szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Apránként újabb részletek szivárognak a formálódó, új európai konzervatív szövetségről. Orbán Viktor nyilván nem véletlenül elejtett félmondatából tudhatjuk, hogy a francia Marine Le Pen is egyre közelebb kerül a magyar–olasz–lengyel tengelyhez.

Nagyinterjút adott Orbán Viktor a szlovák Postoj című lapnak. A beszélgetés egy részében szó volt a Fidesz európai szerepéről és törekvéseiről, a szövetségkötési terveiről. Miután a Fidesz előbb az Európai Néppárt EP-frakciójából, majd magából a Néppártból is kilépett, egy új jobboldali, konzervatív pártszövetség tervei körvonalazódtak. Ebben a Fideszen kívül a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és a jelenleg szintén kormánypártnak számító, Matteo Salvini vezette olasz Liga vesz részt – biztosra vehetően. De természetesen szóba kerültek a további lehetséges partnerek, amelyek közül kétségkívül a legjelentősebb a francia Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés. Az interjúból idézünk:

Számol olyan politikusokkal is, mint Marine Le Pen?

O. V.: Az együttműködés mindig több szereplő akaratát jelenti. Egyikünk se léphet föl azzal az igénnyel, hogy csak a hozzá közel álló szereplők vehessenek részt az együttműködésben. Ebbe az együttműködésbe nemcsak a magyar Fidesz hozza be a saját szövetségeseit, hanem a lengyel PiS és Salvini is. Ezt el kell fogadni.

Ezzel azt akarja mondani, hogy számolnak Marine Le Pennel is, tehát olyannal is számolnak, akivel szemben valamikor Ön elutasító volt?

O. V.: Ez a lehetőség a levegőben van.

Orbán úgy adja elő ezt a "lehetőséget", mintha ehhez csak a többiek ragaszkodnának, ő pedig lehet, hogy kénytelen lesz ez előtt meghajolni. Mivel Salvini és Le Pen régóta jó kapcsolatokat ápolnak egymással, valószínűleg az olaszok szorgalmazzák az együttműködés erősítését, ami Orbánnak is politikai hasznot jelent. Tény, hogy az európai porondon a Le Pennel való barátság nem veszi ki túl jól magát, de ilyesmivel a Fidesz régóta nem törődik. Mivel a magyar miniszterelnök pragmatikus politikus, nézzük meg, mi a jelenlegi helyzet az európai parlamenti mandátumok számával.

  • a Fidesznek van 12 független képviselője,

  • a Ligának 27 képviselője az Identitás és Demokrácia csoportban,

  • a PiS-nek 27 képviselője az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségében,

  • a Nemzeti Frontnak 23 képviselője az Identitás és Demokrácia frakcióban.

A Fidesz jó kapcsolatokat ápol kisebb pártokkal, akik közül minden bizonnyal többet is magához tudna csábítani. A belga, a holland, a dán, a finn, az osztrák szélsőjobbos párt 1–3 képviselővel tagja az ID-nek. Ha ők, illetve Salviniék kiválnának a frakcióból, akkor a képviselőcsoport megszűnne, mert nem lenne politikusuk legalább 7 országból. Ezt a forgatókönyvet erősíti, hogy tavaly decemberben, amikor már erősen rezgett a léc a Fidesznek a Néppárton belül, Szijjártó Péter nem tudni, milyen minőségben, de állami különgéppel, egy nap alatt felkereste a holland, a dán és a finn pártok vezetőit, akik semmilyen állami tisztséggel nem rendelkeznek saját országukban. Ha ők egységesen fellépnek az új szövetség mellett, akkor Marine Le Pen kész helyzet elé kerül, mert megszűnik a frakciója.

Le Pen Orbán Viktor egyik európai híve, valószínűleg szívesen csatlakozna a Fideszhez, erről azonban először a lengyeleket kellene meggyőzni. Marine Le Pen ugyanis sosem tagadta, hogy oroszbarát politikát folytat, sőt 2014-ben nagy botrány volt, amikor kiderült, hogy pártja működéséhez egy orosz banktól vett fel 9 millió eurós hitelt.

Megkérdeztük Zgut Edit Varsóban élő magyar politológust arról, hogy szerinte hogyan viszonyul a lengyel kormánypárt egy újabb oroszbarát szövetségeshez.

A PiS értékszerkezete (reprodukciós jogok, szexuális kisebbségek stb.) gyakran van átfedésben a Kreml nézeteivel. De továbbra is kérdéses, hogyan tudnának lenyomni a választóik torkán egy ennyire nyíltan oroszbarát szövetséget

– mondta a szakértő. Vagyis ha a lengyel kormánypártnak talán nem is lenne gond érdekszövetséget kötni olyan politikai erőkkel, amelyek élvezik Moszkva támogatását, csökkenő népszerűségüket figyelembe véve azonban végzetes lehetne a számukra, ha emiatt veszítenének további támogatókat.

Pedig a Salvinivel április 1-jén immáron Budapesten szentesített barátság hátterében is fellelhető az orosz szál. Matteo Salvinivel kapcsolatban két éve derült ki, hogy 3 millió euróval segítette volna Oroszország az EP-választásokra készülő Ligát. A pénz egy orosz állami cég és Salvini jobbkeze, Gianluca Savoini közötti olajmegállapodás által érkezett volna álcázva, egy olyan szerződés keretében, amit Moszkvában kötöttek 2018 októberében.

Így aztán úgy tűnik, hogy tulajdonképpen nem is Orbán épít új hatalmi központot Európában, hanem egy másik autokrata, Vlagyimir Putyin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!