szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A finn közvéleményben vita támadt arról, hogy a miniszterelnökről olyan fotó készült, amelyen a blézere alatt nem visel semmit.

Sanna Marin, aki 34 évesen lett Finnország miniszterelnöke tavaly, nemrég interjút adott a Trendi című magazinnak, amelyhez a neves fotográfus, Jonas Lundqvist készített portréfotókat. Az egyiken a politikus egy mutatós nyakéket és egy sötét színű blézert visel, melltartót vagy felsőt nem.

Az Euronews szerint a fotót és az azt körülvevő vitáról szóló cikket főoldalon hozta a finn nemzeti sajtó. Konzervatív politikusok és a finnek egy része illetlennek nevezte a szociáldemokrata miniszterelnök viseletét, sokan emiatt a hozzáértését is megkérdőjelezték. Sokan vannak azonban azok is – férfiak és nők egyaránt –, akik kiálltak Marin mellett és a közösségi médiában magukról is hasonló fotókat osztottak meg.

Az egyik megszólaló, Jussi P. Laine – egy, a határokat és határvidékeket számos szempontból vizsgáló szakértőket tömörítő szervezet elnöke – egy másik finn politikus fotójával hívta fel a figyelmet a vita témájának visszásságára. Arra, hogy míg egy nő képességeiről, hitelességéről sokan pusztán az öltözéke alapján véleményt mondanak, egy férfinak általában nem kell ilyesmitől tartania.

„Kérem, nézzék meg miniszterelnökünket, Marint (a bal oldalon), valamint az Európai Parlament tagját, a Finnek Pártjának képviselőjét, Teuvo Hakkarainent (a jobb oldalon) a közelmúltban készült PR-fotóikon. Az egyik képről azt mondják, hogy helytelen és ízléstelen. Találják ki, melyikről” – írta Laine a Twitteren.

Marinról a Trendi a címlapjára egy sokkal konzervatívabb képet választott:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és bérminimumról

Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és bérminimumról

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi