Jön a krumplitej
Az állati eredetű tejtermékeket magasan veri, de a növényi alapú tejpótlékokhoz képest is jobban teljesít fenntarthatóság szempontjából a svéd fejlesztés. Literenként közel 900 forintért árulják.
Az állati eredetű tejtermékeket magasan veri, de a növényi alapú tejpótlékokhoz képest is jobban teljesít fenntarthatóság szempontjából a svéd fejlesztés. Literenként közel 900 forintért árulják.
Ötvenezer angol fontot, vagyis húsz millió forintot fizet a húsról és egyéb állati eredetű ételekről való lemondásért egy angol cég.
Bár már régóta kísérletezett a gyorsétteremlánc a növényi alapú, szójapogácsás burgerekkel, eddig ők voltak az egyetlenek, akiknek nem szerepelt az állandó kínálatában vega burger.
A hamburgerekhez laborhúst vagy húspótlót kínáló vállalkozásokban – melyek közül az Impossible Foods vagy a Beyond Meat neve itthon is sokak számára ismerősen csenghet – közös, hogy mirelit árut kínálnak.
Egészségmegőrzés, állatvédelem, környezetvédelem: sokféle okból keresik egyre többen a vegán és állatokon nem tesztelt kozmetikai termékeket. Ez a gyártókat is ösztönzi, de gyakori, hogy megtévesztik a fogyasztókat.
Reneszánszukat élik a szakácskönyvek, és egyre több járja körbe kifejezetten a fenntarthatóbb étkezés és főzés kérdését. Kocsis Dórának idén augusztus végén jelent meg a Zero Waste Konyha című könyve, amely nem is pusztán egy vaskos receptgyűjtemény, de egy komoly tudományos kutatással alátámasztott munka. A szerző neve ismerős lehet a fenntartható életmód követőinek: a férjével, Német Edvárddal közösen indított Talpalatnyi Történetek című bloggal ismerte meg őket a nagyközönség, ahol azt mutatták be, hogyan termelhetjük utazásaink során a lehető legkevesebb hulladékot. Kocsis Dórával beszélgettünk.
Egyre több autógyártó fejleszt fenntartható vagy vegán kabintereket. Például a Volvo C40-ben egyáltalán nem maradt bőrbevonatú elem, még a kormánykeréken sem.
A Beyond Meattel közösen, három évig fejlesztették a műhúspogácsát.
Szeptembertől kapható hazánkban a száz százalékig növényi alapú csokoládé.
A wolfsburgi menzán csak növényi ételeket lehet rendelni ősztől, legfeljebb hal lesz időnként. Azért az autógyártó currywurst-üzeme azért tovább működik.
A VkusVill élelmiszerlánc egy leszbikus párral népszerűsítette termékeit, de Oroszországban már 2013 óta tilos a homoszexualitás megjelenítés a 18 éven aluliak számára.
Az étterem rajongói búcsút mondhatnak a sült kacsának vagy a disznóhólyagnak.
A csokoládéban növényi alapú tej lesz az egyik hozzávaló, ettől vegán.
Az étterembe járók igénye megnőtt az egészségesebb és környezetet kevésbé terhelő ételekre, ráadásul a koronavírus-járvány most lökést adott olyan szemléletváltásnak is, mint az alapanyagok helyi termelőktől beszerzése. Ezekről, vagyis a zöld vendéglátásról beszélgettünk Szabó Eszterrel, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetőjével, és Patai Zoltánnal, a NetPincér ügyvezetőjével.
A svéd vegán cég 30 másodperces videójában maga az ügyvezető énekli el saját dalát, egy napsütötte mezőn, egy szintetizátor kíséretében.
Az Európai Unió tovább szigorítaná a jogszabályokat, hogy még véletlenül se lehessen összekeverni a tejtermékeket és azok vegán alternatíváit.
Az ONA nevű éttermet zöld csillaggal is elismerték.
Évről évre egyre többen próbálják ki a növényalapú étrendet, akár csak egy hónapra is.
A húsmentes étrend követői a csonttörés, különösen a csípőtörés nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány szerint.
Kaptár helyett laboratóriumban készítenek mézet kutatók, úgy, ahogy tejet tehén, vagy pálmaolajat pálmafa nélkül.