szerző:
hvg.hu

Több változás is lesz a kulturális tao eltörlése után.

Korábban már többször is írtunk róla, hogy óriási bajba került az Átrium a kulturális tao eltörlése után: az intézmény 218 millió forintos támogatást remélt, ehelyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze 50 millió forintot ítélt meg neki, azt is három részletben.

A színház egy hónapos gyűjtési időszakot indított, célként 100 millió forint támogatást tűztek ki, mert ezzel lett volna biztosítva, hogy az Átrium korábbi célkítűzései mentén, változatlan szervezetben működhessen.

"A gyűjtési időszak alatt a közönségtől annyi felajánlást kaptunk, ami éves szinten mintegy 20 millió forintot jelent, amit így is példátlan kiállásnak látunk, és nagyon köszönünk. Ennek, továbbá alkotó- és munkatársaink jelentős áldozatvállalásának köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett bezárnia a színháznak" – írják közleményükben.

Hozzáteszik, az EMMI által megítélt 50 millió Ft hozzáférhetővé válik (a mai napig még az első részlet időpontja sem ismert), a támogatásokból befolyt 20 millió forinttal együtt is jelentős kompromisszumokat igényel.
Minden igyekezetünkkel az válik lehetővé, hogy a repertoár egy része a következő évadban is elérhető legyen, és az épület nyitva maradjon. Új bemutatót nem tudunk tartani, sajnos le kell vennünk a repertoárról előadásokat, drasztikusan kell csökkentenünk az éves előadásszámot, a megmaradó előadásokra jelentősen növelnünk kell a helyárakat, és tág teret kell biztosítanunk a nem kulturális jellegű rendezvények szervezésének is. Vagyis a jövőben az Átrium hangsúlyozottabban befogadó térré válik: a színházterem a jövőben üzleti alapon kibérelhető rendezvények, konferenciák, vagy akár kulturális események megtartására. Az épület tulajdonosa hozzájárult, sőt támogatja, hogy az ilyen bevételek is 100%-ban a kulturális tevékenység támogatására fordítódjanak.

Hozzáteszik, az Emmi által megítélt 50 millió Ft hozzáférhetővé válik (a mai napig még az első részlet időpontja sem ismert), a támogatásokból befolyt 20 millió forinttal együtt is jelentős kompromisszumokat igényel.

A repertoár egy része a következő évadban is elérhető lesz, és az épület nyitva marad, azonban

 • új bemutatót nem tudnak tartani,
 • le kell venniük előadásokat a repertoárról,
 • drasztikusan kell csökkenteniük az éves előadásszámot,
 • a műsorstruktúra is átalakul: havonta 2-3 produkció lesz látható blokkosított játszásban – a művészek egyeztetése még a korábbinál is nehezebb lesz,
 • a megmaradó előadásokra növelniük kell a helyárakat,
 • és tág teret kell biztosítaniuk a nem kulturális jellegű rendezvények szervezésének is, azaz az Átrium hangsúlyozottabban befogadó térré válik

A kultúrtao eltörlésének legfájdalmasabb vonatkozása, hogy az Átrium kénytelen munkatársainak 90 százalékától megválni.

"Közülük többen a kezdetektől fogva a csapat tagjai voltak, és eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy a színház működni tudjon, de az épületnek a jövőben nem lesz önálló csapata, amely az előadások kiszolgálását el tudná végezni. A produkciók maguk kell hogy az infrastruktúrát biztosítsák a maguk számára. Mindent megtettünk, és úgy tűnik, jórészt sikerrel járunk abban, hogy a csapatunk tagjainak a piac más szegmenseiben értelmes elfoglaltságot és megfelelő jövedelmet biztosító feladatokat találjunk, illetve közvetítsünk, mert reménykedünk abban, hogy az Átrium egy támogatóbb közegben újra kihozza magából azt, amire bizonyította, hogy képes" – írják.

A jelenlegi nézői és állami támogatások mellett a 2019/20-as évadban a következő színházi előadásokat tartják műsoron az Átriumban:

 • Jerry Herman–Harvey Fierstein: Az Őrült Nők Ketrece (rendező: Alföldi Róbert)
 • Antony Jay–Jonathan Lynn: Igenis, miniszterelnök úr! (rendező: Znamenák István)
 • Molnár Ferenc: Egy, kettő, három (rendező: Znamenák István)
 • Martin McDonagh: Vaknyugat (rendező: Gothár Péter)
 • Yasmina Reza: Az öldöklés istene (rendező: Bereczki Csilla)
 • Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket (rendező: Alföldi Róbert)
 • Reginald Rose: 12 dühös ember (rendező: Császi Ádám)
 • Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi

Műsoron marad továbbá a RefCOO Marslakók című tudományos talkshow-ja is, a tervek szerint kéthavi rendszerességgel. A Chicago és A Krakken művelet előadásokat a jelenlegi körülmények között nem tudják műsoron tartani, kényszerűen búcsúznak tőlük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mihez kezd egy menekült család három mobiltelefonnal?

Mihez kezd egy menekült család három mobiltelefonnal?

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Szándékosan gázoltak el két izraeli fiatalt Ciszjordániában

Szándékosan gázoltak el két izraeli fiatalt Ciszjordániában

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

Négy órára leálltak a számítógépes rendszerek az amerikai repülőtereken

Négy órára leálltak a számítógépes rendszerek az amerikai repülőtereken