Tetszett a cikk?

Megkeserítheti nyaralásunkat, ha külföldön kezdünk el töprengeni azon, melyik hálózatot érdemes választani, melyik társaság kínálja a legkedvezőbb tarifát. Mindhárom hazai szolgáltató kínál kedvezményes roaming tarifacsomagot, amelyeket nem árt alaposabban megvizsgálni, mielőtt telefonálnánk.

Első látásra talán a Pannon GSM nyári roaming-ajánlata tűnik a legvonzóbbnak, előfizetői egységesen bruttó 249 forintért telefonálhatnak tizennégy országból, ha az akcióban részt vevő szolgáltatók hálózatát választják. Így az egyszerűsített tarifa érvényes a szomszédos Ausztriában az ONE hálózatában, Horvátországban a HT Mobile, Olaszországban a Wind, Nagy Britanniában és Németországban az O2, Spanyolországban az Amena, Görögországban a Cosmote szolgáltatót érdemes választani.Pannon GSM T-Mobile Vodafone
Alap Nyári Alap World Class Alap World Class
Franciaország 343 Ft - 329 Ft 300 Ft 340 Ft 280 Ft
Görögország 242 Ft 249 Ft 213 Ft 300 Ft 340 Ft 280 Ft
Horvátország 202 Ft 249 Ft 195 Ft 300 Ft 340 Ft 280 Ft
Nagy-Britannia 313 Ft 249 Ft 317 Ft 300 Ft 340 Ft 280 Ft
Olaszország 219 Ft 249 Ft 210 106 Ft 300 Ft 340 Ft 280 Ft
Spanyolország 290 104 Ft 249 Ft 276 120 Ft 300 Ft 340 Ft 280 Ft
A díj minden időszakban és irányban azonos, időszaktól függetlenül, és kapcsolási díj nélkül beszélhetünk az otthoniakkal. Mivel a telefon automatikusan nem az akcióban résztvevő szolgáltató hálózatát választja ki, így a kézi hálózatválasztás menüpontban érhetjük el a nekünk megfelelőt.

Az, aki T-Mobilt használ, júliusban és augusztusban a szolgáltató hálózatain barangolva külön költség nélkül elérhető, díjat kizárólag az indított hívások, küldött üzenetek és az adatforgalom után kell fizetni. A T-Mobil szerint magyarországi előfizetői külföldi utazásaik során leggyakrabban Németországban és Ausztriában használják mobiltelefonjukat. A roaming díjazástól eltérően most Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a T-Mobil hálózatain a fogadott hívások ingyenesek. Az ingyenes hívásfogadás jelentősen csökkenti a külföldi mobilhasználat költségeit, mivel minden fogadott hívásnál az európai hálózatokon megspórolható 118 forint, míg a tengerentúlon bruttó 315 forint. Külön öröm, hogy a kedvezmény regisztrációs díj nélkül igénybe vehető.

Ha a World Class roaming díjcsomagot választjuk nyaralásunk ideje alatt, érdemes megnéznie, hogy a partnerország melyik hálózatában érvényesül az akciós szolgáltatás. Ausztriában, Nagy-Britanniában és Németországban a T-Mobil, Görögországban és Olaszországban a TIM társaság, Horvátországban a már említett HT Mobile, Spanyolországban a Movistar, Franciaországban és Romániában az Orange hálózatát részesítsük előnyben.

Jó hír azoknak, akiknek Horvátország a nyaralási célpontjuk, a legnagyobb horvát mobilszolgáltató a HT Mobil ugyanis ezen a nyáron azzal kedveskedik a magyar turistáknak, hogy tizenhét és tizennyolc óra között akár hatvan százalékkal kedvezőbben küldhetnek szöveges üzeneteket az SMS Happy Hour akció keretében.

Akinek ez nem elég, a Tourist Mobil Info szolgáltatást is igénybe veheti a 1555 szám hívásával, ahol közlekedési viszonyokról, időjárás előrejelzésekről, tömegközlekedési lehetőségekről, kulturális eseményekről kap információt. A T-Mobil előfizetői pedig élhetnek a GPRS roaming előnyeivel is, illetve MMS küldése és fogadása is adott a számukra.

A Vodafone World roaming szolgáltatását egyelőre csak a havidíjas ügyfelek vehetik igénybe. A csomagban egyszerűsített árakkal számolnak, hiszen a hívásindítás díja kizárólag attól függ, hogy a vándorló ügyfél az adott zóna, melyik hálózatát választja, függetlenül a hívást fogadó fél tartózkodási helyétől. A World csomaggal a preferált hálózatokról kezdeményezett híváskor akár húsz százalékkal is csökkenhetnek a díjak. Nem kell fizetni kapcsolási díjat, és csúcsidő sincs, a díjak a nap huszonnégy órájában érvényesek.ZÓNA Egy percre jutó HÍVÁSINDÍTÁS díja Egy percre jutó HÍVÁS-FOGADÁS díja Küldött SMS/üzenet Fogadott SMS/üzenet
Preferált hálózatok Egyéb hálózatok
1.ZÓNA 260 Ft 310 Ft 95 Ft 95 Ft díjmentes
2.ZÓNA 280 Ft 340 Ft 95 Ft 95 Ft
3.ZÓNA 440 Ft 550 Ft 195 Ft 195 Ft
4.ZÓNA 880 Ft 1100 Ft 195 Ft 195 Ft
Az első díjzónába tartoznak a szomszédos országok, mint például Ausztria, a Mobilkom hálózattal, Horvátországban Vip-Net GSM, Romániában pedig a Mobifon. A második díjzóna országai között van Görögország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, ahol a helyi Vodafone hálózatra kell rákapcsolódni, míg Franciaországban a SFR Cegetel a preferált szolgáltató. Az Egyesült Államokat és Ausztráliát már a harmadik zónába sorolták, míg a ritkábban hívott afrikai országok a negyedikbe szorultak vissza. Az említett országokban a Vodafone helyi hálózatára rákapcsolódva, a kedvezményes percdíjat számlázzák ki nekünk.

A három magyarországi mobilszolgáltató roaming tarifái kevéssé térnek el egymástól, ha az előfizető valamelyik kártyás szolgáltatást veszi igénybe. A hívás percdíjai ebben az esetben aszerint alakulnak, hogy a hívás kezdeményezője melyik külföldi országban tartózkodik. A Pannon és a T-Mobil is zónákba sorolja az országokat, mindkét szolgáltató harminc perc alapú számlázást használ, ám a Pannonnál további ötven forintnyi híváskezdeményezési díjat is felszámítanak. A Vodafone egyperces egységekben számol, „egyéb európai” és „Európán kívüli”kategóriákat alkottak. Azt azonban nem árt tudni, hogy a kártyán lennie kell egy minimális összegnek, ahhoz, hogy hívást kezdeményezhessünk. A Pannonnál 1500 forint, a T-Mobilnál 1125, míg a Vodafone-nál csak ötszáz forint a limit.

A fogadott hívások költsége Európában egységesen 103 forint a Pannonnál, míg a T-Mobilnál és a Vodafone-nál 95 forint. A külföldi hálózatból írt szöveges üzenet száz forintunkba kerül a Pannonnál és a T-Mobilnál egyaránt. A Vodafone-nál nem ilyen egyszerű a helyzet, az öreg kontinensen 110 forintot fizetünk, míg Európán kívül ennek kétszeresét gombolja le rólunk a szolgáltató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!