szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem csak a fajta és a méret számít.

A kutyák életkora és az állatok egészségi állapotának összefüggéseit vizsgálják az ELTE kutatói. Az Etológia Tanszék összesítése szerint bár a kutyák és a macskák sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, életük az emberéhez hasonlóan szakaszokra bontható: a kutyáknál is beszélhetünk például kamaszkorról, felnőttkorról, időskor és matuzsálemi korról is.

Az ELTE kutatói arra jutottak, hogy az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód vagy a genetika, valamint a kutyát élete során érő traumatikus események. Az eredmények némelyike a kutatókat is meglepte, ilyen például, hogy a keverék kutyák sokkal egészségesebbek fajtatiszta társaiknál, vagy hogy ha a kutyát élete során valamilyen traumatikus esemény (gazdaváltás, elvesztés, menhelyre kerülés) éri, akkor annak hosszú távon következményei lesznek az állat egészségére nézve.

A magyar kutatók a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszú távú hatását. A kutatás célja az, hogy olyan módszertant dolgozzanak ki, amely a kutyák esetében is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, és segíti az állatok egészséges élettartamának meghosszabbítását. Az ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, 8 évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megdőlt egy nagy tévhit a kutyákról és macskákról

A közhiedelemmel ellentétben az egy háztartásban élő kutyák és macskák általában jól kijönnek egymással, noha utóbbiak jóval hajlamosabbak arra, hogy ellenségesen lépjenek fel az ebekkel szemben – derült ki az angliai Lincolni Egyetem kutatóinak tanulmányából, amely megállapította, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat titka az, ha a macska minél fiatalabb korától él együtt a kutyával.

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

A hűvös szenvedély mestere – 100 éve született Mészöly Miklós

A hűvös szenvedély mestere – 100 éve született Mészöly Miklós