szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Állítólag a gyarló emberiséget még a cseresznye-meggy kérdés is képes megosztani. Ki erre esküszik, ki arra, még ölre is mennének egyesek, hogy melyik az előrébb való. Pedig egyszerű: a cseresznye kora nyáron leérik, a meggy pedig ilyenkor is boldogít. Pláne jéghideg, illatos, fűszeres, krémes leves képében.

 

Mi tagadás, részünkről szenvedélyes szeretetet táplálunk a meggy iránt. A cseresznyét afféle „unokahúgnak“ tekintjük, amit szívesen látunk a kosarunkban, tálunkban, de a meggy vitathatatlanul elsőbbséget élvez. Ebben nyilván az is közrejátszik, hogy a meggy készségesen, szolgálatkészen akár egész évben rendelkezésünkre áll, lévén, hogy jól viseli a fagyasztást. Míg a kényeskedő cseresznye ebbe  belerokkan,  csak érése idején az igazi.

agroinform

  Ha a cseresznyét lefagyasztjuk, felhasználásakor szétmálló szemeket kapunk, amelyek búbánatosan vetkőzik le ízruhájukat, a sötétpiros bogyókat nem szabad jégbe zárni, ők a kora nyarat hordják magukban.  A meggy szerényebb íze valahogy tűri a jeget, hidegálló, rejtett jeges élvezetbomba lehet ez  a gyümölcs, mert ha előkapjuk a fagyasztóból, azonnal kivirul, vissza adja minden ízét, amellyel együtt zártuk el (most még mehetünk is a piacra, hogy betározzuk őszre, télre). Ez természetesen nem akadálya annak, hogy a friss termésből készítsük el kedvenc nyári gyümölcslevesünket. Sőt, mint a frissek fő szószólói, már mondjuk is az idény receptjét. Aki akarja, készíthet a tetejére egy bóbitányi mentás tejszínhabot, nem lényeges ugyan, de a menta fokozza a hűsítő hatást, ráadásul látványban is szép összhatást eredményez. S nem kamu, tényleg csak egy lépéssel több, s akár fagylalt is lehet.

M.L.

Hozzávalók:

1 kg meggy, kimagozva

1 citrom

2-3 darab fahéj

8-10 szegfűszeg

2  dl tejszín

2-4 dl tej

2-3 evőkanál cukor

Fakultatív: mentahab 2 dl tejszín és evőkanálnyi mentalikőr  (crème de menthe) vagy fél evőkanálnyi mentaszirup keverékéből.

Elkészítés:

1. A meggyet magozzuk (ha fagyasztott, kimagozott meggyet használunk, akkor hagyjuk félig kiolvadni). Öntsük fel annyi vízzel és a tejjel, amennyi félig ellepi. Adjuk hozzá a fahéjdarabokat, az alaposan megmosott citrom lereszelt vagy vékonyan lehántott héját és a szegfűszeget – ha ezeket kis gézdarabba batyúzzuk, akkor később egyszerűen kiemelhetjük a levesből –, illetve a citrom kifacsart levét. Forraljuk fel és főzzük 20 percig, kis lángon. Cukrozzuk belátásunk szerint (de nem ajánljuk a túlédesítést, mert oda a hűsítő, frissítő hatás), és ha nagyon akarjuk, szórjunk bele még csipetnyi őrült fahéjat.

2. Hagyjuk egy fél órát hűlni, majd adjuk hozzá a tejszínt, alaposan keverjük el, és ha nagyon sűrűnek találjuk, higítsuk egy kevés tejjel.

3. Kihűlés után hűtőszekrényben fagylalthidegre hűtjük. S ez nem csak sima jelző, mivel valóban készülhet fagylalt is a levesből: ehhez csak annyi kell, hogy miután levettük a tűzről, 2-3 tojássárgáját is óvatosan, hogy ne csapódjon ki, hozzákeverünk, majd a tejszín és a hűtés után fagylaltgépbe töltjük.

4. Egy kis pepecselés árán díszíthetjük mentás tejszínhabbal is: a felvert tejszínhabhoz az utolsó keverésekkel adunk egy evőkanál mentalikőrt (mentaszirupot). A menta bizarr, de élvezhető módon egészíti ki és könnyíti a harapnivalóan tömör meggylevest.

Tipp: Hab helyett egyszerűen csak pár friss mentalevet is szórhatunk a meggylevesre.

Megjegyzés: Tökéletes gyümölcsleveseink még: itt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!