szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kaptár helyett laboratóriumban készítenek mézet kutatók, úgy, ahogy tejet tehén, vagy pálmaolajat pálmafa nélkül.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

San Francisco-i tudósok azzal kísérleteznek, hogy méhek nélkül készítsenek mézet – adta hírül a Fast Company. A MeliBio alapítói arra a problémára akarnak megoldást találni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 20 ezer méhfaj él, azonban a mézipar az ipari mézméhtartást helyezi előtérbe. A tudósok így arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy bár a mézelő méhekre is káros hatással van a klímaváltozás, amiről sok szó is esik, arról azonban egyáltalán nem, hogy a mézelő méhek veszélyeztetik az összes többi méhfaj túlélését.

Márpedig az élőhelyük pusztulása, a rovarirtók, a klímaváltozás és az ipari méhtartás miatt már több száz őshonos, vadon élő méhfaj van már most a kihalás szélén az USA-ban.

Egy szintetikus biológiai eljárással a cég ugyanazokból az összetevőkből készít mézet, mint amiből a méhek is. Bár az eljárás titkos, annyit elárultak, hogy hasonló ahhoz, ahogy egy Perfect Day nevű cég csinál tejet tehén nélkül: izolálják a DNS-t, majd ennek elkészítik egy ún. genetikus „fénymásolatát” és a mikroorganizmusok és bioreaktorban végzik a „mézkészítést”.

Bár egyelőre még kezdeti fázisban van a mézük, arról számoltak be, hogy ízre, textúrára és a méz átlátszóságára rendkívül hasonlító terméket hoztak létre és vakteszttel sem tudták megkülönböztetni a méhek által készítettől a kóstolói. Sok cég már jelezte, hogy használná a méhmentes mézet, amely nemcsak az élelmiszeriparban összetevő, hanem a szépségiparban is.

A cikk kitért arra is, hogy önmagában a megoldás nem oldja meg a vadméhek problémáit, hiszen nemcsak mézet készítenek a méhek, hanem számos növényt ők poroznak be. Ugyanakkor a méhmentes mézek vegán piacát 2026-ra már 31 milliárd dollárosra becsülik.

hvg.hu Zhvg

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Zavaros a biológiailag lebomló műanyagok meghatározása és az is, mit csinálhatunk velük használat után: mennyire nyújtanak megoldást a műanyagproblémára a bio alapú és a komposztálható alternatívák, ha ugyanúgy egyszer használatos termékek készülnek belőlük?

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak