szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rosszul cseng a déli államokra utaló Dixie.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nevet változtat az egyik legismertebb amerikai countryzenekar, a Dixie Chicks, az új név egyszerűen The Chicks lesz.

A háromtagú női formáció azért hagyja el a Dixie nevet, mert az a déli konföderáció beceneve, illetve népszerű katonadala is volt az amerikai polgárháborúban, így összefüggésbe hozható a rabszolgatartással.

A George Floyd halála után kirobbant tüntetéshullám számos hasonló következménnyel járt, rasszizmussal, rabszolgatartással, illetve a déli államokkal kapcsolatba hozott történelmi személyek szobrait távolították el helyhatóságok, vagy erőszakos demonstrálók. Áldozatul esett Robert Lee tábornok mellett Winston Churchill, Theodore Roosevelt és Kolumbusz Kristóf is. De érintette a mozgalom az Uncle Ben's és a Colgate márkákat is. Sőt, egy amerikai állam neve is megváltozhat ennek következtében.

A Dixie Chicks minden idők legnépszerűbb női együttese, harminchatmillió lemezt adtak el.(CNN)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!