"Működő, ám korrupt piacgazdaság Románia" - állapította meg az Európai Bizottság most közzétett jelentése. Vegyes osztályzatokból álló bizonyítványt állított ki az unió legfőbb végrehajtó szerve Bulgáriáról is. Továbbra is 2007 a két ország csatlakozásának tervezett időpontja.

Keserédes diplomáciai ajándéknak nevezte a brüsszeli dokumentumot a román sajtó. Gazdaságilag jobb lett, politikailag rosszabbodott a helyzet Romániában – mutat rá a Brüsszelben közzétett országjelentés, amely keményen bírálja az országban uralkodó korrupciót és a szólásszabadság korlátozását. Az ország a csatlakozás szempontjából egyik elengedhetetlen kikötésnek mégis eleget tett, a brüsszeli döntéshozók kimondták a bűvös igét: Romániának működő piacgazdasága van. Ezt többek között az is bizonyítja, hogy a román gazdaság már ötödik éve folyamatosan növekszik – derül ki az Európai Bizottság által kiadott dokumentumban.

Romániának azonban még komoly erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy a 2007-es csatlakozása biztos legyen. Olli Rehn, az unió új bővítési biztosa, aki november elsején váltja Günter Verheugent, nem kötelezte el magát a tárgyalási fejezetek idei lezárása mellett. Jelezte, az is elképzelhető, hogy a csatlakozást elhalasztják egy évvel. Románia a harminc csatlakozási fejezetből az igazságügyi-belügyi, a versenyjogi, illetve a környezetvédelmi fejezeteket még nem zárta le. Rehn szerint Romániának összpontosítania kell, hogy teljesítse az igazságszolgáltatás reformjára és a korrupció felszámolására tett ígéreteit.

Az egyenként százötven oldalas terjedelmű brüsszeli értékelés nem túl kedvező sem Romániának, sem Bulgáriának. Románia az egyik feketepontját azért kapta, mert az uniós döntéshozók szerint az állami szektorban még mindig erős a korrupció, ennek ellenére óvakodnak a vezetők felelősségre vonásától. A sajtószabadság siralmas helyzete, az emberi jogok helytelen alkalmazása gátat szab az uniós tagság megszerzése előtt.

A brüsszeli jelentés rosszalja, hogy Románia a szexet kereső turisták célországa lett, emellett lelkiismeretlen nőkereskedők gyakran juttatják kiszolgáltatott helyzetbe a külföldre vágyó romániai lányokat. Romániában hadilábon állnak az etnikai diszkrimináció felszámolásával, illetve a kisebbségi jogok biztosításával is. A brüsszeli vezetés szerint még mindig akadozik a román bírósági és közigazgatási rendszer. Javítani kell a környezetszennyezések megelőzésére vonatkozó rendeleteken is.

Pozitívnak tartja a jelentés a privatizáció felgyorsulását, a gazdaság folyamatos lendületben tartását, ami jó esélyt ad arra, hogy a csatlakozás idejére Románia gazdasága képes lesz helytállni az unió piacán folyó versenyben. Nem mulasztották el a jelentés szerzői, hogy megdorgálják Bukarestet, amiért az észak-erdélyi autópálya építésének 2,5 milliárd dolláros beruházását az amerikai Bechtel csoport kapta meg, ráadásul versenytárgyalás nélkül. A román kormány arra hivatkozott, hogy egy pályázat akár hat hónappal is késlelteti az építkezést. Az EU viszont azzal érvelt, hogy a Romániával aláírt, közbeszerzésről szóló egyezmény tiltja az ehhez hasonló eljárásokat. Brüsszel jelezte, ilyen körülmények között nem hajlandó EU-pénzeket adni a sztrádaépítéshez.

A jelentés elismeri, hogy Bulgária már jóval előrébb tart a reformokkal, mint Románia. Ám Brüsszel tartaja magát korábbi álláspontjához: a két országnak együtt kell aláírnia a 2005 végén esedékes csatlakozási szerződést, jóllehet Bulgáriával már valamennyi fejezetet lezártak. A bolgár miniszterelnök-helyettes jelezte is az uniónak, ragaszkodnak ahhoz, hogy román szomszédaiktól különválasztva ítéljék meg csatlakozási erőfeszítéseiket.

Ennek ellenére a szófiai kormányzat sem dőlhet hátra, jónéhány területen még lépnie kell. A brüsszeli döntéshozók még nem bólintottak rá a bolgár igazságszolgáltatási rendszer reformjának lényeges elemeire. Továbbá hiányolják, hogy a korrupció, a szervezett bűnözés, valamint az embercsempészet elleni harc nem eléggé sikeres. Korábban ígéretet tettek arra is, hogy javítani fognak a határellenőrzéseken, egyelőre ez sem valósult meg. A bolgár kormánynak sok dolga lesz még a börtönök helyzetének javításával, és a romaellenes előítéletek felszámolásával. Ami pedig a bolgár gazdaságot illeti, folytatni kell a reformokat, és kedvezőbbé kell tenni az üzleti környezetet.

Mindenesetre egyik ország sem mehet biztosra. Brüsszelből folyamatosan figyelni fogják az ígéretek betartását, és 2005 novemberében úgynevezett megfigyelési jelentésben számolnak be az eredményekről. Bulgária már elfogadta az úgynevezett megfigyelési záradékot, most Románia van soron. A záradék értelmében egy évvel elhalaszthatják a csatlakozás időpontját, ha komoly hiányosságot észlelnek valamelyik országnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Elébe megy az újabb sztrájknak az Audi

Elébe megy az újabb sztrájknak az Audi

7+ Üléses Hétvége: tesztvezetés is lesz a holnap kezdődő nagycsaládos rendezvényen

7+ Üléses Hétvége: tesztvezetés is lesz a holnap kezdődő nagycsaládos rendezvényen

Jogerősen elítélték a biztonsági őrt, aki megverte az Index újságíróját

Jogerősen elítélték a biztonsági őrt, aki megverte az Index újságíróját