szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A függetlenek közül a legtöbb szavazatra Niko Omilana tett szert a polgármesterválasztáson, pedig eleve csak poénból indult el.

Az eddigi polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan marad a brit főváros vezetője további három évig, a szavazatok több mint 55 százalékát begyűjtve lett befutó a voksoláson. Őt a többi nagy(obb) párt jelöltje követi, második helyen a konzervatív Shaun Bailey-vel, a harmadikon a zöldpárti Sian Berryvel, a negyediken pedig a liberális demokraták színeiben indult Luisa Porritt-tel. Utóbbi már csak 4 százalékot kapott, de az összes többi jelölt még tőle is jelentősen elmarad. (Érdekesség, hogy volt London vezetéknevű próbálkozó is.)

Sadiq Khant újraválasztották London polgármesterének

Khan 1,2 millió voksot kapott, Shaun Bailey, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje 977 ezret.

A „futottak még” kategória győztesének, a nagyjából 50 ezer szavazatot begyűjtő Niko Omilanának az eredménye azonban még így is figyelemre méltó. A függetlenek közül rá voksoltak a legtöbben, pedig neki már a „programja” is arról tanúskodott, hogy valójában csak afféle online népszerűség-növelő akcióként tekint a választásra. Hiszen egy főállású youtuberről és a közösségi médiában aktív, afféle botrányhős humoristáról van szó, akit például egyszer az Egyesült Királyság összes IKEA áruházából kitiltottak, mert alkalmazottnak adta ki magát.

Többek között azzal kampányolt, hogy a rasszistáknak eltávolíttatja a fogait, majd Lengyelországba deportálja őket, az időseknek és a várandós nőknek pedig megválasztása esetére beígérte, hogy ha senki nem adja át nekik a helyét a metrón, a végállomásig vezethetik a szerelvényt. Omilana kifejezetten kritikus a jelenlegi brit miniszterelnökkel, Boris Johnsonnal szemben – aki a most újraválasztott Khan elődje volt a polgármesteri székben. A humorista azzal is csábítgatta a londoniakat, hogy kiülteti egy trónra a kormányfőt, akit mindenki kedvére csendre inthet. Magyarul nyilvánvalóan csak heccként tekintett a politikára. Ehhez képest pedig kifejezetten sokan vették komolyan, ami a londoniak (főleg a fiatalabbak) kiábrándultságát is jelzi a formális politikából.

Pár nappal ezelőtt a hvg.hu is közölt beszélgetést az „egyszemélyes viccpárttal”, s Omilana szívatásából nekünk is kijutott:

A HVG-t is csőbe húzta a londoni főpolgármester-jelölt, aki az internet után a világot is meghódítaná

Tényleg létezik Magyarországon egy viccpárt? - teszi fel hirtelen a kérdést Niko Omilana. A téma feltétlenül releváns, a 23 éves brit férfi ugyanis nemcsak az internet egyik legnagyobb poéngyárosa a maga 3,5 millió követőjével YouTube-on, hanem rajongótáborát mozgósítva pár héttel ezelőtt beindította a politikai karrierjét is: teljesen abszurd, helyenként morálisan megkérdőjelezhető, de társadalmi összetartást ösztönző ígéretekkel szállt be a londoni főpolgármesteri székért folytatott versenybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!