szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 3-as metróvonal felújítása újabb állomásához érkezett.

A Nyugati pályaudvarnál is elkezdődnek a 3-as metróvonal korszerűsítési munkálatai, július 20-tól lezárják a metrótól a bevásárlóközpont felé vezető kijáratot – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A felújítás miatt csak Nyugati tér/Teréz körút irányú mozgólépcsőkön keresztül lehet majd a felszínre jutni.

Azok, akik a Nyugati pályaudvar 1-9. vágányaihoz, a Westendbe vagy a Katona József utca felé tartanak, a Teréz körút irányú mozgólépcsőval tudnak a felszínre jutni.

Jelenleg a 3-as metró a Nagyvárad tér és Újpest között közlekedik csak a felújítás miatt. Július 13-tól, hétfőtől a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed állomáson is megállás nélkül haladnak tovább a szerelvények, e két helyszínen is elkezdődtek a korszerűsítési munkák.

Az viszont kétséges, hogy a felújítást be tudják-e fejezni. A Népszava a múlt héten írta meg, hogy már 2019 novemberében, a középső szakasz állomásainak kivitelezői szerződésének aláírásakor egyértelmű volt, hogy a 3-as metró felújítása során a vágányépítés nem fejezhető be az eredeti szerződés szerint. A lap úgy tudja, hogy a megállapodást módosítani kell, az alagútfelújítást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. márciusban küldte el javaslatát, amely a korábbiakhoz képest az eredeti 47,8 milliárd forintos költségnél 17-18 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz.

A projekt levezénylésével megbízott BKV-t meglepte a magasabb kivitelezési díj, a vállalat kilátásba helyezte a szerződés középső vonalszakaszra vonatkozó felfüggesztését.

A Népszava információi szerint az is előfordulhat, hogy a középső szakasznak nem mindegyik állomását újítják fel. A felújítás már így is jelentős csúszásban van, és ha 2023 végéig nem sikerül befejezni, a teljes 172,7 milliárdos európai uniós támogatást elbukhatja a főváros. Ha ez pénz elveszik, nem lesz pénz befejezni a beruházást. Az önkormányzat a napokban az Innovációs és Technológiai Minisztériumban egyeztetett a lehetőségekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szalai Anna Itthon

Kezdődhet az M3-as metró felújítása

Szerződést köthet BKV a hármas metró északi szakaszának felújítására kiírt tender győztesével. A Strabag 24,1 milliárdért végzi el a munkát.