Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"54678bee-a80c-4a4d-953f-d12fcddf62ac","c_author":"Balla István","category":"360","description":"Mit szólnának, ha érdemjegyet kapnának a diákok az országos kompetenciamérésre? – teszi fel a szülőknek a kérdést a BM. Az oktatási államtitkárság munkatársai már meg is kapták a tervezett változtatásról szóló híreket a HVG információi szerint, miközben a kompetenciamérés korántsem alkalmas a diákok értékelésére. A belügyi tárca emellett, úgy tűnik, iskolai rangsorok kiadását is tervezi.","shortLead":"Mit szólnának, ha érdemjegyet kapnának a diákok az országos kompetenciamérésre? – teszi fel a szülőknek a kérdést a BM...","id":"20250129_orszagos-kompetenciameres-iskolai-rangsor-belugyminiszterium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/54678bee-a80c-4a4d-953f-d12fcddf62ac.jpg","index":0,"item":"67b69243-326c-40c9-8ad2-afac0a99850e","keywords":null,"link":"/360/20250129_orszagos-kompetenciameres-iskolai-rangsor-belugyminiszterium","timestamp":"2025. január. 29. 06:30","title":"Állami iskolai rangsor, kompetenciamérés osztályzatra – új terveket forgat a fejében a Pintér-tárca","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5454c8c2-0684-4e15-9522-2e22e5e7d936","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A DeepSeek R1 modelljét az Nvidia H100 segítségével képezték ki, az érvelési képességét azonban a Huawei saját fejlesztésű processzora támogatja.","shortLead":"A DeepSeek R1 modelljét az Nvidia H100 segítségével képezték ki, az érvelési képességét azonban a Huawei saját...","id":"20250129_deepseek-r1-mesterseges-intelligencia-huawei-ascend-910c-processzor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5454c8c2-0684-4e15-9522-2e22e5e7d936.jpg","index":0,"item":"38ea9443-894b-4854-8acc-891812fe2bb3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250129_deepseek-r1-mesterseges-intelligencia-huawei-ascend-910c-processzor","timestamp":"2025. január. 29. 10:03","title":"Kiderült: a Huawei chipje dolgozik az iparágat felforgató kínai mesterséges intelligencia mögött","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b7a38b0b-aac9-4666-9873-22c49147067e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Pszichológus és angoltanár segítségével elemeztük a kellemetlen perceket.","shortLead":"Pszichológus és angoltanár segítségével elemeztük a kellemetlen perceket.","id":"20250129_deutsch-tamas-angolja-pszichologus-stressz-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b7a38b0b-aac9-4666-9873-22c49147067e.jpg","index":0,"item":"a4861016-fe5d-499d-a9b4-dc4ac8630a4d","keywords":null,"link":"/elet/20250129_deutsch-tamas-angolja-pszichologus-stressz-ebx","timestamp":"2025. január. 29. 16:27","title":"„Debilizáló szorongást” kelthetett Deutsch Tamásban a dupla stresszhelyzet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f9aeae2-3c59-4900-8d0c-6bfce9cf2e21","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"sport","description":"Lilában marad a magyar válogatott 25 éves középpályása.","shortLead":"Lilában marad a magyar válogatott 25 éves középpályása.","id":"20250129_labdarugas-atigazolas-nikitscher-tamas-kecskemet-real-valladolid","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f9aeae2-3c59-4900-8d0c-6bfce9cf2e21.jpg","index":0,"item":"ca926852-4ac1-48a2-9d69-ce64718e22de","keywords":null,"link":"/sport/20250129_labdarugas-atigazolas-nikitscher-tamas-kecskemet-real-valladolid","timestamp":"2025. január. 29. 11:38","title":"Nikitscher Tamás a spanyol élvonalba igazolt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cca80d53-1632-4516-a32b-7f8eeb7261d3","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ez a harmadik alkalom, hogy új csapatánál töréssel indít. ","shortLead":"Ez a harmadik alkalom, hogy új csapatánál töréssel indít. ","id":"20250129_Hamilton-osszetorte-Ferrarit","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cca80d53-1632-4516-a32b-7f8eeb7261d3.jpg","index":0,"item":"a642d3fe-a0bb-4e91-a638-303bdad22423","keywords":null,"link":"/cegauto/20250129_Hamilton-osszetorte-Ferrarit","timestamp":"2025. január. 29. 15:56","title":"Hamilton máris összetörte a Ferrari egyik autóját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46010587-90d5-4d26-b827-faca06c4e08e","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A szerb elnök szerint az újvidéki támadás résztvevői nagy kárt okoztak az országnak.","shortLead":"A szerb elnök szerint az újvidéki támadás résztvevői nagy kárt okoztak az országnak.","id":"20250128_vucsics-valasztasok-szerbia-ujvidek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46010587-90d5-4d26-b827-faca06c4e08e.jpg","index":0,"item":"b4b46e29-50e9-4b4f-a56f-0ecf13795929","keywords":null,"link":"/vilag/20250128_vucsics-valasztasok-szerbia-ujvidek","timestamp":"2025. január. 28. 21:25","title":"Vucsics: Ha harminc napon belül nem alakul új kormány, áprilisban választások lesznek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbcc3f53-3366-48f3-b242-c0e9fac3f618","c_author":"Serdült Viktória","category":"itthon","description":"A részletekről később fog dönteni a Magyar Bírói Egyesület. ","shortLead":"A részletekről később fog dönteni a Magyar Bírói Egyesület. ","id":"20250129_Tuntetest-szerveznek-a-magyar-birok-hogy-megvedjek-a-fuggetlenseguket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbcc3f53-3366-48f3-b242-c0e9fac3f618.jpg","index":0,"item":"280feeff-f9b5-40c8-a989-2749b31871af","keywords":null,"link":"/itthon/20250129_Tuntetest-szerveznek-a-magyar-birok-hogy-megvedjek-a-fuggetlenseguket","timestamp":"2025. január. 29. 18:26","title":"Tüntetést szerveznek a magyar bírók, hogy megvédjék a függetlenségüket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5949103b-e28c-4c98-96ae-4f8dd785928c","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Amerikában az NFL-re, Magyarországon pedig a focira is többen keresnek rá az interneten, mint az országok vezetőinek nevére a Google Trends szerint.","shortLead":"Amerikában az NFL-re, Magyarországon pedig a focira is többen keresnek rá az interneten, mint az országok vezetőinek...","id":"20250129_Orban-es-Trump-is-kevesbe-erdekli-az-embereket-mint-a-kedvenc-sportaguk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5949103b-e28c-4c98-96ae-4f8dd785928c.jpg","index":0,"item":"88c3bf7d-967b-4fdd-a522-27a6498427a3","keywords":null,"link":"/sport/20250129_Orban-es-Trump-is-kevesbe-erdekli-az-embereket-mint-a-kedvenc-sportaguk","timestamp":"2025. január. 29. 07:01","title":"Orbán és Trump a kanyarban sincsenek kedvenc sportjukhoz képest","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A legtöbben a bort kézműves terméknek tekintik, amit szőlőből készítenek. Valójában azonban a szulfitok, a tojás és a tej kivételével a legtöbb adalék- és segédanyagot titokban használják, a borosüvegek címkézésére vonatkozó jogszabályok hiányosságai miatt - mutat rá Isabelle Legeron, a világ egyik legismertebb natúrborásza. Részlet a Natúr borok című könyvből.
„Az Egyesült Államokban még habzásgátlót is használhatunk – mondja Tony Coturri kaliforniai natúrbortermelő. – Akár a tankolásnál, nem kell arra várni, hogy a habzás megszűnjön. Ha csirkéhez vagy bármilyen más ételhez adnának habzásgátlót, így kiáltanánk: »Hé, mit csinálsz? Az FDA [Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal] bezáratja az üzletet!”
Talán éppen ezért a borászok gyakran nem szívesen beszélnek arról, pontosan mit és mikor használnak, még akkor sem, ha teljesen legális, amit csinálnak. Ennek eredményeként az egész iparág többnyire titokzatosságba burkolódzik.
Meglepően gyakran találom magam például olyan borkóstolókon, ahol a borokat bemutatók meglepően keveset tudnak az általuk árult nedűkről azon túl, hogy milyen szőlőt használtak fel, a bor látott-e hordót, és mennyi ideig érlelték.
HVG Könyvek
Léteznek olyan csúcstechnológiás eszközök, amelyek képesek például az alkoholtartalom beállítására, esetleg a szőlőlé mikrooxigenizációjára vagy steril szűrésére.
A krioextrakciót például a szőlő fagyasztására használják: az eljárás segít abban, hogy a víztartalom a préselés során visszamaradjon. Ezt általában a nemes rothadás természetes koncentráló hatásának utánzására használják a klasszikus, édes borokat készítő régiókban.
Az egyéb invazív berendezések közé tartozik a fordított ozmózis elvén alapuló gép, ami képes a bor összetevőinek szétválasztására és kívánság szerinti eltávolítására. Kiszűrheti például a vizet vagy az alkoholt, eltávolíthatja a szennyeződést, vagy a nemkívánatos ízeket termelő élesztőtörzseket, például a Brettanomycest.
"A ketrecben nevelt csirke folyékony megfelelője"
Olyan társadalomban élünk, ahol divat lett arról beszélni, mit szeretünk inni. Mikrosörfőzdék és specialista kávézók népesítik be a városokat, ám e háttér ellenére sokan öblítik le olyan borral szabadban nevelt mangalicából készült ételüket, amely a ketrecben nevelt csirke folyékony megfelelője. Többségünk természetes, nemes italként tekint a borra, mintha az 100%-ban szőlőből készülne, pedig a helyzet nem ilyen egyszerű - mutat rá Kató András, a Chef Market és a Mitiszol? borszakértője.
Napjainkra a legtöbb bor áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelésnek. De míg az élelmiszereken általában fel kell tüntetni, pontosan mit tartalmaznak és hogyan készültek, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni. Pedig az EU több tucatnyi kezelés és adalékanyag használatát engedélyezi a szőlészeti-borászati folyamat során. (2023 végétől lesz a borok tekintetében Európai Uniós kötelezettség az adalékanyagok címkén való feltüntetéséről.)
A világ hiper- és szupermarketjeinek, de még borboltjainak polcain, vendéglátóhelyeinek borlapjain is sorakoznak olyan borok, amelyeket napjainkban átlagosnak mondható beavatkozásokkal, illetve segédanyagok legális hozzáadásával készítettek - mutat rá Kató.
Ami az adalékanyagokat és a feldolgozási segédanyagokat illeti, ezek száma és jellemzői országonként változnak: a Mercosurban (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) például több mint 50 termékcsoport engedélyezett, köztük a hemoglobin, míg Ausztráliában, Japánban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban több mint 70 csoport.
Ezek az olyan egyszerű anyagoktól kezdve, mint a víz, cukor és borkősav, egészen a porított tanninokig, zselatinig, foszfátokig, polivinil-polipirrolidonig (PVPP), dimetil-dikarbonátig, acetaldehidig és hidrogén-peroxidig terjednek. Az állati származékok szintén elterjedtek, beleértve a tojásból származó albumint és lizozimet, a tejből származó kazeint, a sertés vagy szarvasmarha hasnyálmirigyéből kivont tripszint, és a halak szárított úszóhólyagjából nyert zselatint.
Az ilyen manipulációk általában az időmegtakarítást célozzák, és hogy a termelő ellenőrizhesse a borkészítési folyamatát, különösen a nagyüzemi borászatokban. A kereskedelmi realitások miatt – például hogy a borokat a pénzforgalom érdekében a szüretet követő néhány hónapon belül értékesíteni kell – e beavatkozásokat néha megtévesztő módon „szükségesnek” nevezik.
A bor azon ritka italok egyike, amely olyan alapanyagból készül, ami természetes módon tartalmaz mindent, amire az italnak szüksége van a létezéshez: vagyis minden mást feleslegesnek kell tekinteni. Gilles Vergé, a franciaországi Burgundiában élő natúrbor-termelő palackozás előtt négy-öt évig hordóban tartja a borait. 2013 őszén azt mondta nekem:
„Nézze meg, mi van most forgalomban. A legtöbben árulják a 2012-es borokat. Korábban az emberek legalább két-három évet vártak a tételek eladásával. Megvárták, hogy a bor természetes módon tisztuljon, de most felgyorsítják a folyamatot. Hamarosan megjelenik a 2013-as Beaujolais Nouveau, míg az én 2013-as borom még mindig úgy néz ki, mintha sár lenne! Ez nem lehetséges természetes módon.”
Ez az egyik tényező, ami megkülönbözteti a natúrbor-termelőket: nem a kereslet kielégítésére termelnek. Ők nem árucikként tekintenek a borukra, és általában nem a legegyszerűbb megoldást keresik, hanem azt, amelyik őket magukat, a növényeiket és a földjüket leginkább gyarapítja. Terroir borokat készítenek – történjék bármi. Kerülik a kütyüket, a feldolgozási segéd- és adalékanyagokat, mivel azoktól a borok kevésbé lesznek „igaziak”.
Ahogy Anselme Selosse, egy kultikus pezsgőtermelő mondja: „A szőlőültetvényen történik minden. Itt érhetjük el a bennünk rejlő lehetőségek 100%-át. Ehhez a borkészítés során már nem lehet hozzáadni.”
A fenti cikk a Natúr borok című könyv szerkesztett részlete. A kiadványban Isabelle Legeron bemutatja a természetes borkészítés folyamatait, megismertet több mint 140-féle borral és azok termelőivel. A nemzetközi kitekintés mellett nem maradhat el a magyar natúrborászok bemutatása sem. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.