#gasztronómia


Mi kerülhet a borokba titokban?
 

Mi kerülhet a borokba titokban?

A legtöbben a bort kézműves terméknek tekintik, amit szőlőből készítenek. Valójában azonban a szulfitok, a tojás és a tej kivételével a legtöbb adalék- és segédanyagot titokban használják, a borosüvegek címkézésére vonatkozó jogszabályok hiányosságai miatt - mutat rá Isabelle Legeron, a világ egyik legismertebb natúrborásza. Részlet a Natúr borok című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek


Natúr borban az igazság? Miért érdemes követni a természetes utat?
 

Natúr borban az igazság? Miért érdemes követni a természetes utat?

Világszerte a „natúr” kifejezést használják a kevés beavatkozással készült borok leírására, amelyek az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek. Nyugat-Európában nagyobb múltra tekint vissza a kezdeményezés, hazánkban viszont még gyerekcipőben jár, de a borászok lelkesedése határtalan és a rajongótáboruk töretlen.

Gonda Gréta Gonda Gréta



Hogyan készítsünk tökéletes eszpresszót otthon?
 

Hogyan készítsünk tökéletes eszpresszót otthon?

Egyes vélemények szerint a kulináris világ egészét tekintve az eszpresszót a legmacerásabb elkészíteni. Az alapelvek elsajátítása után azonban bátran belevághatunk a műveletbe. Részlet a Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek







Hogyan befolyásolja a kávé ízét a pörkölés?
 

Hogyan befolyásolja a kávé ízét a pörkölés?

A kávé pörkölése nemcsak azért nehéz, mert az édes, savanyú és keserű egyensúlyának megtalálásához sok tapasztalatra van szükség, hanem azért is, mert nincs általános megegyezés azzal kapcsolatban, pontosan hol van ez az egyensúlyi állapot. Ettől válik a pörkölés egyszerre élelmiszeripari eljárássá és filozófiaiesztétikai kérdéssé. Részlet a Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek


Hogyan cukormentesíthetjük süteményeinket?
 

Hogyan cukormentesíthetjük süteményeinket?

Ha - bármilyen okból − csökkenteni szeretnénk étrendünkben a cukor mennyiségét, az nem jelentheti a sütizés végét. Cukorhelyettesítőkkel is élvezhetünk édes finomságokat, ám néhány dolgot tudnunk kell a használatuk előtt. Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.

HVG Könyvek HVG Könyvek