben 45 percig sütjük.

Megjegyzés: Ha kicsik-nagyok kedvencét, a szilvás gombócot is elkészítenénk, akkor tökéletes receptünk: itt 

                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.  

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!