szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább akkora szenzáció ez, mintha rózsaszín elefántot látott volna Yves Adams, belga fotográfus. A kutatók egyelőre keresik a magyarázatot a királypingvin sárga színére, de valószínűsíthető, hogy nem termelődött elég melanin a madár szervezetében.

Az Atlanti-óceánon, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között fekvő Dél-Georgia szigeten landolt egy két hónapos expedíció keretében Yves Adams és csapata. A szigetnek egy egy kilométeres partszakaszára érkeztek, amely teli volt állatokkal, és a belga fotós a több ezer fókat, illetve királypingvinek százezrei között szúrta ki a sárgán világító állatot – meséli a Guardiannek.

Adamsnek hatalmas mázlija volt, mert a különös kinézetű királypingvin éppen a part felé tartott, és a férfinek volt körülbelül egy perce arra, hogy mielőtt magára haragítja a közelében tanyázó fókákat, lencsevégre kapja a madarat. Képei hatalmas szenzációnak számítanak, hiszen albínó pingvint is ritkán lát az ember, nemhogy sárgát!

A Guardian által megkérdezett kutatók szerint ugyanis nem teljesen helyt álló az az elképzelés, hogy a lefotózott állat azért sárga, mert albínó. Hein van Grouw, a brit Természettudományi Múzeum kutatója szerint a királypingvineknél jellegzetesen a nyakuknál figyelhető meg a sárga tollazat, de valójában a hátukat, szárnyukat borító, fekete tollak alatt is folytatódik ez a réteg. Az Yves Adams által kiszúrt különös egyednél valószínűleg olyan kis mértékben termelődött a sötét színt adó melaninból, hogy nem lettek feketék a tollai, így az azok alatt lévő sárga tollazat láthatóvá vált.

Egy másik kutató, a fülöp-szigeteki Andre Chiaradia szerint a sárga szín csökkenti a madár túlélési esélyeit, mivel a fekete tollak sokkal erősebbek és lassabban kopnak, mint a világosabb színű tollazat. Ezenfelül a pingvin valószínűleg a vízben sem tud olyan hatékonyan vadászni feltűnő színe miatt, mivel nem tud "beleolvadni" a környezetébe.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Valószínűleg ön is rossz hőfokon mossa a ruháit

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint