szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A montenegrói privatizációs kormánytanács tenderbizottsága hétfőn javasolta a kabinetnek, hogy a magyarországi Matávnak adja el a Telekom Montenegro többségi állami tulajdonát. Egy civil szervezet azonban a pályázat megsemmisítését követeli.

"A bizottság megállapította, hogy a magyar partnerekkel folytatott tárgyalásokon összehangolták az adásvételi szerződés minden elemét, s a megállapodás teljes mértékben védi az állam, a dolgozók és a kisebbségi részvényesek érdekeit" - olvasható abban a közleményben, amelyet hétfői ülése után adott ki a tenderbizottság. A montenegrói kormány várhatóan csütörtöki ülésén tekinti át az adásvételi szerződést.

A Matáv 114 millió eurót ajánlott a Telekom Montenegro 51,12 százalékáért, további 67,288 millió eurót ötéves beruházási program keretében fektet a cégbe. Ezzel az ajánlattal a magyar vállalat lekörözte versenytársait, és január közepén első helyre rangsorolták. 

A podgoricai sajtóban megjelent hírek szerint a magyar cég képviselői kérték a helyi tisztviselőktől, hogy az eladásra kínált 51,12 százaléknyi állami tulajdonrészen felül a Matáv megvehesse a befektetési alapok birtokában lévő 16 százaléknyi részvényt. A Matáv ezzel kétharmados tulajdonhoz jutna a montenegrói  vállalatban. A podgoricai kormány állítólag értékpapíronként harminc centet kínált a kisrészvényeseknek, ha 2,2 eurós áron eladják értékpapírjaikat a magyar vállalatnak.    
 
"A kormány megszegte a versenypályáztatási eljárás szabályait, és a Telekom Montenegro gyors eladása érdekében nyomást gyakorolt a befektetési alapokra, hogy a piaci árnál olcsóbban adják el a Matávnak a birtokukban lévő részvényeket - állítja  Nebojsa Medojevics, a Csoport a Változásokért nevű befolyásos podgoricai civil szervezet  igazgatója 
 
Medojevic felszólította a montenegrói államügyészt és a montenegrói hatóságok munkáját ellenőrző legfelsőbb revizori testületet, hogy reagáljanak a távközlési cég privatizációja során tett kormányzati lépésekre, a második és harmadik helyre sorolt szerbiai, illetve szlovén Telekomot pedig felhívta, hogy követeljék a pályázat megsemmisítését. 

   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A Matáv előnye miatt méltatlankodik a Mobilkom

Az osztrák Mobilkom nem ért egyet azzal, hogy a podgoricai versenybizottság a Matáv ajánlatát tartja a legjobbnak a montenegrói távközlési vállalat, a Montenegro Telekom megvételére.

MTI Gazdaság

A Matávé lesz a Telekom Montenegro többségi pakettje

A podgoricai média szerint a montenegrói kormány képviselői megegyeztek a Matávval a montenegrói távközlési cég, a Telekom Montenegro többségi részvénycsomagja megvásárlásának a feltételeiről, de az ügylet nem ment egészen simán.

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után