Tetszett a cikk?

Miközben az amerikai tőzsdei befektetők közel 7000 milliárd dollárt vesztettek a részvényárfolyamok esésén, Warren Buffet, a sikeres befektető, a világ második leggazdagabb embere tovább növelte amúgy sem csekély vagyonát. Hogyan? Részvények helyett kötvényekkel kereskedett.

Utoljára az 1939-41 közötti periódusban fordult elő, hogy a kötvénypiacon elérhető éves hozamok három esztendőn keresztül meghaladták a részvénypiacon realizálható nyereséget. Bár az évnek még nincs vége, a két befektetési forma közötti különbség nagyon feltűnő: november végéig a tíz éves amerikai állampapírokon több mint 4 százalékos hozamot lehetett elérni, miközben a legnagyobb vállalatokat tömörítő S&P 500 index több mint 20 százalékot zuhant 2002-ben. Warren Buffet, a befektetőpápa a hagyományos recepttel szerezte vagyonát: olcsón vásárolt cégeket. Az igazán sikeres pénzembereket azonban az különbözteti meg az átlagos befektetőktől, hogy időben képesek új, nagyobb profittal kecsegtető piacokat felfedezni: ezt tette Buffet, amikor áttért a kötvénypiacra, miközben az amerikai részvényesek óriásit buktak.
2001-ben Buffet cége, a Berkshire Hathaway (BH) 42 milliárd dollár értékű amerikai állampapírt és egyéb kötvényt vásárolt össze, hogy idén, amikor szárnyalnak a kötvényárfolyamok, jelentős nyereséggel adjon túl rajtuk: 2002 első háromnegyed évében cége 793 millió dollár adózás előtti nyereséget ért el ezzel a húzással. Buffet ráadásul nem csak a saját pénzével kereskedik: kihasználja, hogy cége olcsóbban jut kölcsönhöz, mint amekkora hozamot a kötvények adásvételén elérhet. Úgynevezett repo-ügylet (értékpapírt adunk el, amit egy távolabbi időpontban magasabb áron vissza is vásárolunk) révén jut igen kedvező, 1 százalék körüli éves kamaton hitelhez, majd ezt a pénzt a 4 százalékos hozammal kecsegtető államkötvényekbe fekteti.
Buffett azt látta meg helyesen még tavaly, hogy az amerikai gazdaság gyengélkedése miatt a jegybank szerepét betöltő FED jelentős kamatcsökkentéseket foganatosít majd. Az, hogy az irányadó kamat történelmi mélyponton van, kétszeresen jó a befektetőnek: olcsón jut kölcsönhöz a bankközi pénzpiacon, a kötvények piaci árfolyama pedig emelkedik. Az amerikai részvénypiacok zuhanása és a sorozatos vállalati botrányok ráadásul egyre több befektetőt terelnek át a biztonságosabbnak hitt kötvényekhez, ezzel is emelve az árfolyamokat. Buffet tovább növelheti a Forbes magazin szerint 35 milliárd dollárt is elérő vagyonát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Google előtt is volt ám élet: 30 éves minden internetes kereső őse, az Archie

A Google előtt is volt ám élet: 30 éves minden internetes kereső őse, az Archie

Lelőtte felesége szeretőjét és annak apját is Nyíregyházán, életfogytiglant kaphat

Lelőtte felesége szeretőjét és annak apját is Nyíregyházán, életfogytiglant kaphat

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros