szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Szivarra meg kávéra elég, most már hátradőlve figyelem a piacot”- fogalmazott egy hozzászóló a tőzsdei technikai elemzésekre reagálva. És valóban; aki eddig részvényekbe, kötvényekbe fektetett, vagy a forint erősödésére játszott elérkezettnek láthatja az időt a kiszállásra.

A sajtóban egyre többet hallunk arról, hogy a háztartások megtakarításai sajnálatos módon nem az értékpapírok irányába áramlott, hanem leginkább a bankbetétek szívták fel a nettó megtakarítók pénzeszközeit. Ma már késő lenne belépni a piacokra, a potenciális növekedés már elmarad a kockázatok növekedése mellett. Igaz ez a részvényekre, az állampapírokra, legalábbis amelyek forintban denomináltak. A devizapozíciókat jelentő instrumentumok még mindig érdekesek lehetnek, védelmet nyújthatnak az esetleges forintgyengülés ellen. Az MNB Monetáris Tanács új tagjainak kinevezése tényként kezelhető, a piac 75 bázispontos kamatvágást áraz már februárra. Ezúttal – mint rövid távon mindig – túlreagálják a befektetők az eseményeket.

„Ideje behúzni a féket”, több momentum is ezt sugallja.

- A volt MNB elnök, Surányi György szerint elszakadt a forint árfolyama a valós gazdasági teljesítménytől, a mesterségesen gerjesztett inflációcsökkentés pedig előbb-utóbb megbosszulja magát.
- A kormány továbbra sem tesz le arról a szándékáról, hogy a forintot gyengítse a versenyképesség fokozása érdekében.
- A csökkenő állampapír piaci hozamok szűkítik a kamatfelárat, miközben a világ vezető gazdaságaiban emelkednek a kamatok és ikerdeficites a hazai gazdaság.
- A 2006-os választási kampány máris elkezdődött, a politika önmagával és a begyűjthető szavazatokkal van elfoglalva, a gazdaság csak a kedvező választási eredmények miatt lehet fontos, csak a rövid távú eredmények fontosak.
- Nemzetközi szinten elismert szakértők figyelmeztetnek; az euró bevezetése 2-3 évet csúszhat, a konvergencia program nem tartható.

Közben a megjelenő makroadatok enyhe javulást mutatnak. A Külkereskedelmi mérleg 2004-es hiánya 76 milliárd forintos javulást mutat az előző évihez mérten. Az államháztartási hiány januári adata pedig (198,4 Mrd Ft) kedvezőbb, mint a PM előzetes várakozásában megjelölt 210 milliárd forint. Kedvező híreket kaphattunk a globális tőkeáramlásokról: a Kelet-Európát, Közel-Keletet és Afrikát egy csoportnak tekintő (EMEA) piacokon befektető alapokba 312,1 millió dollár érkezett egy hét alatt, ami 2004 áprilisa óta a legnagyobb mértékű friss tőkebeáramlásnak számít.

Ha már a nemzetközi folyamatoknál tartunk fontos megemlíteni, hogy a dollár erősödése hirtelen megállt az euróval szemben, lényegében az 1,27-es szint megfogta a zöldhasú drágulását. Itt egy lehetséges kitörési pont kínálkozik a hazai befektetők számára! Mint korábban is szóltunk róla, a dollár csak átmenetileg képes erősödni, az általános trend továbbra is a gyengülő dollár. Ezért érdemes keresni a piacokon azokat az instrumentumokat, melyek nyereséget hoznak a befektetőknek az euró/dollár keresztárfolyamának ilyen változása esetén. Ezek nem csak deviza piaci euróval szembeni dollár eladások lehetnek, hanem lehetnek alapok, melyek dollárban denomináltak, de európai piacokon fektetnek be.


Jó lehetőség lehet a dollár eladása (Oldaltörés)


Hasonló lehetőségek kínálkoznak azok számára is, akik a forint gyengülésére számítanak. Olyan alapba érdemes fektetni, melyek forintban értékelik eszközeiket, de euróban, vagy dollárban fektetnek be a piacokon.

De nézzük meg február első hetének piaci eseményeit. A deviza piaci eseményeket vesszük sorra elsőként, hiszen ennek hatása az állampapír piacon is érezhető volt.
Ami már elsőre is szembetűnő, hogy az eddigi (rövid távú) trend megtörni látszik az EUR/USD keresztárfolyam tekintetében, ezt az utóbbi napok ellentétes irányú elmozdulása mutatja. A változatlan európai (EKB, BoE) alapkamatok mellett Greenspan kommentje is csak átmenetileg erősítette a dollárt, aminek hatását tovább fokozta az euró long pozíciókat tartó befektetők stop szintjeinek teljesülése.
Ezek a megbízások – melyeket a veszteségek kezelésére alkalmaznak -, az indokoltnál jobban kilendítették a piacot, de a továbbiakban már érvényesülhetnek a makrogazdasági folyamatok hatásai. Itt pedig továbbra sincs jelentős változás. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya csökkent az előző hónapban, az ikerdeficit mértéke továbbra is riasztó, miközben a foglalkoztatottság bővülése a belső fogyasztás eddiginél magasabb ütemű növekedését vetíti előre.

Ebben a helyzetben a dollár eladása euróval, vagy forinttal szemben jó lehetőség lehet, illetve a bevezetőben említett dolláralapú euróban befektető alapok vétele is az átlag feletti megtérülést hozhatja.Minden elképzelést felülmúló a Mol eredménye (Oldaltörés)

Az állampapír piacon tovább folytatódott a már hosszú idő óta fennálló trend, de egy-két megingást már láthattunk, ami az árak alakulását és az aukciók eredményeit illeti.
Ez alatt azt értjük, hogy voltak olyan napok, hogy a forint erősödése mellett emelkedtek a hozamok és fordítva, ami elég ritka eseménynek számít egy olyan országban ahol a külföldi finanszírozás aránya ilyen magas. További zavaró momentum volt, hogy míg a 3 és 6 hónapos DKJ aukciókon rendre négyszeres túljegyzés alakult ki, addig az egy éves futamidejű állampapírok aukcióján éppen kialakult a 100 százalékos lefedettség, így az ÁKK csökkentette is a mennyiséget.

A rövid oldalon ezzel együtt is jelentős hozamesés következett be, folytatva az év elején megkezdett trendet, nevezetesen, hogy a hozamgörbe a vízszintes irányba mozdul el, csökkennek a lejáratok közti hozamkülönbségek. Ennek fényében ajánlásunkon továbbra sem változtatunk, már csak azért sem, mert véleményünk a forint árfolyamáról, a kialakult hozamokról leginkább a Surányi György véleményéhez áll közel. Természetesen szigorúan közgazdasági és szigorúan nem esetleges politikai aspektusait tekintve.

A BÉT-en éppen a gyorsjelentési szezon kellős közepén vagyunk, ami – az eddig jelentő vállalatokat tekintve – kellemes meglepetésekkel szolgált.

Vegyipar.
A TVK az előző évi nettó eredményét megduplázta az üzemi eredmény háromszorozódása mellett, a Borsodchem pedig a rekordszintű (17,2 Mrd Ft.) nettó eredmény mellett szintén triplázta az üzemi eredményt, ugyanakkor ugyanakkor EBITDA-ja főleg a nagyleállás miatt csökkent.

Olajipar.
A MOL eredménye minden elképzelést felülmúló (éves szinten 208,6 Mrd Ft.) számokat hozott, az első piaci reakciókat leszámítva (profitrealizálás) továbbra is emelkedő árfolyam mellett. Az emelkedést elősegíti az is, hogy a Merrill Lynch 13.000 forintról 16.000 forintra emelte a MOL célárfolyamát. A finomítói marginok, valamint az olaj- és gáz árak emelkedésére, illetve az átlagos érték feletti szintjére hívják fel a figyelmet, melyekből a MOL a versenytársaknál nagyobb mértékben profitálhat.

Távközlés.
A Matáv eredménye tovább csökken, közel 40 százalékkal kisebb nyereségről számolhatott be, mint az előző évben. Ráadásul ez a tendencia tovább folytatódhat, ami nem sok bizakodásra ad okot. Az Antenna Hungária eredménye stagnálást mutat, csak a Vodafon-csomag értékesítése javított a nyereségen.


Továbbra is jó vétel a Mol és a Richter (Oldaltörés)


A piac egésze a gyorsjelentési szezon idején megszokott enyhe emelkedés helyett dinamikus mozgást mutatott, a piaci szereplők jól érezték, hogy – az eddig jelentő – a társaságok kellemes számokkal állnak elő.
Jól látható, hogy a korábban is ellenállásként megjelölt 16.500 pontos szint pillanatnyi megálljt parancsolt a emelkedésnek, de ha a további gyorsjelentések számai is ilyen jó adatokat hoznak, akkor a következő szint (16.800 pont) is könnyen elérhető lesz.
A kisebb papírok piaca (BUMIX) is jelentős emelkedést mutat és ez talán a közeli jövőben – a blue chipekkel együtt – is tovább emelkedhet. Ma nem látunk olyan okot ami miatt esni kellene a részvényáraknak – talán a Matáv kivételével - , hacsak nem a piac maga nem fordítja meg a trendet a profitrealizálás fokozódásával.

Ajánlásunk itt sem változott döntően. A MOL és a Richter továbbra is vételre ajánlható, az Otp tartásra, míg a Matáv érett az eladásra.Ajánlások (Oldaltörés)

- Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: tartás,

- 1 év felett: kivárás

- Vállalati kötvények:

eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel,

- USA részvények: vétel,

- Orosz részvények: eladás

- Hazai részvénypiac:

- MOL, Richter vétel

- Otp, Borsodchem tartás

- Matáv eladás

- a későbbiekben „gyorsjelentő” társaságok esetében tartás

- Befektetési alapok:

ingatlan alapokVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele