szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormányfő nagypénteken is a verbális felfegyverkezést folytatta. Ilyen téren figyelemre méltó, mit mondott a "népek keresztútja" mise keretében Reinhard Marx müncheni érsek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ahol gyűlöletet és erőszakot prédikálnak, ott nekünk, keresztényeknek nemet kell mondanunk

- így szónokolt nagypénteki miséjében Reinhard Marx püspök, münchen-freisingi érsek. A keresztények ugyanis elítélnek minden erőszakot és minden gyűlöletet, amely vallási vagy politikai érdekből motivált, és amely láthatóvá válik, amikor templomokat, zsinagógákat vagy mecseteket gyújtanak fel, szentségtelenítenek meg.

Marx, a német püspöki konferencia elnöke arra szólította fel a híveket a "Népek keresztútja" imádságában, hogy törődjenek többet a más hitű szomszédjaikkal. Felvetette, hogy a keresztények hívják meg őket magukhoz, hogy a találkozás minél többször lehetővé váljon. Csak így lehet leküzdeni az előítéleteket és félreértéseket.

A másik befogadásának szándéka nélkül, jóindulat és baráti gesztus nélkül nincs valódi összetartozás, vallja a 65 éves bíboros. "Biztos lesz olyan, aki nem fogadja invitálásunkat erre az útra, de ha mi, keresztények ezt nem tesszük meg, akkor ki fogja megtenni azt országunkban?"

Úgy tűnik számomra, hogy újra elött a verbális, politikai és katonai felfegyverkezés ideje - mondta a teljes világra utalva. Szerinte újra mindent a győzelem és vereség logikája hat át. Marx úgy látja,

probléma, ha mindig az lesz a győztes, aki a leghangosabban, a legérthetőbben és a legnagyobb erővel képviseli saját érdekét.

A "Népek keresztútja" címen rendezik meg minden évben, nagypénteken a müncheni körmenetet. Orbán Viktor nagypénteket is arra használta fel, hogy a kereszténységre hívatkozva uszítson az idegenek, más hitűek ellen, hogy április 8-án minél több szavazatot szerezzen pártjának.

Forrás: Spiegel Online

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szexuális fantáziái miatt támadják, Jennifer Lopez új filmjéből is kiesett Armie Hammer

Szexuális fantáziái miatt támadják, Jennifer Lopez új filmjéből is kiesett Armie Hammer

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért