szerző:
MTI

A világ legszegényebb országai által a multilaterális pénzügyi szervezetekkel szemben felhalmozott, több tízmilliárd dollárnyi adósság 100 százalékig terjedő leírásában állapodtak meg szombaton Londonban a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot felölelő csoport (G8) pénzügyminiszterei.

Gordon Brown vendéglátó brit pénzügyminiszter, akinek hazája a Nyolcak soros elnöki tisztségét tölti be az idén, és júliusban az EU soros elnöki posztját is átveszi - a péntek este kezdődött értekezlet után, szombat délután tartott sajtóértekezletén azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank részvényes kormányai elé terjesztendő megállapodás értelmében a legszegényebb, erősen eladósodott országok csoportjának (HIPC) 40 milliárd fontnyi (70 milliárd dollár) adósságát törlik különböző szakaszokban.

A részletes adósságleírási terv potenciálisan kedvezményezett országcsoportjába a világ 38 legszegényebb országa tartozik. Ezeknek az országoknak az IMF-fel, a Világbankkal és az Afrikai Fejlesztési Alappal szembeni tartozása 55 milliárd dollár.

Ebből az első szakaszban 18 ország összesen 40 milliárd dollárnyi adósságát törlik azonnali hatállyal; kilenc további ország összesen 11 milliárd dolláros tartozását a következő 12-18 hónapban írják le - mondta Brown.

A fennmaradó 11 érintett országnak is felajánlották a multilaterális pénzügyi szervezetekkel szembeni adósságok 100 százalékos leírását, arra az esetre, ha teljesítik a HIPC-kezdeményezés kritériumait, például felszámolják a határaikon belül dúló fegyveres konfliktusokat - mondta a brit pénzügyminiszter.

A londoni G8-tanácskozásról kiadott közlemény megerősíti a Nyolcak elkötelezettségét a fejlődő országokat sújtó malária- és HIV/AIDS-járvány elleni tevőleges fellépés, főleg az évente milliókat elpusztító két kór elleni oltóanyag mielőbbi előállítása mellett. A fejlett ipari országok a közlemény szerint erős ösztönzőt látnak abban a brit elképzelésben, amely szerint a G8-országok vásárlási előszerződéseket kötnének a gyógyszergyárakkal, garanciát vállalva arra, hogy ha meglesz a HIV/AIDS és a malária elleni védőoltás, azokból több százezer adagot megvásárolnak.

Brown a múlt héten, amikor először ismertette ezt a tervet, azt mondta: minden egy évnyi időnyereség a maláriaoltás előállításában egymillió ember életét mentené meg.

A londoni G8-közlemény szerint a világgazdaságban az idén is robusztus növekedés várható, amelyet azonban hátráltatnak a magas olajárak. A Nyolcak felszólították az olajtermelő országokat, hogy további beruházásokkal segítsék elő az olajellátás stabilitását és a finomítói kapacitások bővítését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Tiltakozás a G8 ellen: tüntetők és rendőrök csaptak össze Genfben

A rendőrség által vasárnap éjjel őrizetbe vett társuk szabadon bocsátását követelte az a több mint ötszáz globalizációellenes tüntető, akik hétfő éjjel szállták meg a genfi Mont Blanc hidat. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták fel a tömeget. A svájci városokban a G8 eviani csúcstalálkozója miatt zajlanak tüntetések.

Vélemények

Bush kudarca a G8-on

Bár több állam, köztük Franciaország elutasította a világ hét legfejlettebb országa és Oroszország (G8) legutóbbi csúcstalálkozóján az amerikai elnök javaslatát, hogy a NATO vállaljon részt az iraki rendezésben, ez testhez álló feladat lenne a NATO számára. Már hosszú ideje az a jelszavam, hogy a szervezet vagy bővítse a hatáskörét, vagy szálljon ki az üzletből. A kezdetektől támogattam, hogy a NATO avatkozzon be Boszniában, Koszovóban és Afganisztánban is. Bush javaslatával a G8-as csúcstalálkozón az volt a baj, hogy túl későn érkezett. Mire előállt vele, az álláspontok annyira megmerevedtek, hogy az USA nem tudta eljátszani hagyományos vezető szerepét a NATO-n belül. A Bush-kormányzat rájött ugyan, hogy a szervezet óriási segítséget nyújthat Irakban, de addigra annyira megromlottak már a kapcsolatok, hogy csupán egy töredékét kaphatta volna meg annak, amit akart. De még ezt sem tudta megszerezni. Pedig Afganisztán amerikai megszállása után a britek, a franciák és a németek is javasolták a NATO segítségét. De Tommy Franks tábornok és Donald Rumsfeld védelmi miniszter visszautasította az ajánlkozást. A szeptember 11-e utáni korszak tehát rendkívül rosszul kezdődött. És mire elérkeztünk Irakhoz, az atlanti szövetségben már túl nagy lett a megosztottság.

Gazdaság

Kína és India is csatlakozhat a G8 csoporthoz

A G8 csoport vezetői azt fontolgatják, hogy felveszik a világ legfejlettebb ipari országait és Oroszországot magába foglaló társaság tagjai közé Kínát és Indiát - közölte szerdán Silvio Berlusconi.

Világ

G8: párbeszéd a fejlődő országokkal és harc a terrorizmus ellen

Megkezdték egymás közti hivatalos értekezletüket a világ hét legfejlettebb állama és Oroszország első számú vezetői hétfőn reggel a franciaországi Evianban. Előző este az ENSZ főtitkára felszólította a G8-csoportot, hogy tegyen az eddigieknél jelentősebb erőfeszítéseket a nyomor leküzdéséért, amely Afrikában, Latin-Amerikában, sőt Európa keleti felében és a FÁK államokban ismét teret nyer.

hvg.hu Világ

Demokratikus deficit miatt úszhat el az orosz G8-csúcs?

Sajtóértesülések szerint a G8 országok 2006-ban esedékes oroszországi találkozójának rendezési joga az ország demokratikus hiányosságai miatt úszhat el. Putyin tanácsadója szerint a hírek terjesztése provokásió.

Világ

G8: közös álláspont Irak kérdésében

A világ nyolc vezető hatalmának (G8) állam- és kormányfői az eviani értekezlet záróközleményében bizalmukat fejezték ki a világgazdasági növekedés beindulásának lehetősége iránt, indítványozták a közel-rendezési tárgyalások körének bővítését, egyesített erőfeszítésekre hívtak fel a szuverén és demokratikus Irak megteremtéséért, és közös fellépést sürgettek az iráni és észak-koreai nukleáris programban megtestesülő fenyegetéssel szemben. Jacques Chirac francia elnök, a találkozó házigazdája ugyanakkor megismételte korábbi álláspontját, miszerint az amerikaiak ENSZ-jóváhagyást nélkülöző iraki inváziója "törvénytelen és jogellenes" volt.

Gazdaság

G8: mennyivel csökkentsék Irak adósságát?

Irak 120 milliárd dollárra rúgó adósságának akár a 95 százalékát is elengedné az Egyesült Államok a kedden kezdődő G8-csúcstalálkozón. Az európai hitelezők nem ilyen engedékenyek.

Ismét összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel Hongkongban

Ismét összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel Hongkongban

Lelőtték gyújtóbombákat dobáló férfit Tacomában

Lelőtték gyújtóbombákat dobáló férfit Tacomában

Ismét meghirdette fenntarthatósági pályázatát a BCSDH

Ismét meghirdette fenntarthatósági pályázatát a BCSDH

Közel háromezren vesztették eddig el a szlovák állampolgárságukat

Közel háromezren vesztették eddig el a szlovák állampolgárságukat

Huawei: rettegnek a magyarok, hogy összetörik a telefonjukat

Huawei: rettegnek a magyarok, hogy összetörik a telefonjukat

Féknyomok és videó mutatják, mennyire balesetveszélyes az M0-s egyik lehajtója

Féknyomok és videó mutatják, mennyire balesetveszélyes az M0-s egyik lehajtója