szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új tanulmány szerint a brit tanároknak nem sikerült megvédeniük őket az idegengyűlölettől a Brexit-szavazás után.

A legtöbb rasszista zaklatást nem az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön szenvedik el a Nagy-Britanniában élő kelet-európai gyerekek, hanem az iskolákban. Egy új tanulmány szerint ugyanis a brit tanároknak nem sikerült megóvniuk az országban élő kelet-európai gyerekeket a rasszista beszólásoktól és támadásoktól az iskolákban – számol be az Independent.

Előfordult, hogy valaki után csak kiabáltak, hogy takarodjon vissza az országba, ahonnan jött, de másokat kövekkel dobálták meg és meglopták őket – csak azért, mert például lengyelek voltak. A diákok elmondása szerint a tanárok nem tudták feltartóztatni a zaklatást, sőt sok esetben maguk is elkövetővé váltak. Volt, aki csak az akcentusa miatt kapott gyengébb jegyet. „A tanárok hallják a diákok rasszista, szexista megjegyzéseit, de nem vesznek róluk tudomást. Vagy épp velük együtt nevetnek” – mondta az egyik diák.

Miért várjuk meg mindig, amíg tragédia történik?

A nevével kezdődött, az öltözködésével folytatódott, aztán lényegében már bármibe bele tudtak kötni Dordzsceren Csingisz bántalmazói az iskolában. A most 23 éves, apai ágról mongol, anyai ágról magyar származású fiatal először egy TEDx-előadás kedvéért vette számba, hogy mi minden történt vele. Azóta pedig újra meg újra elmondja: az iskolai zaklatásból van kiút.

A kutatásban több mint ezer Angliában és Skóciában tanuló diákot kérdeztek meg. 77 százalékuk megtapasztalta a rasszizmus, az idegengyűlölet és a zaklatás valamilyen formáját, és csaknem 50 százalékuk számolt be arról, hogy a 2016-os Brexit-szavazás után több hasonló incidenst tapasztaltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő