szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A Fidesz európai parlamenti képviselői egyetértettek abban, hogy Fehéroroszországban súlyos törvénytelenségek történtek és a többséghez hasonlóan ők sem tekintik Lukasenkát elnöknek. Abban is egyetértettek a magyar kormánypárt képviselői, hogy a Navalnij-ügy miatt vizsgálatra és az Oroszország elleni szankciók megerősítésére van szükség. Ugyanakkor a Lengyelországot elmarasztaló – egyébként nagy többséggel elfogadott – határozatot elutasították a Fidesz politikusai. Viszont azzal is egyetértettek, hogy bajban van a jogállam Törökországban.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök érkezik az EU-csúcsra idén júliusban. Vörös posztó (Fotó: Európai Tanács)

Az "úgynevezett elnökválasztás"

Az Európai Parlament az 574 szavazattal, 37 ellenszavazat és 82 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásában elutasítja az idén augusztus 9-i belaruszi "úgynevezett elnökválasztás" eredményét, mivel a választások "az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével" zajlottak. A Parlament a jelenlegi elnököt, Aljakszandr Lukasenkát mandátuma november 5-i lejárta után nem ismeri el az ország elnökének.

A képviselők uniós szakciókat várnak a választási eredmények meghamisításáért és a belarusz erőszakos elnyomásért felelősök csoportja, köztük Lukasenka elnök ellen, és a tagállamoktól a korlátozó intézkedések késedelem nélküli végrehajtását kérik a nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben. A képviselők határozottan elítélik a tömeges letartóztatásokat és a békés tiltakozók, a tüntetésvezetők és az újságírók folyamatos erőszakos elnyomását. Az ország fogdáiból és börtöneiből folyamatosan érkeznek a bántalmazásról, nemi erőszakról és kínzásokról szóló hírek.

Az oroszok vegyi fegyvert használtak

Egy szintén csütörtökön, 532 szavazattal, 84 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament határozottan elítéli a neves orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij idegméreggel történő meggyilkolására tett kisérletet. Az állásfoglalás megjegyzi, hogy a felhasznált, a "novicsok-csoportba" tartozó mérget kizárólag állami tulajdonú katonai laboratóriumban fejleszthették ki, magánemberek nem juthattak hozzá. Ez pedig erősen arra utal, hogy a támadás mögött az orosz hatóságok állnak. Ha azonban mégis mást találna a vizsgálat felelősnek, az továbbra is azt jelenti, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait.

Az állásfoglalás azonnali nemzetközi vizsgálatot kér a Navalnij-ügy és Oroszország vegyi fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásainak megsértése miatt, Oroszországot pedig a vizsgálattal való teljes körű együttműködésre és az elkövetők felelősségre vonására szólítja fel. A Parlament a tagállamokat gyors cselekvésre, nagyszabású korlátozó intézkedések bevezetésére és a korábbi szankciók megerősítésére kéri Oroszország ellen. Az állásfoglalás olyan szankcionáliási mechanizmus bevezetését kéri, amellyel az Alekszej Navalnij korrupciós elleni alapítványa által beazonosított korrupt személyek európai tulajdonai lefoglalhatók lehetnének.

Magyar-lengyel két jó barát

Míg az előző két állásfoglalás esetében a fideszes EP-képviselők támogatták az előterjesztés, a Lengyelországgal kapcsolatos dokumentumot leszavazták volna, de a nagy többség egyetértett az indítvánnyal. Az Európai Néppárt 14 képviselője voksolt az állásfoglalással szemben, ezek közül 12 fideszes, illetve KDNP-s volt. A határozatban pontban rótták fel a lengyel vezetésnek kifogásaikat és kérték emiatt a tagállamok határozott fellépését. A képviselők szerint aggasztó, hogy

  • 2015 óta a lengyel parlament gyakorolja az alkotmányos felülvizsgálati jogokat, gyorsított eljárásban születnek jogszabályok, és a vészhelyzet idején változtatták meg a választási törvényt és rendeztek választást;
  • az utóbbi pár évben széleskörű változáson esett át a lengyel igazságszolgáltatás, a kinevezések rendszerétől kezdve a fegyelmi eljárásokig;
  • a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, a pluralizmus helyzete és annak hatása a legutóbbi elnökválasztás alkalmával, a tudományos élet szabadsága, a gyülekezési és egyesülési szabadság és a civil szervezetek külföldi szereplők érdekeit szolgáló szervezetekként történő megbélyegzése a közelmúltban;
  • a szexuális ismeretterjesztés de facto kriminalizálása és az abortusz illetve a sürgősségi fogamzásgátló tabletta radikális korlátozását, amely csaknem de facto betiltással egyenértékű; a nők elleni gyűlöletbeszéd, nyilvános megkülönböztetés és erőszak, beleértve Lengyelország hivatalosan bejelentett visszalépését az Isztambuli Egyezménytől, az otthoni erőszak és a sérülékeny csoportokkal szemben tanúsított intolerancia.
A Lengyelország ügyében nem-mel szavazók listája. (Forrás: Európai Parlament)

Az állásfoglalást előterjesztő Fernando López Aguilar, spanyol szociáldemokrata képviselő, az EP állampolgári, jogi és belügyi bizottságának (LIBE) elnöke egyébként azt mondta a szavazás után, hogy a javaslat széles körű támogatottsága a legfrappánsabb válasz a "baloldali összeesküvésről" szóló elméletekre. Hozzátette:

A lengyel kormány elfelejti, hogy a demokrácia nem a többség uralmáról szól, hanem az uniós törvények tiszteletben tartásáról, a pluralizmusról, az ellenvéleményhez való jogról, és a kisebbségek védelméről.

A török jogállam is porlad

Az EP ugyancsak elmarasztalta Törökországot, mert illegális fúrásokat végez a Földközi-tengeren, amellyel megsérti két uniós tagállam, Ciprus és Görögország integritását. A képviselők komoly aggodalmukat fejezik ki az EU és Törökország közötti kapcsolatok jelenlegi helyzete miatt, amelyeket hátrányosan befolyásol a súlyos emberi jogi helyzet Törökországban, valamint a demokrácia és a jogállamiság eróziója. A Fidesz ezzel is egyetértett.

A Political Capital elemzőintézet nemrég kiadott tanulmánya szerint az EP fősodrának a nyomása annyira erős a külpolitikai kérdésekben, hogy még a fideszes EP-képviselők is rendre megszavazzák a magyar kormány politikájával ellentétes határozatokat, amolyan ütköző zónát alkotva a magyar kormány és a néppárti vezetés között, ugyanis ez "ez az ára annak, hogy a magyar kormánypárt a jobbközép pártcsalád tagja maradhasson."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot