Tetszett a cikk?

A társaság vagyoni helyzete stabil, és az elmúlt két évben hatékony gazdálkodásának köszönhetően nyereséges volt.

A Hitelgarancia Rt. 2002-ben a mikro-, kis- és középvállalkozások részére nyújtott teljes banki hitelek 12 százalékára, 2003-ban 9 százalékára vállalt kezességet. Az rt. üzleti aktivitása 2002-ben 24, 2003-ban 5,5 százalékkal nőtt, utóbbi teljes egészében a Széchenyi hitelkártyához adott kezességvállalásból adódott. A likviditási gondok miatt a rövid lejáratú, éven belüli hitelek domináltak, a fejlesztési igények háttérbe szorultak.A kezességvállalás összege - a hitelekre és azok kamataira - a vizsgált időszakban 309 milliárd forint volt, amely 28 500 darab hitelszerződéshez és 400 milliárd forint összegű hitelkihelyezéshez kapcsolódott. A csak a hitelösszegre vállalt kezességek a hitelintézetek által nyújtott teljes hitelösszeg 66 százalékára rúgtak.A bankok a kezességvállalások 3,6 százalékát váltották be, ami a számvevők szerint arra utal, hogy a kis- és középvállalkozások tevékenysége a társaság biztosítéki hátterével megerősödött, azaz a hitelt törleszteni tudták.A kockázatmegosztás jól működött, mivel a bankokat átlagosan 34, a költségvetést 46, az rt.-t pedig 20 százalékos kockázat terhelte. A beváltott kezességekből származó követelések behajtásából elért bevétel átlagosan a követelések 37 százalékának felelt meg.A Hitelgarancia Rt. a magyar állam többségi tulajdonában van, 2003 végén az állam közvetlen tulajdonosi részesedése 50,02 százalék volt, közvetett tulajdoni részesedése - a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-n és az Export-Import Bank Rt.-n keresztül - 14,32 százalék. A további tulajdonosok magyarországi hitelintézetek.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse