szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma semmiképpen sem ajánlott a forint vétele mellett dönteni a bankközi devizapiacon, inkább a hazai fizetőeszköz gyengülésére érdemes „játszani”, és a BUX várható korrekciója miatt a MOL és a Richter tartásán kívül minden BÉT-en forgó részvény eladása ajánlatos.

A hét eleji 75 bázispontos kamatvágás az MNB részéről nem idézett elő semmilyen törést a hazai fizetőeszköz euróhoz mért árfolyamában, további erősödés jellemezte e piacot. A jelenlegi 8,25 százalékos jegybanki alapkamat pedig további befektetésekre ösztönzi a befektetőket az állampapír piacon.

Február harmadik hete újabb emelkedést hozott a BÉT-en, ismét rekordok dőltek meg. Ez eddig is így történt, de azt nem tudtuk megmondani, hogy meddig tart az emelkedés. Erre ma sem adhatjuk meg a választ, de azt teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy a hazai részvények túlárazottakká váltak – fundamentumaikat tekintve. Ami a pszichológiai aspektusait érinti a mára kialakult helyzetnek, arról az mondható el, hogy minden téren felhőtlen a hangulat. Mind a negyedéves eredményeket, mind a jövőbeni várakozásokat tekintve optimista a piac.

Ez jellemzi a forint megítélését is. A hét eleji 75 bázispontos kamatvágás az MNB részéről nem idézett elő semmilyen törést a hazai fizetőeszköz euróhoz mért árfolyamában, további erősödés jellemezte e piacot. A jelenlegi 8,25 százalékos jegybanki alapkamat további befektetésekre ösztönzi a befektetőket az állampapír piacon.

A körülmények

A hétfői jegybanki kamatdöntő Monetáris Tanács ülésén az eddigi és az elemzők által várt szinteknél nagyobb kamatvágásra került sor. Ugyanakkor a piac által beárazott szinteknél kisebb volt az enyhítés mértéke. Ennek hatására a hét második felére már enyhe emelkedést láthattunk az állampapírok piacán.

Ehhez hozzájárult az is, hogy a Bankszövetség szerint 7-7,5 százalékos alapkamat és 250-261 euró árfolyam lenne egészséges a gazdaság számára. Ha ezt a feltevést elfogadjuk, akkor azt kell mondanunk, hogy a forint árfolyamának gyengülése és a hozamok emelkedése logikus következmény lenne a mai helyzetben, de ennek nyoma sincs. Ez azért lehetséges, mert az infláció a vártnál kedvezőbben alakul, miközben még mindig jelentős a hozamfelár a fejlett piacokhoz viszonyítva.


Támadás várható a forint erős oldalán (Oldaltörés)


A befektetők nem a gazdasági teljesítményt tekinti elsődleges szempontnak döntéseik meghozatalakor, hanem az újabb kamatvágások által biztosított jelentős nyereséget.A kereskedők eközben arra számítanak, hogy akár már a következő héten támadást láthatunk a forint erős oldalán, úgy, mint azt már tapasztalhattuk. Ennek okát abban látják, hogy a különböző konstrukciók keretében megkötött opciós ügyletek könnyen átlendíthetik az árat az intervenciós sávon kívüli tartományokba. Ebben különbözik a mai helyzet az előzőekben tapasztaltakhoz képest. Akkor egy határozott befektetői elképzelés mozgatta a piacot, ma pedig olyan ügyletek lehetnek döntő hatással az áralakulásra, amelyek éppen a hozambiztosítás érdekében születtek.Tehát a továbbiakban is erősödhet a forint, de egyre szűkebb a mozgástér az erősödés irányában. Ma már egyértelművé vált, hogy a kamatcsökkentés elkerülhetetlen, sikerülhet a befektetőknek az általuk elvárt lépésekre kényszerítenie az MNB-t. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy az intervenciós sáv erős oldalán vevőként kell megjelennie a jegybanknak. És ekkor ismétlődhetnek a múlt eseményei: a jegybank nem rendelkezvén korlátlan euró készletekkel, kénytelen tovább faragni az alapkamaton, ami viszont a külföldi befektetők kivonulását eredményezheti, a forint gyengülését idézve elő.

Továbbra sem ajánljuk vételre a forintot (Oldaltörés)


A fentiek figyelembevétele mellett ma semmiképpen sem ajánlott a forint vétele mellett dönteni a bankközi devizapiacon, inkább a hazai fizetőeszköz gyengülésére érdemes „játszani”. Ekkor természetesen a közben felmerülő finanszírozást meg kell oldani, hiszen a meglehetősen magas tőkeáttétel miatt az intervenciós sáv elérése is komoly letéti igényt jelenthet.

Az állampapírok másodlagos piacát hasonló erők mozgatják, ma még itt is az optimizmus uralja a piacot. A hozamok alakulását alaposabban elemezve azonban azt láthatjuk, hogy a befektetők csak a rövid oldalon aktívak a vételi oldalon, de a hosszabb lejárati időket tekintve nem ennyire egyértelmű a kép.
Jelentősen csökkentek a hozamok a rövidebb futamidőkben, ami a korábbi tendenciák folytatásának is felfogható, mivel egy rövid időszaktól eltekintve 2005 egészére ez volt a jellemző. Ma egyértelmű, hogy a befektetők egy része a spekulatív állampapír vételeket szorgalmazza a rövid futamidők tekintetében, míg a másik része tartva a korrekciótól, szintén csak a rövid futamidőket meri tartani portfoliójában.

Mi is azt tudjuk javasolni, hogy a biztonságra törekedve a rövid állampapír portfolió mellett érdemes kitartani, kockáztatva ezzel a további hozamesés hosszabb futamidők által biztosított nagyobb nyereségét. Így továbbra is 0-1 éves szegmens vételét/tartását javasoljuk.

BÉT: nem szerencsés az újabb befektetés (Oldaltörés)


A BÉT életében ismét csak a történelmi rekordok feljegyzése maradt a befektetők többsége számára. Kiemelkedő forgalmak mellett egyre feljebb és feljebb kerülnek a részvények jegyzései. Látható, hogy a hazai kisbefektetők „fárasztása” (2004 közepéig) meghozta a kívánt eredményt az intézményi (külföldi) befektetők számára.
 
Ma már ismét felmerült, hogy szükség lenne a kisbefektetők jelenlétére a piacon. Erre azonban csak azt mondhatjuk, hogy elkésik, aki most lép be a piacra, a BÉT-en nem szerencsés újabb befektetéseket eszközölni. Ez alól talán csak a MOL lehet kivétel, hiszen itt még tovább emelkedhetnek az árak, de ki kell emelnünk, hogy a piac már túllendült a fundamentumok által indokolt szinteken.

Ezen az ábrán azt láthatjuk, hogy az árak emelkedése a határidős piacon egyre inkább óvatosságra intette a befektetőket, ezért short pozíciókat (részben fedezeti ügyletként) nyitottak, de az utóbbi időszak emelkedését már ezen pozíciók felszámolásának is köszönhettük. A piac tehetetlensége tehát hozzásegít az emelkedéshez, de ez továbbra is csak erősíti azt az álláspontot, miszerint elszakadtak az árak a fundamentumoktól.

Természetesen, nem lehet megmondani, hogy a lufi mikor durran, de minél nagyobb, annál nagyobbat szól. Így a MOL és a Richter tartásán kívül minden BÉT-en forgó részvényt eladásra ajánlunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis február második felére)

„Talán még nem késő ...”– ez juthat eszébe annak aki az elmúlt időszakban kimaradt a részvénypiac emelkedéséből, nem részesült az állampapír piaci hozamok csökkenéséből, sőt még a forint erősödésére sem játszott a bankközi piacon. El kell keserítenünk ezeket a potenciális befektetőket: késő!

hvg.hu Gazdaság

Nem tanácsos hosszú papírba fektetni az OTP szerint

Az egyre érzékenyebbé váló kockázati megítélés miatt tovább rövidíti javasolt modell-portfóliójának összetételét az OTP Bank, és nem javasolja 3 évesnél hosszabb futamidejű állampapírok tartását.

hvg.hu Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis február harmadik hetére)

„Szivarra meg kávéra elég, most már hátradőlve figyelem a piacot”- fogalmazott egy hozzászóló a tőzsdei technikai elemzésekre reagálva. És valóban; aki eddig részvényekbe, kötvényekbe fektetett, vagy a forint erősödésére játszott elérkezettnek láthatja az időt a kiszállásra.

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Fa dőlt egy iskolás csoportra egy vasi kalandparkban, egy gyerek meghalt

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC