szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A kókuszpálma diója már beírta magát a szuperétkek közé. Egyre többen fedezik fel a kókusz áldásos hatásait. Jól tesszük, ha a tej helyett is kókusztejet kortyolgatunk, de akár főzhetünk is vele.

 

A keleti konyha szinte elmaradhatatlan alapanyaga, leggyakrabban thai és indiai receptekben találkozhatunk vele.

Manapság már idehaza is szinte minden nagyobb élelmiszerboltban helyet kap a polcon. Sokan azt gondolják, hogy a kókusztej a dió kemény belsejében található folyadék, de az nem más, mint a kókuszvíz. A kókusztej kinyeréséhez a kókusz húsára van szükség. Természetesen a legfinomabb kókusztejet a friss gyümölcsből kaphatjuk, de kókuszlisztből vagy kezeletlen, bio kókuszreszelékből otthon is elkészíthetjük.

Az egészséges kókusztej

A kókusztej nemcsak finom, de rendkívül egészséges. Bővelkedik ásványi anyagokban. Megtalálható benne a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a magnézium,  a vas, a nátrium, a réz, a szelén, és a laurinsav is, amely az anyatejben is jelen van. Kiugró a B-vitamintartalma, de tartalmaz még C-, E- és K-vitamint is.

Fogyasztása megerősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, előnyösen befolyásolja a pajzsmirigy működését. Jótékony hatással van az erekre és a szívre, antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Nyugtatólag hat az idegekre, csökkenti a vérnyomást.

Laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők is bátran fogyaszthatják. 

Kókusztej a konyhában

A kókusztej felhasználása rendkívül sokoldalú. Értelemszerűen bárhol használhatjuk, ahol a tehéntejet. Kiválóan lágyítja és kicsit egzotikussá is teszi a csípős ételeket. Nagyon jól illik halételekhez, főleg a tenger gyümölcseiből készült fogásokhoz, de húsos ételekhez is.  Egy kevés kókusztej szinte bármelyik levest elvarázsolja. A legkedveltebb koktélok egyik összetevője. Kiváló alapanyaga krémeknek, desszerteknek.

Kókusztej házilag

50 dkg kezeletlen, bio kókuszreszelék

1 liter víz

Elkészítés:

A kókuszreszeléket tegyük egy nagyobb tálba és öntsük le forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 2–3 órát, majd tumixoljuk össze és egy sűrű szűrőn vagy gézen szűrjük le. A kókusztejet öntsük üvegekbe és tegyük a hűtőbe. Légmentesen tárolva akár 1 hétig is eláll. Ha tetején kicsapódik a kókuszsír, nyugodtan keverjük össze a tejjel.

Tipp: A kicsapódott kókuszzsírt a bőrünkre is kenhetjük, az egyik legkiválóbb szépítőszer.

Aréna2000

Kókusztejes csirkeleves

5 dl leszűrt csirkehúsleves

5 dl kókusztej

35 dkg főtt csirkehús, csont nélkül, apróra vágva

20 dkg gomba

2 szál citromfű

1 cm friss gyömbér, finomra reszelve

3–4 kafferlime levél (ázsiai citromfű)

3 gerezd fokhagyma

1/2 evőkanál cukor

1 kis csilipaprika vagy 1 kávéskanál csilipehely

3 evőkanál halszósz

3 evőkanál lime lé

só, frissen őrölt fekete bors

a tetejére friss koriander és egy kevés metélőhagyma 

 Elkészítés:

A csirkehúslevest elkeverjük a kókusztej felével, fűszerezzük a citromfűvel, a gyömbérrel, a zúzott fokhagymával, a lime levéllel. Lassú tűzön addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd. Hozzáadjuk a csirkehúst, a vékony szeletekre vágott gombát, a halszószt, a kókusztej másik felét, a cukrot, a lime levét, az apróra vágott csilit (vagy pelyhet), a sót, borsot, és még 10 percig főzzük.

Tálaláskor a tetejét meghintjük egy kevés aprított metélőhagymával és friss korianderlevelekkel.

Kókuszpuding

5 dl kókusztej

5 dkg étkezési keményítő

5 dkg kókuszreszelék

3 evőkanál barnacukor

1 evőkanál vaníliaeszencia

10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kókusztejben egy kézi habverővel csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt és a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a cukrot. Egy lábasban közepes lángon állandó leverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. A csokit darabokra törve vízgőz felett megolvasztjuk. A kókuszpudingot poharakba adagoljuk, a tetejére rácsorgatjuk az olvasztott csokit.

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!