szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Év végére pedig listát készít a mikroműanyagot tartalmazó termékekről.

Fontolóra veszi az Európai Bizottság, hogy betiltják a műanyag csomagolást az Európai Unióban, és új követelményeket támasztanak a gyártók felé.

A német Die Weltnek adott interjúban a litván Virginijus Sinkevicius, a környezetért és az óceánokért felelős biztos szerint az Unió arra keresi a megoldást, hogyan csökkenthetné az egyszer használatos műanyagokat:

Fontos lépés lenne például a műanyag csomagolás betiltása, vagy hogy a csomagoláshoz előírják az újrahasznosított műanyag használatát.

A Bloomberg szerint a tilalom az egyszer használatos műanyagok, főleg a polipropilén és polisztirén, több mint tízmillió dolláros piacát veszélyezteti.

Az Európai Unió 2019-ben már hozott hasonló korlátozó intézkedést: az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, keverőpálcák, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata. Ezeket már csak más, a környezetet kevésbé terhelő anyagokból lehet majd készíteni.

Az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan kötelezheti például a kozmetikai iparágat, illetve az autógumigyártókat arra, hogy kevesebb mikroműanyagot használjanak. Év végére az Európai Bizottság egy listát is összeállít azokról a termékekről, amelyekben mikroműanyag van.

A mikroműanyag veszélyeiről ebben a cikkünkben írtunk.

(via 444)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!