szerző:
hvg.hu

Alkoholproblémák esetén rosszul is elsülhet a száraz január. Mindenki másnak érdemes belevágni.

Az ünnepi időszak után a hosszú tél különösen kritikusnak számít az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők számára. Amennyire jó ötlet lehet csatlakozni a szeszmentes január nevű kezdeményezéshez, ugyanannyi veszélyt is rejthet egy alkohol nélküli hónap – különösen az erősen függők számára. Épp ezért nem árt az óvatosnak lenni az alkoholmentes évkezdettel.

A január és a február sokak számára kritikus, hiszen minden fény és csillogás elmúlik, amiről a december szólt. A hosszú esték, a szürke idő igencsak nagy hatással van a hangulatunkra, és aki hajlamos rá, az könnyen egy vagy két pohár bor, esetleg keményebb tudatmódosító szerek után nyúlhat, hiszen azok könnyebben elviselhető valóságot ígérnek. Ezek használatának elkerülésére jó ürügy lehet a vágy a megújulásra, amit szinte magával hordoz az évkezdet.

Óvatosan a fogadalmakkal!

A száraz november után a szeszmentes január is egyre elterjedtebb kampánnyá válik a világon, de nem mindegy, hogy ki akar leszokni – hívja fel a figyelmet Gubucz-Pálfalvi Sejla addiktológiai konzultáns. „Akinek eleve problémája van az itallal vagy más szerekkel, az semmiképp ne próbáljon egyedül leszokni, mert a megvonásnak komoly következményei lehetnek, ezért kell, hogy legyen mellette segítség. Arról nem is beszélve, hogy az alkoholfogyasztás egy mélyebb probléma tünete, így a leszokás mellett az adott okot is fel kell tárni és orvosolni kell” – figyelmeztet a szakember.

Gubucz-Pálfalvi Sejla szerint azonban alkalmi alkoholfogyasztás esetén elég lehet az elhatározás a változtatáshoz. „Ha nincs nagyobb gondja az illetőnek, akkor elég egy tudatos döntéssel kidobni otthonról az összes italt, hogy a legváratlanabb ingerek se kapcsolják be az alkohol utáni vágyat.”

A szakember fontosnak tartja, hogy a tudatosság önismereti utazássá is válhat:

Kiderülhet, hogy ki vagy mi vagyok alkohol nélkül, ez pedig nem mindig könnyű. De ha foglalkozunk vele – egyedül vagy szükség esetén segítséggel –, akkor jól sülhet el.

A jótékony hatás vitathatlan

Nagy-Britanniában – a decemberi adatok szerint – 4,2 millió, vagyis minden tizedik ember tervezte, hogy csatlakozik a száraz január kihíváshoz. Egy korábbi hasonló akció eredményei szerint nem is csoda, hogy népszerű a kezdeményezés, az alkoholmentes heteknek ugyanis a következő hatásai lettek a résztvevők szerint:

  • 93 százalékuk hatékonyabbnak érezte a teljesítőképességét
  • 88 százalékuk spórolt meg jelentős összeget
  • 76 százalékuk tudott meg többet arról, mikor és miért ivott korábban
  • 71 százalékuk jött rá, hogy nincs szüksége alkoholra a jobb közérzetért
  • 71 százalékuk jobban aludt
  • 67 százalékuknak több lett az energiája
  • 58 százalékuk lefogyott
  • 54 százalékuknak csökkent a bőrproblémája

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Czeglédi Fanni Élet+Stílus

Piálás egyenlő magány, józanság egyenlő csoport

Megjelent egy hiánypótló kötet, amely a függőségekhez nem elmebetegségként, pszichiátriai problémaként közelít, hanem azt egy ember krízishelyzetének fogja fel. Nem ítélkezik, nem hibáztat. Néhány addiktológiai osztályon már a közösségi megközelítést alkalmazzák, a szakma egy része azonban igyekszik távol tartani ettől a betegeket.

Czeglédi Fanni Élet+Stílus

„Úristen, a fél életemet elcsesztem”

Orsolics Zénó fiatalon, egy hat éven át tartó, kis híján halállal végződő drogkarrier alatt szinte mindent elveszített. A bentlakásos terápia alatt úgy érezte, már túl hosszú a veszteséglista ahhoz, hogy szembenézzen azzal, mit tett. Ma már diplomás szakemberként, üzleti és magánéleti coachként segíti a mélyponton lévő fiatalokat és felnőtteket, és idén 20 éve józan.

hvg.hu Élet+Stílus

Függőség a családban – de mit tehet a gyerek?

A szenvedélybeteg szülők gyerekei sokszor ijesztően magukra maradnak a rendezetlen családi hátterükkel, és nem is biztos, hogy felismerik: ami otthon zajlik, az nem normális. És sokszor azt sem tudják, hogy kaphatnak segítséget.

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak