Tetszett a cikk?

A válságba jutott olasz Parmalat csődbiztosa, Enrico Bondi még a héten döntést hoz az amerikai Citigroup javaslatával kapcsolatban, miszerint ez utóbbi lenne a koordinátora a nemzetközi bankokkal folyó tárgyalásoknak.

A Citigroup más csődök, például az amerikai Enron vagy a Dynegy esetében komplex pénzügyi segélyezési eszközökkel igyekezett a bajba jutott vállalatok megmentésére, az úgynevezett fekete lyuk, más néven a hiányfinanszírozási módszerével.Enrico Bondi, a Parmalat megmentésének első számú felelőse a hét végén kijelentette, hogy most a hitelező bankokhoz fordulnak áthidaló pénzügyi segítségért. A Parmalat fő finanszírozóitól, elsősorban az olasz Capitalia, Intesa és Sao Paolo IMI bankoktól azt kérné, hogy folyósítsanak egy 50 és 100 millió euró közötti támogatást, mert ez a folyó fizetések, például a bérek fizetésének teljesítéséhez szükséges.Elsősorban amerikai bankok, továbbá a milánói ügyészség és az amerikai tőzsdefelügyelet együttesen próbálja kideríteni, mennyi pénze is van ez idő szerint a Parmalatnak. A mérlegében egyelőre mintegy 4 milliárd eurós hiányt állapítottak meg, de hogy igazából mennyi pénz hiányzik az olasz óriásvállalattól, az még megválaszolhatatlan. Emellett van a 6 milliárd euróra becsült adósság.A Parmalat 1997. óta összesen 7,8 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket, s ezen fizetési ígérvények 80 százaléka nem olasz pénzintézeteknél lehet. A kötvényekből másfél milliárd dollárnyi amerikai befektetők kezében van (főleg a nagy befektetési bankoknál), míg becslések szerint Olaszországban 70 ezren birtokolnak ilyen értékpapírokat, a részvényesek száma pedig 40 ezer.Az Il Sole 24 Ore című olasz lap szerint a spanyol Santander Central Hispano és a német Deutsche Banknál is megkezdik a Parmalat érdekeltségekkel fennálló kapcsolataik szövevényes szálainak kiderítését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok fele kevesebb gyümölcsöt eszik, mert nem tudja megfizetni

A magyarok fele kevesebb gyümölcsöt eszik, mert nem tudja megfizetni

Szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ az LMP gazdálkodásában

Szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ az LMP gazdálkodásában

Több mint 270 esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt

Több mint 270 esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt